Touran wyje

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
seb_pl
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Touran wyje

Post autor: seb_pl »

Mam problem z hałasem w moim touranie,przy ok 70 km/h zaczyna strasznie wyć. To mój pierwszy diesel i zastanawiam się czy mogą to być łożyska w kołach czy może to normalne ?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Pytanie co masz na mysli pisząc "wyje". Przy 70km/h bez względu jaki bieg ? Co siędzieje jak wcisniesz sprzegło tak by silnik pracowął na wolnych obrotach ?
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Miałem to w kilku egzemplarzach podczas poszukiwań (nie miłosierne wycie, szczególnie dobrze słyszalne na tylnych siedzeniach) - osoby teoretycznie znające się na samochodach obstawiały łożyska w kołach.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
seb_pl
Początkujący

Na wolnych obrotach to samo więc raczej z silnikiem wszystko ok

Wysłany: Dzisiaj 15:57
Próbowałem wrzucać na luz podczas tego wycia i też to samo. Podniose go dzisiaj i sprawdze czy jest luz przy kołach jeszcze . Tylko dziwne że w 6letnim aucie mogłyby paść łożyska . Jeździłem starszymi i nie było nigdy problemu

Scalony przez: Turanek
Ostatnio zmieniony wt kwie 26, 2011 22:38 przez seb_pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Rowik
Użytkownik

Post autor: Rowik »

Myśle, że łożyska. Jedź do jakiegoś mechaniora. Niech sprawdzi. Po prostu trzeba zakręcić kołem i będzie słychać. Nie można jednak kręcić jak np. koła będą "zwieszone" (np. auto będzie na podnośniku) tylko trzeba popodkładać. Tak tłumaczył mi mój mechanik, który wymieniał mi oba łożyska z piastami na przodzie. Hałas ustał. Wymieniłem opony i zrobiło się jeszcze ciszej. A właśnie... w jakim stanie opony?
Volkswagen Touran 1.9TDI 2004r TREND 74kW AVQ
Kliknij aby zobaczyć
seb_pl
Początkujący

właśnie dzisiaj na podnośniku zauważyłem że prawa przednia opona od wewnątrz jest bardzo zużyta a nawet rzekłbym nadaje się do natychmiastowej wymiany bo już druty zaczynają wystawać,żadnych luzów na tym kole a reszta opon w dobrym stanie i też bez luzów.Wydaje mi się że to wycie dochodzi własnie z tego prawego koła na którym jest ta zużyta opona

Wysłany: Dzisiaj 22:17
zauważyłem też że jak wchodzę w zakręt w prawo zaczyna wycie cichnąć zaś w lewo pozostaje bez zmian

Proszę edytować posty, zamiast pisać jeden pod drugim.
Turanek
Ostatnio zmieniony wt kwie 26, 2011 22:41 przez seb_pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rufusw
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI (AVQ)/2003/BASIC
Imię:: Rafał
Podziękował: 1 raz

Post autor: rufusw »

Wygląda na to że prawe łożysko jest do wymiany.
Opony też mogą dawać podobny odgłos,
ale raczej przy zmianie obciążenia hałas nie ustaje.
Tak przy okazji radził bym ustawić geometrie,
bo kolejna opona będzie do wymiany.
ODPOWIEDZ