pompa olejowa?

Gość

Post autor: Gość »

Witam! Wprawdzie nie jestem z warszawy a bardziej z okolic płocka ale mam swój mały warsztacik i mogę Ci powiedzieć że póki nie zwalisz miski olejowej to się nie przekonasz. Może to nie być pompa bo ona albo jest dobra albo wałek się urywa. Równie dobrze może być padnięta któraś rolka na rozrządzie albo co bardziej prawdopodobne kółko pasowe na alternatorze jest ono z łożyskiem kierunkowym i często pada.Pozdrawiam Piotrek
Romeczek
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI-BXE - 2008
Imię:: Roman
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Romeczek »

Witam serdecznie,
od miesiaca jestem posiadaczem samochodyu Touran 1.9TDI 105nr. kodu silnika BXE rok produkcji 2008.przebieg 104000
Poniewaz zgodnie z ksiazka przegladow serwisowych musze wymienic olej slnikowy ifiltr paliwa i filtr oleju
Poniewaz jest to moj pierwszy samocd\hod z silnikiem diesla(poprzednio mialem 7 ale benzynowe)nie mam zielonego pojecia jaki mam stosowac olej
Bardzo proszeo pomoc
Dziekuje pozdrawiam R
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Romeczek przygodę na forum zaczynamy od TEGO działu. :mrgreen:

Jeśli chodzi o olej to musi być pełen syntetyk do turbodiesla
PPD
Obrazek

Obrazek
HoSe72
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: HoSe72 »

Pompa oleju raczej będzie dobra. Silniki jako montowane do tańszych Turanków zostały na nasze szczęście pozbawione tego wynalazku jak wałki wyrównujące. Byłem w serwisie z moim 2.0 AZV z takim pytaniem. Odpowiedź bardzo mnie ucieszyła a mianowicie, w Touranach 2.0 TDI jest montowana stara poczciwa bezawaryjna pompa taka jak w 1.9 TDI.
Przynajmniej jeden problem mniej.
Poszukaj przyczyny w osprzęcie silnika lub rolkach.
ODPOWIEDZ