Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra

Post autor: tomix »

lsz11
U ciebie AC --wylancza, wlancza dogrzewacz/webasto ?
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

mariusz788004 pisze:kolego cos tu chyba namotałeś
AC-nic nie ma z webasto i jeszcze dogrzewacz.
AC -TO JEST KLIMA....
Włącznik webasta to jest w naszych panelach rysunek płomienia
Kolego, motasz okrutnie. Przestańcie ciągle operować pojęciem "WEBASTO".
WEBASTO to firma produkującą między innymi systemy dogrzewania. Robią również klimatyzatory, a nawet szyberdachy.

To, co mamy w Touranach to są dogrzewacze firmy Webasto , które mogą być sterowane również zdalnie, niezależnie od pracy silnika (czyli ogrzewanie postojowe) i dogrzewacze, które takiego sterowania nie posiadają (czyli przycisku płomień i pilota) i uruchamiane są automatycznie przy pracującym silniku w określonych warunkach (temp na zewnątrz). Ja też MAM webasto, choć sterowania pilotem i płomienia na panelu nie mam. Tyle w kwestiii WEBASTA.

Kolega wcześniej miał rację, dogrzewacz w wersji bez ogrzewania postojowego można niejako wyłączyć (a ściślej pisząc spowodować by się nie włączył) poprzez wyłączenie przycisku AC (w nowszych touranach) lub włączenie przycisku ECON (w starszych). Ma to na celu "oszczędność"?? paliwa, bo dogrzewacz wtedy nie działa.

Innym sposobem na możliwość zmuszenia dogrzewacza do tego, by się nie załączył pomimo odpowiedniej temperatury na zewnątrz, jest jazda na rezerwie - wówczas również dogrzewacz nie pracuje i zdaje się, że ogrzewanie postojowe również nie uruchomi się (nie włączysz go pilotem ani na panelu).
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
lsz11
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 BLS DSG 2007r
Imię:: Leszek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: lsz11 »

jarry pisze:jaką książkę kolega ma na myśli??
czyli tak jak ma być :idea: Ale to chyba nie największy problem mojego postu :super:
lsz11 pisze:Zmieniłem kodowanie na "bez pompki" i dogrzewacz włącza się. Ale dlaczego włącza się nawet gdy mam wyłączony AC (kontrolka nie pali się).
- o proszę, to mnie mierzi :czytaj:
mariusz788004 pisze:kolego cos tu chyba namotałeś
AC-nic nie ma z webasto i jeszcze dogrzewacz.
AC -TO JEST KLIMA....
tomix pisze:lsz11
U ciebie AC --wylancza, wlancza dogrzewacz/webasto ?
Chłopaki nie wprowadzajcie w błąd
KriSSo pisze:dogrzewacz w wersji bez ogrzewania postojowego można niejako wyłączyć (a ściślej pisząc spowodować by się nie włączył) poprzez wyłączenie przycisku AC (w nowszych touranach)
:arrow: ooo właśnie
VW Touran 1.9 TDI, BLS, DSG, 2007
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

KriSSo pisze:Kolega wcześniej miał rację, dogrzewacz w wersji bez ogrzewania postojowego można niejako wyłączyć (a ściślej pisząc spowodować by się nie włączył) poprzez wyłączenie przycisku AC (w nowszych touranach)
:omatko: :omatko: :omatko:

:oops: :oops: :oops:

KriSSo i to ty to piszesz :evil:

:!: :!: :!: jak było wielokrotnie pisane na naszym forum, m.in. w moich manualach o Webasto, przycisk AC w żaden sposób nie wpływa na załączanie lub nie załączanie dogrzewacza Webasto :!: :!: :!:

chyba to dopiszę do FAQ'a :drinks:

lsz11 pisze:jarry napisał(a):
jaką książkę kolega ma na myśli??
czyli tak jak ma być :idea: Ale to chyba nie największy problem mojego postu :super:
oczywiście że to nie problem, ale ja poważnie pytam bo się interesuję tematem Webasto i zbieram wszelkie publikacje na ten temat, ponieważ to co napisałeś jest totalnie niezgodne z moją wiedzą na ten temat to chciałem trafić do źródeł i być może zmienić zdanie, ale byłoby to dziwne bo dokonano wiele razy doświadczeń w tej materii i nigdy nie udało się zaobserwować wpływu wciśnięcia lub nie wciśnięcia AC na pracę dogrzewacza

dlatego jak gdzieś to wyczytałeś to proszę o jakieś źródło, link, skan itp. :uklon:
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
mariusz788004
Użytkownik
Auto:: 1.9tdi avq 2004
Imię:: mariusz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: mariusz788004 »

Dokładnie Robert.Dla mnie tez to było dziwne bo nigdy się z tym nie spotkałem i chciałem nawet podejść do auta i potestować.Ale na pewno bym to zaopserwował.A jeszcze jedno....Wszyscy pisza na forach czy to vw ,skody itp. żeby wyłączyć niechciany napływ spalin z pod auta trzeba tylko i wyłącznie wyciągnąć BEZPIECZNIK. Przycisk AC to zawsze było do klimy..Może się mylimy...nie jesteśmy ogarnięci w tym temacie....nie wiem.
Awatar użytkownika
lsz11
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 BLS DSG 2007r
Imię:: Leszek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: lsz11 »

Z pierwszej strony:
jarry pisze:Ponieważ ogrzewanie postojowe dubluje funkcje dogrzewacza w 100% to wszędzie gdzie będę pisał Webasto należy rozumieć dogrzewacz lub ogrzewanie postojowe.
jarry pisze:Jeśli mamy dogrzewacz i nie mamy interfejsu to pozostaje nam czekanie na odpowiednie warunki pogodowe lub zabawa w szamana i wywołanie mrozu w wyniku czarów
Jeśli temperatura na zewnątrz, odczytywana przez czujnik na dole zderzaka przedniego jest niższa niż +5° (odczyt na zegarach) oraz temperatura silnika nie wyższa niż +70° to uruchamiając silnik mamy szansę uruchomić Webasto. Pamiętajmy aby paliwo w baku było powyżej rezerwy (najlepiej minimum pół baku), przycisk ECON na panelu NIEAKTYWNY oraz dobrze by było się toczyć minimum 20 km/h (to akurat jest ustawialne, ale często tak może być w waszym aucie, że poniżej 20km/h piec nie odpali). Zabawa w szamana to nic innego jak schłodzenie czujnika w zderzaku, czy włożysz go do kubełka z lodem czy inaczej go zaczarujesz, pozostawiam to twojej intencji.
jarry pisze:Uwagi eksploatacyjne - dla przypomnienia

Jeśli wyjeżdżasz z zimnego garażu i nie chcesz aby Webasto ci nasmrodziło, wystarczy aktywować opcję ECON lub zdeaktywować opcję AC (w zależności od wersji) na panelu climatronica. Po wyjechaniu z garażu wracamy do nastawy bez ECON lub z AC i dopiero wtedy Webasto odpali (po spełnieniu pozostałych warunków, ale to już wiecie z manuala).
Z powyższego jasno wynika, że możemy wpłynąć na to by dogrzewacz się nie włączył (tak jak KriSSo pisze) i mało tego, możemy go sobie włączyć.

Już teraz sam nic nie wiem, to by tłumaczyło dlaczego dogrzewacz włącza się niezależnie od przycisku AC :roll:
VW Touran 1.9 TDI, BLS, DSG, 2007
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

zgadza się, i tu jest mój błąd w opisie który pamiętałem że poprawiłem, właśnie dlatego chciałem żebyś podał źródło :drinks:

EDIT: już poprawiłem błędne zapisy w manualu, jeśli jeszcze gdzieś jest błędnie to proszę o info
pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

(c) MAREK TOURANEK:
"Żeby wogóle dogrzewacz zadziałał musza być spełnione pewne warunki jak np. temperatura zew. poniżej +4 ... +5 st.C, nie może palić sie rezerwa w baku, włączona klima (ECON-> off albo AC-> on), żądana temp. najlepiej na + max. To nie jest tajemna wiedza tylko instrukcja samochodu".
Z AUTO FORUM folkswagen com pl

Jeśli manual wskazuje inaczej i Marek się myli, w takim razie, rozkładam ręce i już nie zabieram głosu, aczkolwiek sprawdzę to osobiście w swoim samochodzie.

Drugą rzecz, którą muszę sprawdzić to dużych mrozach (a tych brak), że ma prawo wskazówka spadać poniżej 90stopni pomimo tego, że wcześniej było dogrzane do 90stopni. Rok temu jestem pewien, że mi spadała i sprawdzę to ponownie - czekam na mróz.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
mariusz788004
Użytkownik
Auto:: 1.9tdi avq 2004
Imię:: mariusz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: mariusz788004 »

Najlepiej sprawdzmy wszyscy jak tylko spadnie temperatura...Ja tez sprawdzę bo jestem ciekawy....Ja mam nowy klimatronik i czasami dzieciak mi wł.AC i tez webasto startowało....i to było dla mnie dziwne.Panowie są święta dajmy na luz.Na dzień dzisiejszy obstawiam ze to nie działa.....Jeżeli się myle to dam znać...
Wesołych Świąt Wszystkim życzę. :drinks:
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

zróbcie testy sobie, jeśli grupie 5 w kanale 2 w pozycji drugiej od prawej strony licząc pojawi się 1 to jest to zezwolenie czy też nawet żądanie odpalenia pieca przez climatronic, jesli będzie 0 to jest to sygnał zabronienia uruchomienia pieca, tylko jeśli wszystkie są 1 to piec odpali

Obrazek
pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
mettenos
Przeglądacz
Auto:: 5N2 2.0 TDI CUWA 2016'
Imię:: Karol
Podziękował: 13 razy

Post autor: mettenos »

pewnie się narażę modom :bry: i odeślą mnie do :szukaj: ale powiem tak - w nowym nabytku czyli Touranie który zawitał w mojej rodzinie, sprawdzałem VCDS-em i nie ma adresu 18-ogrzewanie postojowe, jest natomiast 7D - dogrzewanie wnetrza czyli mam rozumieć zwykła elektryczna grzałka PTC bo żadnego piecyka pod maską nie ma a tutaj się pisze że KAŻDY Touran ma w standardzie piecyk chyba że czegoś nie doczytałem
Image
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

W każdym dieslu powinien być,chyba że może jakaś wersja na ciepłe kraje :roll:
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

mettenos pisze:dogrzewanie wnetrza czyli mam rozumieć zwykła elektryczna grzałka PTC
Nie. Masz rozumieć, że nie masz ogrzewania postojowego, lecz dogrzewacz, który uruchamia się po spełnieniu kilku warunków. Nie, nie jest to typowa grzałka elektryczna, którą mieliśmy w Golfach MK5 :). Pozdro Kolego z forum mk5 :).
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Krisso, 7D to grzałka elektryczna PTC tak jak kolega pisał. 18 to jest dogrzewanie/ogrzewanie spalinowe.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

Re: Odp: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki,

7D, zgadza się, dzięki Muti

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2