Po wymianie turbosprężarki problem.

marek83
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 tdi BLS
Imię:: Marek

Po wymianie turbosprężarki problem.

Post autor: marek83 »

Witam wymieniłem turbosprężarkę z tego powodu że gwizdała juz od 1.5 tys obrotów i "brała olej" ale chodzi mi o gwizd kupiłem regenerowaną sprężarkę po wymianie na nową gwizdanie nie zniknęło nawet bardziej gwiżdże i przymuliło troche auto na starej turbo lepiej sie zbierał, mechanik mówi że wszystko jest szczelne...
To skąd ten gwizd co jest nie tak bo mechanik rozkłada ręce,
kiedyś inny mechanik powiedział że to jakiś króciec dalej jego wypowiedzi nie pamietam może ktoś z was skojarzy.
stare czy nowe turbo tak samo gwiżdże jestem załamany bo jeśli okaże się że stare turbo też jest dobre to jestem trochę w plecy.
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Re: Po wymianie turbosprężarki problem.

Post autor: DLUGI-74 »

...
a czy po wymianie turbo zmieniłeś olej ,filtr powietrza i czyściłeś dolot ,EGR ???
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

a wiesz czemu poprzednia gwizdała i czy to kwestia samej turbiny czy może osprzętu? gwizd może być równie dobrze przez jakąś dziurkę w dolocie ... jakie było ciśnienie a jakie jest teraz? sprawdzałeś komputer - błędy? zmulenie na pewno wyrzuca kod błędu - zacznij od tego!!! Jeśli "nowa" turbina jest z dobrej regeneracji to może być tak że kupiłeś sobie niepotrzebne turbo - kto decydował o konieczności wymiany i na podstawie czego?
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
czarny73
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 1.9 BLS z 2009r
Imię:: Wojtek
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Post autor: czarny73 »

U mnie gwizdała w pasku bo była dziurka w rurze od interkulera i przez to zaczeła mi brac olej na szczęście mam dobrego mechanika i od razu się rozpoznał
pozdrawiam
marek83
Początkujący

no tak zdecydował mechanik o wymianie turbo i no i teraz mam dwie, jutro jeszcze raz odstawiam auto i ma popatrzec może znajdzie przyczynę, ale jak macie jakies pomysły to piszcie jutro spróbuje go jakoś nakierować.
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

zacznij od podpięcia kabla - zrobić scan i sprawdzić doładowanie dynamicznie ( podczas jazdy), bedziesz wiedział w jakiej kondycji jest układ i turbo - coś czuję że mechanik nie podłączał prawda????
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Jak nie zrobił logów statycznych i dynamicznych to się raczej nie zna i naciąga klienta na kasę.
Wymienia co mu się wydaje i nuż może się uda. Szkoda, że zaczyna od najdroższych części.
Turbo musi gwizdać, tylko kwestia jak...

U mnie w robocie stary kierowca do młodego.....
Dzisiaj pojadę jako ratownik ale jak turbo podczas jazdy przestanie gwizdać, to jechałeś ostatni raz :)
Także musi gwizdać. nie ma hu hu.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

no mnie właśnie zastanawiają odpowiedzi na temat świstów turbiny, 3/4 ludzi - mam takie wrażenie - powtarza tak samo jak przy silnikach 2.0 TDI, że są do bani, a do turbiny wracając że świst oznacza koniec turbiny... moja ma 190tyś i sobie pogwizduje delikatnie, ale auto jeździ normalnie błędów brak... muszę przejrzeć układ i zrobić próbę dynamiczną, ale znam też osoby które mówią że turbo czasami gwiżdże i nic się nie dzieje złego...
Awatar użytkownika
Domino
Początkujący
Auto:: VW Touran, 1.9 TDI, 2005
Imię:: Dominik

Post autor: Domino »

witam, ja w moim poprzednim aucie w audi A3 1.9 tdi też miałem problem turbosprężarką z dnia na dzień zaczeła po prostu gwizdać, rano jechałem było ok po południu wyjechałem na prostą 1,2,3 i odgłos jakby jechała za mną karetka. Turbine wykręciłem oddałem do regeneracji, po dwóch dniach zamontowałem, wymieniłem olej, filtry i przy 1200 obr podobny dźwięk, patrze w lusterko karetki nie ma. Pojechałem do gościa z całym autem ,,trzeba pojeżdzić tydzien dotrze się,, po tygodniu jestem u niego jak zimny głośniej było słychać, powiedział że napewno jakaś nieszczelność ale ja sam to składałem więc wiedziałem że napewno jest ok, kompa też podłaczałem i 10 razy oglądałem przewody. powiedziałem mu że do rzeki zaraz wjade a on niech poszuka tej ,,nieszczelności,, wykreciłem zawiozłem mu drugi raz, gościu rozebrał , złorzył i było jak ręką odjoł. Taki był mój przypadek, pozdrawiam
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Czyli zalozyles i była nieszczelność bo skoro nic w niej nie robił tylko rozebral i złożył to nie ma opcji żeby był problem w turbinie. Pewnie uszczelka pod kolektorem puszczala świst.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
marek83
Początkujący

ok przejechałem około 200km i co jeszcze zauważyłem, że spalanie nie schodzi poniżej 6l a na starej turbince mniej gwizdało i było 5l ...bajka
pozatym gdy zaczyna gwizdać to wtedy spalanie jest dośc spore i tez to ma jakiś wpływ.
nowa turbina zauważyłem że gwiżdze tak jak by w dwóch tonacjach jedna to jest taka jak powinna chodzić czyli cichutko pogwizdywać, a druga tonacja to gwizdanie jak na piszczałce i to 2mm ruchu pedała gazu i można melodie nią grać
Postaram sie jutro wymienić olej filtry,
Zobaczymy co jutro mi powie zostawiam auto na cały dzien.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

To nie wymieniłeś oleju jak wymieniales suszarkę? To gwizdy raczej już mają wytłumaczenie... :brawa:

Chyba będzie 3 turbo :oki:

Rozumiem z Twoich wypowiedzi, że mechanik służy Ci jedynie do konsultacji? W sumie nie dziwię się teraz, że się nie przykłada do diagnozy.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

marek83
Początkujący

czy to prawda ze gdyby układ był nieszczelny to samochód by kopcił?
mechanior mówił, że węże sprawdzał i są całe dalej zwala na turbosprężarkę 'gdyby turbo było dobre to by tak nie było a jest nawet gorzej niż na starym czyli zła turbina jeszcze gorsza niż oryginał '
auto stoi w warsztacie zobaczymy co da się zrobić
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Gdyby Turbo było profesjonalnie założone i zgodnie z przykazaniami to problemu by nie było. "mechanior wg. mnie ma rację .
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

marek83
Początkujący

i niestety spowrotem wracam do poprzedniej turbiny regenerowaną oddaje na gwarancje, mechanik porozłączał przewody a turbo i tak piszczy wiec przyjmuje ze to wadliwa turbina i ją odsyłam zobaczymy co powiedzą na gwarancji.
ODPOWIEDZ