Podczas przyspieszania (głownie 2 i 3 bieg) słychać z okolic silnika wycie.Słyszalne jest też podczas hamowania silnikiem na tych biegach. W momencie zwalniania sprzegła na tych biegach słychać jak ten hałas sie uaktywnia. Dodał że kilka tysiecy km temu było zamontowanie nowe kompletne sprzęgło dwumasowe oraz była naprawiana skrzynia. wymienione 6 łożysk - wyło na 6 biegu. Czy ma ktoś jakieś sugestie ?
-- 12 lis 2013, o 19:20 --
po wymianie poduszki skrzyni biegów troche ucichło. problemy zaczeły sie z mocą silnika . błąd 16683. może to ma jakiś zwiazek ? może to jakieś powietrze wyje -świszcze a nie skrzynia ?
Skrzynia wyje podczas przyspieszania i hamowania silnikiem
- kristouran
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- makaron1971
- Początkujący
- Auto:: VW Touran BKC 2004
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 4 razy
Re: Skrzynia wyje podczas przyspieszania i hamowania silniki
Nowe koło dwumasowe. A sprzęgło było ok? Może łożysko oporowe? Na postoju przy uruchomionym silniku wciśnij i puść pedał sprzęgła. Posłuchaj czy skrzynia wydaje jakieś odgłosy.
Jakby Touran miał 4WD, lift 5", snorkel i 35" koła byłby autem perfekcyjnym.
Teraz jest tylko idealny.
Teraz jest tylko idealny.
- kristouran
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
cały komplet nowy wraz z łozyskiem.
powoli stwierdzam że ten typ tak ma.
powoli stwierdzam że ten typ tak ma.
- dzwonek17
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 BMT COMFO CFHC 2012
- Imię:: Grzegorz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Wita.
Miałem podobną dolegliwość skrzynia wyraźnie wyła jak się przyśpieszało u mnie szczególnie na 3 i 5 biegu ale także jak się hamowało silnikiem.
Szukałem już skrzyni na wymianę bo mnie to bardzo denerwowało, wymieniłem międzyczasie olej w skrzyni ale bez żadnego efektu.
Kiedy po wymianie tulei na wahaczu mechanik chciał ustawić zbieżność okazało się, że mam źle ustawiony czujnik skrętu.
Ustawił mi go poprawnie i co o dziwo ucichła skrzynia.
Fakt, że po wyjęciu kilka miesięcy wcześniej skrzyni w celu wymiany dwumasy i po montaży co jakiś czas zapalała mi się kontrolka ESP szczególnie jak ruszałem dynamiczniej. Było to bardzo uciążliwe ponieważ samochód przestawał przyśpieszać musiałem kilkukrotnie odpuścić gaz i potem było już ok.
Może warto spróbować sprawdzić te wartości. Na forum jest to opisane jak to się robi.
Pozdrawiam
Miałem podobną dolegliwość skrzynia wyraźnie wyła jak się przyśpieszało u mnie szczególnie na 3 i 5 biegu ale także jak się hamowało silnikiem.
Szukałem już skrzyni na wymianę bo mnie to bardzo denerwowało, wymieniłem międzyczasie olej w skrzyni ale bez żadnego efektu.
Kiedy po wymianie tulei na wahaczu mechanik chciał ustawić zbieżność okazało się, że mam źle ustawiony czujnik skrętu.
Ustawił mi go poprawnie i co o dziwo ucichła skrzynia.
Fakt, że po wyjęciu kilka miesięcy wcześniej skrzyni w celu wymiany dwumasy i po montaży co jakiś czas zapalała mi się kontrolka ESP szczególnie jak ruszałem dynamiczniej. Było to bardzo uciążliwe ponieważ samochód przestawał przyśpieszać musiałem kilkukrotnie odpuścić gaz i potem było już ok.
Może warto spróbować sprawdzić te wartości. Na forum jest to opisane jak to się robi.
Pozdrawiam