jesteś świadomym użytkownikiem naszego forum, nie poddawaj się
to że jest taka niska świadomość nawet w warsztatach nie upoważnia nas do bezkrytycznego powielania ich błędów, przyczyniajmy się raczej do wzrostu kultury technicznej w naszym kraju niż na odwrót
a że 20 lat temu Webasto znaczyło tylko ogrzewanie postojowe bo dogrzewaczy jeszcze nie było na rynku no to sorry, okres przejściowy był i pan Mietek z panem Kaziem mieli czas żeby się nieco podszkolić w temacie
Witam,
nie wiem czy ogarnąłbym temat z przerobieniem na postojowe, piszesz że koszt 150zł, czyli co płytka?a panel climatronic,a pilot,antena?
Powiem szczerze że autko jest garażowane więc na dobrą sprawę nie będzie ogrzewanie postojowe wykorzystywane, a swoją drogą jeśli chodzi o nazewnictwo to każdy Touran na allegro ma WEBSTO - czytaj dla większości kupujących nie kumatych w temacie, oglądają i może zakupią auto z ogrzewaniem postojowym "WEBASTO" - ale cóż takie życie,
Idę wyciągać swój dogrzewacz i sprawdzić pompkę
ogarnal bys bez problemu, masz instrukcje na 1 stronie, nie jeden korzystal z tej instrukcji. Koszt 150 zl dotyczy plytki (plytka +usluga) i piec jest--ogrzewanie postojowe. Skoro masz juz dogrzewacz w reku, to warto pomyslec o dogrzewaniu postojowym wyprzedzam i zakladam ze kiedys bedziesz chcial ogrzewanie postojowe wiec nie bedziesz musial drugi raz tej samej roboty robic i to samo dotyczy kabelka pinu 2.
...." autko jest garażowane więc na dobrą sprawę nie będzie ogrzewanie postojowe wykorzystywane" czyli stoi w garazu cala zime nigdzie nie jezdzisz nie zostawiasz auta na dluzsza chwile, nie wychodzisz z auta itp.
Pozdrawiam
FUHradex1980 pisze:Ok, ale jak będę uruchamiał ogrzewanie jak nie mam przycisku od postojowego?
ja ci dalem propozycje , mozna powiedziec pierwszy krok, praktycznie przy okazji demontażu dogrzewacza. Potrzebne jest jeszcze kilka czesci ale od czegos trzeba zaczac. Pozdrawiam
wiele osób mówi DEWASTO, skąd to się bierze nie wiem
a w ogłoszeniach piszą że jest WEBASTO bardzo dobrze, bo mają naklejkę na pasie przednim WEBASTO i wszystko się zgadza, chyba że piszą ogrzewanie postojowe a mają sam dogrzewacz to wtedy wprowadzają w błąd, czy świadomie to inna sprawa...
rossi2106 pisze:takie pytanie-jak najprosciej wylaczyc dogrzewacz.mam chyba uszkodzone sterowanie i nie wylacza sie mimo ze temp.cieczy jest 90 stopni.czeka mnie teraz dluzsza trasa i boje sie zeby cos nie stalo sie gdy bedzie caly czas grzac.jest jakis bezpiecznik ktorego wyjecie unieruchamia dogrzewacz?
jest przeczytaj 1 strone[/quote]
strona nr.80.[/quote]
ale uwaznie strone 80,81,82 , zrozumiesz ze my wiemy ze nie tylko. Kolega ma uszkodzony dogrzewacz i podsunelem mu pomysl aby jak ma rozebrany i w reku to moze myslec odrazu o zmianie plytki... zakladalem ze kiedys moze chciec ogrzewanie postojowe zamontowac ..... a skoro to ma rozebrane to moze od tego zaczac ot taki moj pomysl, a Ty wyskakujesz "Sama płytka i piec nie wystarczy by mieć postojowe."--- my to wiemy, pozdrawiam
tomix pisze:jak masz juz to w reku to nie lepiej zrobic z tego dogrzewacza od razu webasto, koszta smieszne bo tylko 150 zl, a jak kiedys bedziesz chcial webasto to podwojna robote bedziesz wykonywal.
czarno na białym-cyt."koszta śmieszne bo to tylko 150 zł"
to wszystko z mojej strony w tym temacie.Pozdawiam
Wyciągnąłem to dziadostwo, na pierwszy rzut oka nie pasuje mi pompka, jest pęknięta obudowa tak jakby "spuchła", nie miałem czasu już szukać cienkich kabelków aby podłączyć na krótko ale myślę że jest do d...y, Jarry pewnie ma...? Jutro chyba rozbieram piecyk i zobaczę co siedzi, jak mogę najprościej sprawdzić świecę bo miałem błąd z tym związany(chyba płomień był ale znikł, czy coś takiego)
tomix pisze:jak masz juz to w reku to nie lepiej zrobic z tego dogrzewacza od razu webasto, koszta smieszne bo tylko 150 zl, a jak kiedys bedziesz chcial webasto to podwojna robote bedziesz wykonywal.
czarno na białym-cyt."koszta śmieszne bo to tylko 150 zł"
to wszystko z mojej strony w tym temacie.Pozdawiam
dokladnie 150 zl przerobienie pieca z dogrzewacza na ogrzewanie postojowe, prosilem cie czytaj uwaznie wtedy bedziesz wiedzial o czym jest mowa, my nie mowimy o pelnej przerobce, tylko przy okazji-- skoro ma to w reku ile to moge powtarzac
-- 30 gru 2013, o 22:22 --
FUHradex1980 pisze:Wyciągnąłem to dziadostwo, na pierwszy rzut oka nie pasuje mi pompka, jest pęknięta obudowa tak jakby "spuchła", nie miałem czasu już szukać cienkich kabelków aby podłączyć na krótko ale myślę że jest do d...y, Jarry pewnie ma...? Jutro chyba rozbieram piecyk i zobaczę co siedzi, jak mogę najprościej sprawdzić świecę bo miałem błąd z tym związany(chyba płomień był ale znikł, czy coś takiego)