Nawiew na tylną część auta
-
FUHradex1980
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9tdi AVQ 2003
- Imię:: Radek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Nawiew na tylną część auta
Panowie proszę o poradę,a może ktoś ma ciekawe rozwiązanie lub pomysł,
otóż zauważyłem że bardzo słabo dmucha nawiew z tunelu na tylną kanapę, czy macie tak samo, ogólnie zauważam że wylot powietrza jest tylko tam po to, aby był, często jeździ ze mną żona i syn siedząc z tyłu(a że kobiety są ciepłolubne) to mi narzeka żebym coś z tym zrobił. Zastanawiam się czy to nie wada konstrukcyjna bo szukałem odp. w googlu i wiele osób twierdzi że słabo wieje na tył.
Zapraszam do rozmowy - może ktoś rozwiązał ten problem, może warto się tym zająć...
otóż zauważyłem że bardzo słabo dmucha nawiew z tunelu na tylną kanapę, czy macie tak samo, ogólnie zauważam że wylot powietrza jest tylko tam po to, aby był, często jeździ ze mną żona i syn siedząc z tyłu(a że kobiety są ciepłolubne) to mi narzeka żebym coś z tym zrobił. Zastanawiam się czy to nie wada konstrukcyjna bo szukałem odp. w googlu i wiele osób twierdzi że słabo wieje na tył.
Zapraszam do rozmowy - może ktoś rozwiązał ten problem, może warto się tym zająć...
Radek
-
grzegomir
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2004
- Imię:: grzesiek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Re: Nawiew na tylną część auta
prostym sposobem będzie pozamykanie klapek z przodu, ale nie za dużo to pomoże i pewnie na to już sam wpadłeś... ustaw nawiew na siebie (pozamykaj klapy) i nogi zobacz czy będą jakieś zmiany
grzegomir
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
żeby ogrzać tył trzeba ustawić na nogi.... u mnie łapie temp i szybko się nagrzewa. Może coś się popsuło lub zablokowało kanał, może kanał się rozpiął i powietrze ucieka bokami w tunel. Nie obserwuję problemów i ogrzaniem tylne rzędu. Mam climatic i podstawowy dogrzewacz.
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Nic się nie rozpielo. Po prostu tak jest.
Najlepiej jak pisał kolega na początku pozamykać klapki przednich nawiewów i zwiększyć moc wiatraka.
Faktycznie ustawienie nawiewów na nogi też szybciej ogrzeje tył.
Najlepiej jak pisał kolega na początku pozamykać klapki przednich nawiewów i zwiększyć moc wiatraka.
Faktycznie ustawienie nawiewów na nogi też szybciej ogrzeje tył.
Pozdrawiam!
-
FUHradex1980
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9tdi AVQ 2003
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ale tak szczerze to trzeba przyznać że jest to kiepskie rozwiązanie, to tak jak bym w domu aby ogrzać górne piętro musiałbym zakręcić(przykręcić) kaloryfery na dole
, nie byłoby to dupnym rozwiązaniem problemu
a na to wychodzi że aby coś dostać(grzanie na tył) trzeba coś oddać(grzanie na przód) 
Stąd mój post i pytanie w tym temacie
Stąd mój post i pytanie w tym temacie
Radek
-
qwerty4u
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2006
- Imię:: Rafał
W starym poczciwym maluchu też słabo dmuchało (kto miał to wie), więc w kanał zamontowałem wiatrak od zasilacza komputerowego (pasował idealnie). Dodatkowo z kawałka folii samoprzylepnej zaślepiłem wlot oryginalnego wiatraka nadmuchu ( w bagażniku), tak aby nie zasysał zimnego powietrza. Rozwiązanie bardzo proste i bardzo dobrze się sprawdziło. Może czas na Touranowego moda?

Jest: VW Touran 1.9 TDI, Hyundai i10
Było: VW 1600L, VW Golf Mk1, Opel Ascona 1.6d, Fiat 126p, Fiat CC, VW Golf Mk3, SEAT Toledo 2.0 16V GTI, Skoda Fabia 1.4 MPI, Skoda Fabia 1.4 TDI PD,
- scenic
- Użytkownik
- Auto:: 1T1, 1,9TDI 2003
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Mi również nasuwało się takie rozwiązanie, koszt nieduży i jak kolega wspomniał w maluchu działało .. też miałem taki patentqwerty4u pisze:W starym poczciwym maluchu też słabo dmuchało (kto miał to wie), więc w kanał zamontowałem wiatrak od zasilacza komputerowego (pasował idealnie). Dodatkowo z kawałka folii samoprzylepnej zaślepiłem wlot oryginalnego wiatraka nadmuchu ( w bagażniku), tak aby nie zasysał zimnego powietrza. Rozwiązanie bardzo proste i bardzo dobrze się sprawdziło. Może czas na Touranowego moda?
Nie dyskutuj z idiotą !!!
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..
Zobacz profil mojego auta na Driiive.com
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..
Zobacz profil mojego auta na Driiive.com
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Żeby działał nadmuch w tunelu musi być ustawiony nadmuch na twarz.
Wysłane przez Tapatalk z mojego S4.
Wysłane przez Tapatalk z mojego S4.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Dokladnie. Ale bardziej wydajnym ustawieniem grzania auta z przodu i tylu to ustawienie nadmuchu na nogi bynajmniej u mnie tak jest (przez tunel nigdy nie miałem tak ciepłego powietrza jak z pod foteli na tył)Muti pisze:Żeby działał nadmuch w tunelu musi być ustawiony nadmuch na twarz.