Webasto wariuje

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
rossi2106
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ
Imię:: Marek
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Webasto wariuje

Post autor: rossi2106 »

witka!
od pewnego czasu zauwazylem ze Webasto[dogrzewacz] wlancza mi sie bez wlaczonej klimy.nie wnikalem w to bo silnik sie szybciej nagrzewal.jednak wczoraj po 30 km autostrada wjechalem w mieski korek i z przerazeniem zobaczylem kleby dymu wydobywajace sie spod auta :evil:
w pierwszej chwili pomyslalem ze wymienione tydzien temu tylne klocki zjaraly sie.jednak otworzylem okno i poczulem zapach palacej sie ropy :> takze w kabinie mozna bylo uslyszec dzwiek pompy od webasta-chyba :idea: po kilkuset metrach udalo mi sie zjechac na pobocze i sprawdzilem kola-byly zimne.dymu juz tez nie bylo.acha,jechalem bez klimy.co moze byc uszkodzone,ze dogrzewacz wlancza sie mimo wylaczonej klimy i 90 stopniach na zegarze?
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Re: Webasto wariuje

Post autor: Tomas »

Doprecyzuj. Bo klimy nie włączysz poniżej 5 stopni. Jeżeli miałeś włączony ECON to owszem dogrzewacz nie powinien się włączyć. Dym o którym piszesz może oznaczać że piec do czyszczenia.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

czasem nie spadło ci w zbiorniku poniżej polowy baku?

sprawdź czy powyżej też to występuje, możliwe zapowietrzenie układu zasilania pieca
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
rossi2106
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ
Imię:: Marek
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: rossi2106 »

Tomas pisze:Doprecyzuj. Bo klimy nie włączysz poniżej 5 stopni. Jeżeli miałeś włączony ECON to owszem dogrzewacz nie powinien się włączyć. Dym o którym piszesz może oznaczać że piec do czyszczenia.
mialem wlaczony ECON-temeratura byla +/- 5 stopni na plusie.dym wlasciwie tylko wczoraj sie pojawil-wczesniej wskazywaly na to tylko zapach spalanego paliwa i chodzaca jakis czas pompa po wylaczeniu zaplonu.

-- 4 gru 2013, o 10:43 --
jarry pisze:czasem nie spadło ci w zbiorniku poniżej polowy baku?

sprawdź czy powyżej też to występuje, możliwe zapowietrzenie układu zasilania pieca
tak,byla cwiartka w baku.wczesniej nie dymilo tak bardzo nigdy-bez wzgledu na poziom w baku.ale sprawdze po zatankowaniu.dzis jechalem ale bylo 6 stopni wiec sie nie wlaczylo :ok:
ODPOWIEDZ