Witajcie niedawno stałem się posiadaczem TOURAN-ka 1.9TDI 2008r DSG i dołączyłem do Was Po przejechaniu ok. tysiąca kilometrów na liczniku mam prawie 150tys. po odpaleniu na zimnym silniku pojawił się odgłos stukania. Szukałem sporo ale wolę się upewnić czy to dzwięk kończącej się dwumasy ?
Dodatkowo mniej więcej w tym samym czasie pojawił się dziwny odgłos (nawet nie wiem jak go określić, piszczenie, huczenia) podczas dodawania gazu na mniejszych obrotach przeważnie ok 60/h przy 1000-1500obr. Piszczy cały czas gdy mam wciskam pedał gazu gdy prędkość wzrośnie dzwięk nadal jest ale już w wyższych częstotliwościach które ledwo słychać. Nie mam pojęcia co to
Filmik co do dźwięku (szczególnie pod koniec filmu):
A nie spojrzałem że to DSG, na zimnym te objawy są najbardziej odczuwalne. Jesteś pewny przebiegu ? Bo trochę niski jak na padnięty dwumas. Zazwyczaj wypada to przy ok 200 tys. Ale nie ma na to reguły.
Witajcie,jestem już po sprawdzeniu gwizdu o którym pisałem wcześniej. Okazało się, że ma to związek z DSG, jedno z łożysk w skrzyni w mechanizmie różnicowym było do wymiany. Teraz jest wszystko ok, pozostał tylko dziwny dźwięk po odpaleniu z filmiku pierwszego, niby mechanik go nie słyszał (twierdzi, że nie występował taki dźwięk u niego) co ciekawe po powrocie od mechanika na następny dzień znów się pojawił. Zawsze pojawia się rano po opaleniu, gdy trochę sie pojeździ dźwięk ustaje i pojawia sie znów następnego dnia rano , nie mam pojęcia co to czy taki już jego urok.
Obawiam się, że to jest to co było u mnie tylko w początkowym stadium: http://www.youtube.com/watch?v=WKVixzjR ... e=youtu.be
Było to na zimnym silniku, przy temperaturze powyżej 50C wszystko przechodziło. Wymieniłem tarcze sprzęgła i dwumas. Po wymianie przejechałem około 8000km i jak na razie jest wszystko ok. Mam DSG7"09 wersja skrzyni OAM
Był Touran 1,9TDI/77KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG
Dzięki za wskazówki oby to mnie nie spotkało zbyt szybko. A mniej więcej ile czasu trwało od początkowych postukiwań do konkretnych problemów ? I kiedy muszę już szykować się na wymianę, skoro jak na razie nie szarpie, nie czuć drgań przy gaszeniu itp. ?
Mar3k pisze:Dzięki za wskazówki oby to mnie nie spotkało zbyt szybko. A mniej więcej ile czasu trwało od początkowych postukiwań do konkretnych problemów ? I kiedy muszę już szykować się na wymianę, skoro jak na razie nie szarpie, nie czuć drgań przy gaszeniu itp. ?
Ja kupiłem z tymi stukami od Niemca, który pewnie bał się kosztów naprawy w DE. Przebieg przy kupnie był 150tys, ja zrobiłem jeszcze około 3 tys zanim oddałem do naprawy.
Był Touran 1,9TDI/77KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG