Błędny pomiar temperatury zewnętrznej

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Wojtek3xl
Początkujący
Auto:: Touran 1,9 tdi DSG 2006
Imię:: Wojtek

Błędny pomiar temperatury zewnętrznej

Post autor: Wojtek3xl »

Mój termometr temperatury zewnętrznej pokazuje mi temperaturę wyższą o 20 'C obecnie przy -1 mam wskazanie 19,5 .Czujnik wymieniony na nowy i dalej to samo.Znalazłem dwa posty o podobnym problemie ale bez odpowiedzi jaka przyczyna.Zastanawiające jest to że po wyjęciu czujnika jest jakaś rezystencja bo wyświetlacz pokazuje 8,5'C.Pojechałem do elektronika powiedział że nie ma zwarcia tylko problem leży w zasilaniu czujnika podobno powinno być 5V a jest 3V.Sugerował jakiś problem z kompem.Niestety ze względu na brak czasu nie rozbierał niczego . Moje pytanie jest następujące czy ten czujnik daje sygnał na dogrzewacz i termometr czy obsługuje coś jeszcze oby nie silnik i świece żarowe
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Re: Błędny pomiar temperatury zewnętrznej

Post autor: Muti »

Wojtek,sprawdził bym przewody do tego czujnika. Są one mega cienkie,a narażone na wszelkie warunki atmosferyczne. Ten czujnik podaje temperaturę na liczniki oraz odpowiada za regulację "krzywymi" ogrzewania/klimatyzacji. A więc możesz mieć teraz problem,że będzie za słabo grzał przy ustawieniu np 20st.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Wojtek3xl
Początkujący

Muti pisze:Wojtek,sprawdził bym przewody do tego czujnika. Są one mega cienkie,a narażone na wszelkie warunki atmosferyczne. Ten czujnik podaje temperaturę na liczniki oraz odpowiada za regulację "krzywymi" ogrzewania/klimatyzacji. A więc możesz mieć teraz problem,że będzie za słabo grzał przy ustawieniu np 20st.
Przewody sprawdziłem do kostki która wchodzi w wiązkę są ok.Właśnie po odpięciu na tej kostce czujnika termometr pokazywał 8,5 stopnia mimo że czujnika nie było podłączonego
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

A powinny być wyświetlone kreski na liczniku,czyli obwód otwarty. Także wychodzi z tego,że masz gdzieś zwarcie tych dwóch przewodów. Wyczyść dobrze wtyczkę.Może tam się gdzieś zwiera,a jak nie to trzeba pociagnąć dwa nowe przewody :)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Wojtek3xl
Początkujący

Dzięki za podpowiedzi .Widzę że naprawa tej usterki trochę przekracza moje możliwości .Jedyne czego się boję robić w samochodzie to elektryka ,bardzo łatwo zrobic z samochodu zapalniczkę :> .Może jak się jeszcze pouczę :/ Pocieszające jest tylko to że ten czujnik nie daje sygnału na silnik.
PS Jak VCDS-em sprawdzic sprawność świec żarowych.Wiem że engine-2 tylko dalej który blok
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Ooo no właśnie jeżeli się da VCDS-em sprawdzić świeczki to podajcie dokładnie gdzie i jak :D
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
Imię:: Tomek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: winetu_vip »

Wojtek3xl pisze:Pojechałem do elektronika powiedział że nie ma zwarcia tylko problem leży w zasilaniu czujnika podobno powinno być 5V a jest 3V.Sugerował jakiś problem z kompem
Kolego słaby z tego elektronika, elektronik. Masz zwarcie jak byk, stąd 3V a nie 5V. Do sprawdzenia wiązka plus wtyczka.
https://SecreLocal.com - Meet Local Singles - No Verify - Anonymous Sex Dating - Live Dating Site
ODPOWIEDZ