wskaźnik paliwa - chyba źle wskazuje
- Gregor
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
- Imię:: Grzegorz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
wskaźnik paliwa - chyba źle wskazuje
Wczoraj zatankowałem samochód było jedną kreskę poniżej 1/2 zatankowałem 12 litrów wskaźnik podniósł mi się do jednej kreski przed 3/4 . Od wczoraj zrobiłem dokładnie 67 km i wskaźnik jest niecałe dwie kreski powyżej 1/2. Nie mam jeszcze komputera ze spalaniem i nie wiem jakie jest. Ale na moje oko za szybko ta wskazówka leci w dół. Jak jest u was.
- balikgdansk
- Przeglądacz
- Auto:: Audi A6C7 3,0tdi
- Imię:: Krzysztof
- balikgdansk
- Przeglądacz
- Auto:: Audi A6C7 3,0tdi
- Imię:: Krzysztof
- GASIOR997
- Specjalista
- Auto:: SHARAN 7N2
- Imię:: GASIOR
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Nawet jak zresetujesz zegary 1/2 fis czyli odłączysz akumulator. Czy jak zmienisz na MFA+ to będziesz miał na początku lipę i nie pacz na zegary za bardzo. Bo dopóki nie zatankujesz do końca baku i nie przejedziesz ponad 100- 150 km będzie ci pokazywał głupoty. Np. ze wskaźnik na zegarach będzie wskazywał ci pół baku a komputer na dojechanie do stacji 120 km . Musi ustawić się sam po przejechaniu wyliczy ci wszystko i się unormuje . Tak było u mnie i u innych.
Zależy tez od licznika czy będziesz miał takie same dane spalania w nowym liczniku. Bo jak nie to czeka cie serwis. Np ustawienie rezerwy. Spuszcza się cały bak wlewa 7litrów i ustawiają wtedy rezerwę.
Zależy tez od licznika czy będziesz miał takie same dane spalania w nowym liczniku. Bo jak nie to czeka cie serwis. Np ustawienie rezerwy. Spuszcza się cały bak wlewa 7litrów i ustawiają wtedy rezerwę.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Re: wskaźnik paliwa - chyba źle wskazuje
Hej wszystkim dziś wymieniali mi dwumas w moim Touranie podczas wymiany odłączyli jedną klemę wiec wszystko sie pokasowało. Następnie podjechałem do CPN-u i zatankowałem do pełna a na wyświetlaczu pojawiło sie 560 km sporo za mało zawsze pokazywało 870-900 km. na wszelki wypadek zrobiłem test zegarów VCDS-em wszystko wyszło ok zero błędów itp.GASIOR997 pisze:Nawet jak zresetujesz zegary 1/2 fis czyli odłączysz akumulator. Czy jak zmienisz na MFA+ to będziesz miał na początku lipę i nie pacz na zegary za bardzo. Bo dopóki nie zatankujesz do końca baku i nie przejedziesz ponad 100- 150 km będzie ci pokazywał głupoty. Np. ze wskaźnik na zegarach będzie wskazywał ci pół baku a komputer na dojechanie do stacji 120 km . Musi ustawić się sam po przejechaniu wyliczy ci wszystko i się unormuje . Tak było u mnie i u innych.
Czy ktoś może potwierdzić że tak jest i sam licznik wskazań sam się skalibruje po przejechaniu kilkunastu kilometrów i zacznie wskazywać normalnie ?
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
Pojeździj trochę to wzrośnie... po odłączeniu aku zawsze mały zasięg pokazuje.
- kervan01
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC 2005r
- Imię:: Radek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Dystans wyliczany jest na podstawie podajże średniego spalania. Więc jeżeli przed zatankowaniem miałeś bardzo wysokie spalanie to taki dystans mógł ci się pokazać. Z czasem wszystko się "unormuje"
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
No właśnie tylko ze przed tankowaniem jeździłem spokojnie nawet bardzo spokojnie.kervan01 pisze:Dystans wyliczany jest na podstawie podajże średniego spalania. Więc jeżeli przed zatankowaniem miałeś bardzo wysokie spalanie to taki dystans mógł ci się pokazać. Z czasem wszystko się "unormuje"
Ok pojeździmy trochę i zobaczymy bo już się wystraszyłem ze może pływak się zawiesił lub coś w tym stylu.
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

-
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9 TDI BLS 2007
- Imię:: Dominik
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
u mnie chyba też coś nie ta:)
odpalam silnik i pokazuje się żebrak
przełączam komp.żeby zobaczyć ile mogę przejechać atu 100 km. czy w touranie rezerwa włącza się jak mam jeszcze NO na 100 km?? Ale to jeszcze nic po przejechaniu 3-5 km żebrak gaśnie a komp. pokazuje że mogę przejechać 130 km
.
We ktoś co się dzieje?? miał ktoś taki przypadek??
z góry dziękuje za wszelkie info.
odpalam silnik i pokazuje się żebrak

We ktoś co się dzieje?? miał ktoś taki przypadek??
z góry dziękuje za wszelkie info.
-
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Jak zapala się komornik to masz 7 litrów w zbiorniku także wiesz ile Touran mniej więcej spali czyli wiesz sam ile możesz zrobić km
jest to zależne od średniego spalania jak masz dajmy te 5 litry to zapali się przy zasięgu ok 100km a jak masz spalanie ok 7 litrów to zapali się przy zasięgu ok 80km. Zrób sobie mały test sprawdź zasięg daj trochę po garach zasięg spadnie dalej pojedź ekonomicznie zasięg wzrośnie