Nurtuje mnie jedno pytanie.... pytanie do mających Navi...
Czy jadąc bez wyznaczonej trasy na pełnym fisie wyświetla się Wam "kierunek" jazdy typu N czy S lub SW itp?
Gdzie jest kompas ? Gdzieś wyczytałem ,ze można doposażyć autko nie mając navi w moduł kompasu....
Potrzebuję jakieś cenne info w temacie...
Owszem wyświetla kierunek cały czas w lewym górnym rogu obok zegarka, zegarek nie jest już w osi tylko z prawej. Po zainstalowaniu RNS510 pojawiło mi się w FIS dodatkowe Menu nawigacja i po wybraniu pokazuje na środku dodatkowo coś ala kompas zamiast np spalania. Sygnał oczywiście bierze z RNS-a. Czy są same moduły tego nie wiem, i nie bardzo widzę sens takiego samego kompasu.
kupiłem taki czujnik pola magnetycznego swego czasu ale leży wciąż nie zamontowany, wydaje mi się (ale nie jestem pewien na 100%) że różnica powinna być taka że kompas z takiego czujnika powinien zawsze pokazywać prawidłowo strony świata, natomiast NAVI pewnie pokaże dopiero jak jedziesz, przynajmniej moje różne przenośne nawigacje tak właśnie działają, jak stoisz to kompas głupieje bo nie ma tam strcte czujnika pola magnetycznego tylko na podstawie ruchu jest wyznaczany kierunek geograficzny
jeśli się mylę to mnie poprawcie, nie mam typowego samochodowego navi ani nie miałem, ale zasada chyba jest niezmiennie taka sama
jarry pisze:natomiast NAVI pewnie pokaże dopiero jak jedziesz,
Po odpaleniu systemu pokazuje kierunki świata.
Wspomniany przez was kompas jest przeważnie montowany w samochodach na Amerke Płn., które nie mają Navi. Po podłączeniu do Gatewaya powinien działać pozostaje tylko jego kalibracja. Osobiście nie montowałem, pytanie czy będzie współdziałał z "europejskimi" licznikami.
Dokładnie właśnie mają go autka z Usa, szukając jego "śladu". Może warto kupić jakiegoś europejczyka np stosowanego w Passacie lub Tiguanie? Czy wie ktoś jak przeprowadza się taką kalibrację? Marek masz jakieś "wytyczne" ?
marynarz75 pisze:Owszem wyświetla kierunek cały czas w lewym górnym rogu obok zegarka, zegarek nie jest już w osi tylko z prawej. Po zainstalowaniu RNS510 pojawiło mi się w FIS dodatkowe Menu nawigacja i po wybraniu pokazuje na środku dodatkowo coś ala kompas zamiast np spalania. Sygnał oczywiście bierze z RNS-a. Czy są same moduły tego nie wiem, i nie bardzo widzę sens takiego samego kompasu.