Tabela kodów lakierów z przykładami

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
maxcar
Kandydat
Auto:: 2010 1.9 Tdi
Imię:: Jerzy
Podziękował: 3 razy

Tabela kodów lakierów z przykładami

Post autor: maxcar »

Witam grupę :)
Chciałbym zmienić kolor mojego Tourana (taxi) tylko jeszcze się nie zdecydowałem . W związku z tym mam pytanie. Czy istnieje jakaś tabela kolorów wraz z ich kodami do tej marki . Touran 2009r.
Pozdrawiam Jerzy Dobrakowski
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Tabela kodów lakierów z przykładami

Post autor: turek »

Hej. Najlepiej podjechać do sklepu z lakierami gdzie maja mieszalnik i dobierają lakiery tam ci pokażą na tzw.fiszkach jak będzie dany kolor wyglądał .z ciekawości ile zmiana koloru?
maxcar
Kandydat

U mnie w Cz-wie dogadałem się za 3500 ale muszę sam go doszczętnie rozebrać łącznie z demontażem silnika i wycięciem szyb. wracając do koloru chciałbym jakis "fabryczny" dlatego pytałem o kody :)
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

To dobra cena jak za zmiane koloru, podobne koszta oklejenie folia ale bez wykrojów . Co ci mogę doradzić to nie lakieruj tzw.woda a tylko i wyłącznie lakierem bazowym rozpuszczalnikowym jak chcesz mieć na lata, a i te uszczelki co są klejone do drzwi można uratować (w ASO 600zl. kpl.) zresztą jak będziesz miał jakiś problem przy rozbiórce to pisz, ja tez Cz-wa.
maxcar
Kandydat

Dzięki. Jak cos to będę pytał. :piwo:
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

turek pisze:Co ci mogę doradzić to nie lakieruj tzw.woda a tylko i wyłącznie lakierem bazowym rozpuszczalnikowym jak chcesz mieć na lata
Nie masz racji (łagodnie mówiąc) ;)

Po pierwsze lakiery rozpuszczalnikowe są zakazane w Polsce do malowania aut ze względu na cząstki lotne. Po drugie lakier bazowy wodny czy konwencjonalny (rozpuszczalnikowy) niczym się nie różni w jeśli chodzi o wytrzymałość bo na wierzchu jest klar - a te akryle są cały czas rozpuszczalnikowe.

Co do zmiany koloru przejdź się do najbliższej mieszalni i poproś o fiszki od VW. Niestety nie ma rozróżnienia na modele VW, jedynie na kolory które szły w całym koncernie.
W necie możesz posłużyć się takim wzornikiem -> http://cdb.sxcolor.info/pl/AdvancedSearch.mvc/chip (wpisz tylko producenta i model i daj szukaj - wyskoczą Ci kolory co szły w danym modelu).
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

bardzo fajna stronka przydatna :piwo: tylko jak oglądałem kolory touranka to swojego nie trafiłbym koloru bo mam LD5Q a na kompie wyglądał jak 7D ale to wiadomo zależy od ustawień monitora itd.
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

[quote="GioW"][quote="turek"]Co ci mogę doradzić to nie lakieruj tzw.woda a tylko i wyłącznie lakierem bazowym rozpuszczalnikowym jak chcesz mieć na lata

Nie masz racji (łagodnie mówiąc) ;)

Po pierwsze lakiery rozpuszczalnikowe są zakazane w Polsce do malowania aut ze względu na cząstki lotne. Po drugie lakier bazowy wodny czy konwencjonalny (rozpuszczalnikowy) niczym się nie różni w jeśli chodzi o wytrzymałość bo na wierzchu jest klar - a te akryle są cały czas rozpuszczalnikowe.

GioW niestety nie jest tak jak piszesz, trwałość tych lakierów jest dużo słabsza od rozpuszczalnikowych i nie pisze tu o lakierze fabrycznym bo to inna bajka,zresztą nikt nie jest w stanie odmalować tak jak w fabryce tylko zgodnie z zaleceniami producenta a to już co innego .Zapytaj jakiegokolwiek lakiernika który lakieruje dla jakiegoś ASO jak to jest z ta woda i co lepsze.A rozpuszczalnikowe można jeszcze używać ale nie mogą być stosowane na stale czyli np.przy produkcji,naprawach,itp. a wiec jak masz garaż czy coś w tym stylu możesz na użytek własny sobie kupić i pomalować,a i można stosować do renowacji aut" zabytkowych" a wiec coś w tym jest skoro można
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Michał siedzę w tej branży od 5 lat i wiem co piszę. Lakiernik, który pisze że rozpuszczalnikowa baza jest trwalsza od tej wodnej chyba na oczy nie widział tej drugiej. 90% ASO (a może i 100%) posiada mieszalnik z bazami wodnymi bo musi taki mieć. Bazy rozpuszczalnikowe mogą używać z "tajniaka" bo po lakierowaniu nie da się tego sprawdzić, ponieważ na wierzch idzie klar a ten jest już zawsze rozpuszczalnikowy.
Oczywiście że w garażu można sobie czym się chce malować (bo ciężko nazwać to lakierowaniem) do momentu jak jakiś życzliwy sąsiad nie naśle kilka inspekcji. Wtedy taki delikwent szybko zwija interes. W Polsce baz wodnych się raczej nie stosuje z kilku powodów. Najważniejszy to to, że jest specyficzna do nanoszenia i później wysychania. W garażu tego nie zrobisz, baza wodna nie wysycha pod promiennikami, tego tutaj nie przyśpieszysz. Po drugie jest bardzo zdrowa dla środowiska a cholernie trująca dla ludzi - stąd pomieszczenia muszą być dobrze wentylowane oraz zabezpieczenie lakiernika na odpowiednim poziomie. Mógłbym tak jeszcze pisać i pisać ale to nie forum lakiernicze :P
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

Woda jest lipna choćby z tego powodu ze każde uszkodzenie klaru nawet najdrobniejsze to już problem bo warunki atmosferyczne zrobią swoje i nie ważne czy plastik czy blacha.Wiesz ja tez w tym siedze no może troche z boku ale siedzę 20lat a z woda już chyba z 5lat mam do czynienia i dla mnie to lipa i tyle( może kiedyś to dopracują )ale każdy ma swoje zdanie :piwo:
Awatar użytkownika
Matys
Przeglądacz
Auto:: 1T3 1.6 TDI, DSG 2011
Imię:: Adam
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Matys »

Maxcar pomalowałes swoje Taxi? Ciekawy jestem jaki kolor wybrales, tez właśnie zakupilem takowego i będę chciał malować. Myślałem o białym metaliku lub perle...
Teraz jest - VW Touran 1.6 tdi, 105 KM, DSG (1T3)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Matys pisze:Maxcar pomalowałes swoje Taxi? Ciekawy jestem jaki kolor wybrales, tez właśnie zakupilem takowego i będę chciał malować. Myślałem o białym metaliku lub perle...
Odpuść sobie kolego ten kolor. Raz, że trudno złapać efekt a przy późniejszej jakieś stłuczce czy zadrapaniu praktycznie nie możliwe jest uzyskanie tego samego odcienia. Po drugi i najważniejsze nie ma czegoś takiego jak biały metalic. Jest albo czysty biały bez ziarna (i to chyba najlepsza opcja jeśli chce się białe auto) albo biała perła - w 99% lakier 3-warstwowy czyli cholernie drogi.
Lepiej takiego majoneza na srebrny przemalować (co robi 95% handlarzy :P )
Awatar użytkownika
Matys
Przeglądacz
Auto:: 1T3 1.6 TDI, DSG 2011
Imię:: Adam
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Matys »

GioW, ale ja chciałbym tak dla siebie :) Touranik to dla mojej rodzinki na ten czas idealne auto, wiec troche chce nim pojezdzic, myślałem tez o takim brązie w metaliku, chciałbym rozsądnie ale nie po najmniejszej ligi oporu. Szare to juz miałem kiedyś 2 Sharany z rzędu wiec wolalbym cos innego...
Teraz jest - VW Touran 1.6 tdi, 105 KM, DSG (1T3)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Adam, każdy kolor tylko nie biała perła. Moim zdaniem to wygląda ładnie tylko w słoneczną pogodę a tej w Polsce trochę brakuje. Jak ma być biały to lepiej czysty solid.
Z brązów ładny jest MarakeshBrown z BMW - B09 ;)
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

Janek zaproponuj jakiś mi kolor "miedziany" bo nad takim z kolegą przy naszym projekcie się zastanawiamy ale ten brąz co wrzuciłeś od BMW jest mega fajny
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
ODPOWIEDZ