Eljot - dzięki za słowa otuchy Jeżu - dzięki za rysunek Jarry - a kabelki do innych drzwi?
Jutro chciałbym w końcu skończyć montaż pieca i go odpalić. A potem już tylko ten kabelek w 8 pinie :-)
Aż wstyd mi się przyznać, ale nie... Obecnie wolny czas jest u mnie deficytowy. Ale coś z tym zrobić, nie zostawię tego tak i na pewno dam wam znać.
-- 10 kwi 2014, o 11:59 --
Witam wszystkich,
temat, który sam otworzyłem długo dojrzewał w mojej głowie i zaowocował (jak to już wcześniej ktoś sugerował) innym rozwiązaniem.
Otóż dostałem od kolegi oprogramowany modem GSM z 1 przekaźnikiem. Myślałem, że będzie to trochę kosztowne, ale jest tak sprytnie zaprogramowany, że korzystam z niego już dość długo (tzn. włączam i wyłączam kiedy chcę zdalnie swoją komórką) i nic mnie to nie kosztuje :-)
Idea jest taka, że zaprogramowuję max. 4 numery telefonów, które sterują ON/OFF Webasto. Jak chcę rano włączyć to po prostu dzwonię ze swojego telefonu na modem GSM w Caddym (karta pre-paid za 5 zł ważna na rok :-)), modem po 1 sygnale odrzuca połączenie, wiem że przyjął komunikat i Webasto włącza się. Jak jestem już w Caddym i jest ciepło to guziczkiem wyłączam Webasto. Jak ktoś inny zadzwoni to się nic nie dzieje, po prostu dzwoni i po iluś tam sygnałach rozłącza się. Proste :-)
Można sterować też przez SMS-y:
Wysyłam komendę ON - włącza się i przysyła potwierdzenie SMS-em, że włączył.
Wysyłam komendę OFF - podobnie wysyła SMS-a, że wyłączył.
Można też wysłać komendę CHECK. Wtedy przysyła SMS-a albo ON, albo OFF - zależnie jaki jest stan pracy.
I ostatnia komenda CHANGE - zmienia swój stan (czyli zachowuje się tak, jak ja dzwonię).
Koszt takiego modemu to 250 zł + 5 zł na kartę SIM ważną rok. Tyle to można zainwestować :-) a radość nieoceniona.
Jeśli komuś też coś takiego by się przydało to proszę dać znać.
Pozdrawiam,
Paweł
PS. Mój sposób na pilota i tak postaram się rozwiązać, ale nie mam już takiego parcia jak wcześniej ;-)