Błędny pomiar temperatury zewnętrznej
-
Wojtek3xl
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 tdi DSG 2006
- Imię:: Wojtek
Błędny pomiar temperatury zewnętrznej
Mój termometr temperatury zewnętrznej pokazuje mi temperaturę wyższą o 20 'C obecnie przy -1 mam wskazanie 19,5 .Czujnik wymieniony na nowy i dalej to samo.Znalazłem dwa posty o podobnym problemie ale bez odpowiedzi jaka przyczyna.Zastanawiające jest to że po wyjęciu czujnika jest jakaś rezystencja bo wyświetlacz pokazuje 8,5'C.Pojechałem do elektronika powiedział że nie ma zwarcia tylko problem leży w zasilaniu czujnika podobno powinno być 5V a jest 3V.Sugerował jakiś problem z kompem.Niestety ze względu na brak czasu nie rozbierał niczego . Moje pytanie jest następujące czy ten czujnik daje sygnał na dogrzewacz i termometr czy obsługuje coś jeszcze oby nie silnik i świece żarowe
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Re: Błędny pomiar temperatury zewnętrznej
Wojtek,sprawdził bym przewody do tego czujnika. Są one mega cienkie,a narażone na wszelkie warunki atmosferyczne. Ten czujnik podaje temperaturę na liczniki oraz odpowiada za regulację "krzywymi" ogrzewania/klimatyzacji. A więc możesz mieć teraz problem,że będzie za słabo grzał przy ustawieniu np 20st.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
Wojtek3xl
- Początkujący
Przewody sprawdziłem do kostki która wchodzi w wiązkę są ok.Właśnie po odpięciu na tej kostce czujnika termometr pokazywał 8,5 stopnia mimo że czujnika nie było podłączonegoMuti pisze:Wojtek,sprawdził bym przewody do tego czujnika. Są one mega cienkie,a narażone na wszelkie warunki atmosferyczne. Ten czujnik podaje temperaturę na liczniki oraz odpowiada za regulację "krzywymi" ogrzewania/klimatyzacji. A więc możesz mieć teraz problem,że będzie za słabo grzał przy ustawieniu np 20st.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
A powinny być wyświetlone kreski na liczniku,czyli obwód otwarty. Także wychodzi z tego,że masz gdzieś zwarcie tych dwóch przewodów. Wyczyść dobrze wtyczkę.Może tam się gdzieś zwiera,a jak nie to trzeba pociagnąć dwa nowe przewody 
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
Wojtek3xl
- Początkujący
Dzięki za podpowiedzi .Widzę że naprawa tej usterki trochę przekracza moje możliwości .Jedyne czego się boję robić w samochodzie to elektryka ,bardzo łatwo zrobic z samochodu zapalniczkę
.Może jak się jeszcze pouczę
Pocieszające jest tylko to że ten czujnik nie daje sygnału na silnik.
PS Jak VCDS-em sprawdzic sprawność świec żarowych.Wiem że engine-2 tylko dalej który blok
PS Jak VCDS-em sprawdzic sprawność świec żarowych.Wiem że engine-2 tylko dalej który blok
-
Damian15
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Ooo no właśnie jeżeli się da VCDS-em sprawdzić świeczki to podajcie dokładnie gdzie i jak 
- winetu_vip
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Kolego słaby z tego elektronika, elektronik. Masz zwarcie jak byk, stąd 3V a nie 5V. Do sprawdzenia wiązka plus wtyczka.Wojtek3xl pisze:Pojechałem do elektronika powiedział że nie ma zwarcia tylko problem leży w zasilaniu czujnika podobno powinno być 5V a jest 3V.Sugerował jakiś problem z kompem
https://SecreLocal.com - Meet Local Singles - No Verify - Anonymous Sex Dating - Live Dating Site