Witam wszystkich odwiedzających forum VW TKP.
Mam Turanika z silnikiem 2.0 TDI z roku 2005 i automatyczną skrzynią biegów. Podczas jazdy w zakrętach i przy wyprzedzaniu, słychać dziwwne stuki gdzieś z prawej strony w przednim zawieszeniu. Wymieniłem prawie wszystkie tuleju gumowo - metalowe, diagnosta sprawdzał całe zawieszenie łącznie z luzami na półosiach i nic nie znalazł. Proszę o jakieś wskazówki gdzi mam zacząć szukać.[scroll][/scroll]
Mechanik podczas kontroli stwierdził że przeguby są dobre i nie mają luzów. A dzisiaj zaobserwowałem że jak dam na neutral podczas jazdy z góry to przestaje stukać.
Zeby przegób miał luz to musiał by miec z 800tys km
Wystarczy ze "raka" dostał i juz bedzie.
Zrob test.
Koła na max skrecone i powoli ruszaj i trzymaj kierownice skreconą. Jak bedzie cykliczne - zazwyczaj co 1 obrót koła walenie, stukanie, to przegób.
czasami nie mamy wyboru albo wpływu na mechanika ale lepiej dbać o to bo "pseudofachowcy" mogą z naszego "oczka w głowie" czasami zrobić "jesień średniowiecza"
Dokładnie są mechanicy i psełdomechanicy. Gregor powinien wiedzieć o kim mowa bo to z jego miejscowości ten mechanik. Ale jutro mam jechać na wymianę do znajomego dostałem używkę, ale jutro już będą nowe, bez gadania że można wymieniać pojedyńczo, ja wymieniam obie dwie strony w jednej cenie. Za wszystkie porady dzięki, postaram się odwdzięczyć.