Ochraniacz-organizer na fotel

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
baczupl
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDi BMM, 2006
Imię:: Piotr
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Ochraniacz-organizer na fotel

Post autor: baczupl »

Koledzy - przeszukałem już kilka różnych stron ale echo
Poszukuję jakiegoś takiego "ortalionowego" organizera/ochraniacza na tył przedniego fotela - dziecko brudzi butami
(mam wersje ze stolikami - wiec musiałby być taki żeby stolik się otwierał)
Czy ktoś z Was posiada może taki wynalazek - i może podrzucić jakiś link?
Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Re: Ochraniacz-organizer na fotel

Post autor: bartek0-01 »

Samych ochraniaczy jest tyle że aż czy bolą od patrzenia ale dedykowanych pod stoliki faktycznie nie widziałem :/ Osobiście w takim przypadku pokombinował bym coś sam i zrobił bym nacięcie w ochraniaczu aby wyprowadzić stolik na zewnątrz i zabezpieczył bym nacięcie tasiemka aby się nie rozłaziło dalej. Chyba najlepsze rozwiązanie, tym bardziej ze te ochraniacze nie są drogie
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
baczupl
Początkujący

No też o tym myślałem, miałem nadzieje że może ktoś już ten temat przerabiał ;)
i może znalazł jakiegoś gotowca.
Mam jeszcze jakąś krawcową niedaleko - może coś poradzi ;)
qwerty4u
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2006
Imię:: Rafał

Post autor: qwerty4u »

Ja coś takiego przerabiałem kilka lat temu w skodzie. Wkurzało mnie jak dzieciaki brudziły fotele i któregoś razu jak robiłem inwentaryzację, wpadł mi w ręce kawałek plandeki. Wyciąłem kształt oparcia fotela z naddatkiem od góry, w którym po zrobieniu zakładki na taśmę dwustronną (usztywnienie) wyciełem dwa otwory o rozstawie równym otworom mocowania zagłówka. Dodatkowo, żeby nie wisiało i nie latało, na wysokości kieszeni zamocowałem oczkami stalowymi (pełniącymi rolę nitów) kawałek pcv 1mm, które to następnie wsadziłem w tę kieszeń. Na dole w rogach nabiłem jeszcze dwa oczka w celu umocowania na gumkach do elementu fotela, ale nie było to konieczne. To rozwiązanie super się sprawdziło i dodatkowo dzieci mogły sobie ponaklejać różne kolorowe naklejki.
Image
Image
Obrazek

Jest: VW Touran 1.9 TDI, Hyundai i10
Było: VW 1600L, VW Golf Mk1, Opel Ascona 1.6d, Fiat 126p, Fiat CC, VW Golf Mk3, SEAT Toledo 2.0 16V GTI, Skoda Fabia 1.4 MPI, Skoda Fabia 1.4 TDI PD,
Awatar użytkownika
baczupl
Początkujący

No własnie chyba trzeba będzie popełnić samemu jakiś szablon i albo z jakiegoś
ortalionopodobnego materiału uszyć albo przerobić gotowca.
Najwięcej zabawy ze stoliczkami będzie ;) - ale ten pomysł z oczkami dobry
będzie można użyć gumek aby nic nie latało ;)
Myślałem jeszcze o rzepach - tylko nie wiem czy za bardzo tapicerki nie "poszarpią"
Dzięki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

baczupl pisze:Myślałem jeszcze o rzepach - tylko nie wiem czy za bardzo tapicerki nie "poszarpią"
Raczej się zmechaci.
qwerty4u pisze:Ja coś takiego przerabiałem kilka lat temu w skodzie. Wkurzało mnie jak dzieciaki brudziły fotele i któregoś razu jak robiłem inwentaryzację, wpadł mi w ręce kawałek plandeki. Wyciąłem kształt oparcia fotela z naddatkiem od góry, w którym po zrobieniu zakładki na taśmę dwustronną (usztywnienie) wyciełem dwa otwory o rozstawie równym otworom mocowania zagłówka. Dodatkowo, żeby nie wisiało i nie latało, na wysokości kieszeni zamocowałem oczkami stalowymi (pełniącymi rolę nitów) kawałek pcv 1mm, które to następnie wsadziłem w tę kieszeń. Na dole w rogach nabiłem jeszcze dwa oczka w celu umocowania na gumkach do elementu fotela, ale nie było to konieczne. To rozwiązanie super się sprawdziło i dodatkowo dzieci mogły sobie ponaklejać różne kolorowe naklejki.
Sper pomysł, też lada miesiąc będę musiał o tym pomyśleć :)
Jak wrócą browary na forum, to stawiam :)
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
qwerty4u
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2006
Imię:: Rafał

Post autor: qwerty4u »

Pomijając fakt, że w Touranie przestrzeń pomiędzy oparciem pierwszego rzędu a drugiego to przepaść (żeby nie powiedzieć "Wielki Kanion") w porównaniu do Fabii, to w chwili obecnej ochraniacz nie jest potrzebny.
baczupl pisze:Najwięcej zabawy ze stoliczkami będzie ;) - ale ten pomysł z oczkami dobry
będzie można użyć gumek aby nic nie latało ;)
Raczej stoliczki będą bardzo pomocne w mocowaniu ochraniacza. Stoliczek jest mocowany na 4 śruby, wystarczy je odkręcić, zdjąć stoliczek, założyć ochraniacz, zaznaczyć miejsca mocowania stoliczka, wykonać otwory w ochraniaczu (jak materiał cienki można przebić wkrętakiem) i zamocować stoliczek z powrotem. Materiał do wykonania osłonki zalecam nieprzemakalny i łatwy do utrzymania w czystość tak, aby przy sprzątaniu auta nie trzeba było demontować jej (do prania), a jedynie przetrzeć wilgotną ściereczką.
Obrazek

Jest: VW Touran 1.9 TDI, Hyundai i10
Było: VW 1600L, VW Golf Mk1, Opel Ascona 1.6d, Fiat 126p, Fiat CC, VW Golf Mk3, SEAT Toledo 2.0 16V GTI, Skoda Fabia 1.4 MPI, Skoda Fabia 1.4 TDI PD,
ODPOWIEDZ