Witam, odrazu zaczne od tego ze jestem swiezakiem na forum, 2 tygodnie temu nabylem (wkoncu, bo calyczas mnie ciagnelo do Turka) Tourana z 2005r. 1.9 105km BKC, troszke uszkodzonego (wjechal do rowu), ale do rzeczy. Odrazu powiem ze sam z nim troche dlubie (sprzeglo, przekladnia itd.) po diagnozie znajomego mechanika, okazalo sie ze mam uszkodzona przekladnie, dlugo sie nie zastanawialem i zabralem sie do demontazu, po przegladnieciu neta bardzo ciezko jest znalezc taka sama jak moja a po forach to wogole chyba mam zalozona 1 generacje silniczka bo sama przekladnia sie zgadza po konsultacji z serwisem (1K1 423 055, a silniczek 1K1 909 143 L), moje pytanie brzmi czy moge ja zastapic, oczywiscie druga generacja, akurat sie trafilo ze mialbym na miejscu za 400zł dwie sztuki, jedna SILNICZEK - 1k1 909 144J PRZEKLADNIA 1K1 423 105 B i druga SILNICZEK - 1K1 971 111 P PRZEKLADNIA 1K1 423 051 CM
Dodam ze wtyczki pasuja, sa w innym miejscu ale pasuja.
Czy i jak ewentualnie pozniej ja zalaczyc, bo wiem ze adaptacja ale wyczytalem rowniez ze trzeba sie przejechac i krecic w prawo lewo, jakos tak. Jezeli ktos bedzie wiedzial to czy aku jak wstawie 80AH to bedzie ok i chcialbym przerobic webasto ale to juz chyba znajde sobie na forum.
Z gory dzieki za wszelkie info.
Pozdro
Problem z przekładnią kierowniczą; zamienniki
- tybur007
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 TDI AVQ 2003r.
- Imię:: Tomek
Re: Problem z przekładnią kierowniczą; zamienniki
czesc ..
mam ten sam problem
mam w touranie silniczek pierwszej generacji , po wymianie na taki sam tzn taki w prążkowany a nie gładki
podziałał mi miesiac i teraz raz sie włącza raz nie . Musisz wymienić całą przekładnie albo znalesc identyczny silnik wspomagania !!!! ja mam na zbytku jeden bo mi padła przekładnia .. Wczoraj byłem w VW KIM w Gorzowie i okazało sie że silnik wspomagania nie komunikuje się ze przekładnią bo jest uszkodzona. Ciężki temat z tą maglownicą !! Poczytaj mój post zatytułowany ( poważny problem ze wspomaganiem kierownicy ) tam zamieściłem fotkę silnika który mam w moim touranie.... dopiero jak zdemontuje to moge ci podac numer silnika który mam ..... moze ci podpasuje.... ?
mam ten sam problem
mam w touranie silniczek pierwszej generacji , po wymianie na taki sam tzn taki w prążkowany a nie gładki

- krychul_k
- Początkujący
- Auto:: Bmw E61 525D
- Imię:: KRYSTIAN
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Witam
generalnie juz mi nie potrzebny bo zmienilem cala przekladnie, SILNICZEK - 1k1 909 144J PRZEKLADNIA 1K1 423 105 B i narazie dziala, z tym ze auto u blacharza i nie jezdzilem nim miesiac, takze dopiero sie okaze czy jest ok czy nie, bo slyszalem juz o kilku sytuacjach ze chwile chodzilo i przestalo:/ Coz zobaczymy mam nadzieje ze bedzie dobrze.
Pozdro
generalnie juz mi nie potrzebny bo zmienilem cala przekladnie, SILNICZEK - 1k1 909 144J PRZEKLADNIA 1K1 423 105 B i narazie dziala, z tym ze auto u blacharza i nie jezdzilem nim miesiac, takze dopiero sie okaze czy jest ok czy nie, bo slyszalem juz o kilku sytuacjach ze chwile chodzilo i przestalo:/ Coz zobaczymy mam nadzieje ze bedzie dobrze.
Pozdro
SEE YOU
- tybur007
- Początkujący
bedę potrzebował też innej przekładni .... jak masz namiar na jakaś sprawna to daj znac to podjade.. jestem z Sulęcina 100 km od Zielonej !!!
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Zakup kabelek od jarryego do auta,żebyś nie musiał płacic za diagnozy. Po drugie adaptację będziesz musiał przeprowadzić jak przy wymianie liczników.Także znajdź manual z wymiany liczników i tam na kocu są opisane procedury adaptacji.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- tybur007
- Początkujący
dobra .powiedzcie mi tylko czy przekładnia z nowej generacji silnikiem podpasuje mi do mojego tourana 2003 r??? mam u siebie przekładnie z silnikiem takim prążkowanym a nie gładkim
i czy kabel mi podpasuje oryginalny, wtyczki podpasują do nowego silnika wspomagania??

- gabi10
- Użytkownik
- Auto:: 2.0TDI AZV 170KM 2003
- Imię:: Gabi
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
tybur 007 mam do opchniecia maglownice jak byś potrzebował to pisz na PW