Witam Was.
Piszę, bo mój problem jest jakby hybrydą kilku innych opisywanych tu.
Jestem po operacji czyszczenia Webasta, po wymianie pompki V55 i wymianie czujników (G189) przy Webasto. Pompka była zajechana doszczętnie a czujniki zgłaszały na VCDSie błąd i wymieniłem je na inne używki. Zuheisterek wyczyściłem i przestał wreszcie kopcić - WEBASTO pracuje mi bardzo ładnie.
Problem z grzaniem auta pozostał i nie potrafię zdiagnozować przyczyny. VCDS nie zwraca mi obecnie żadnych błędów.
Oto objawy problemu:
1) Przy temperaturze otoczenia dodatniej np. +6 C samochód nabiera temperatury i na wskaźniku pokazuje np. +70 albo dalej nawet +90 a z nawiewów dmucha zimne albo letnie powietrze i tak nawet przez 30 minut jazdy autostradą. Nawiew wieje z dużą mocą jakby próbował nadrobić a nie wiedział, że dmucha zimnym. Po jakimś czasie jak jeszcze jadę, to załapuje i zaczyna dmuchać ciepłym.
2) W każdej temperaturze otoczenia (lekko dodatniej a także ujemnej) potrafią się włączyć nagle wiatraki na chłodnicy i dmuchać nawet, gdy auto dosłownie 4-5 minut wcześniej zostało uruchomione po nocy. Kompletny odpał mają wiatraki, bo chłodzą zimny silnik.
3) Gdy przyszła ostrzejsza zima i webasto włącza się za każdym uruchomieniem auta, to problem z grzaniem wnętrza jakby przestał występować, bo ciepłe powietrze dmucha razem z nagrzewaniem się płynu w obiegu. Odpalałem VCDSa i obserwowałem jak temperatura płynu rośnie w webasto i w obiegu i wyglądało to bez zarzutu. Trochę podejrzewam jednak, że nawet wówczas nagrzewa się zbyt długo. Przy temp. -4C auto pracuje razem z włączonym Webasto, jedziemy razem do pracy i po przejechaniu 15 km w 30 minut w korku on dopiero pomału dobija do 80-90 stopni.
Moje pytania więc brzmią:
a) Czy to może być uszkodzony termostat ?
b) Czy może to być uszkodzony jakiś czujnik temperatury płynu i czy występuje w tym aucie jeden, czy jest ich więcej ?
Wiatraki się załaczają, słabo się nagrzewa.
- krencik
- Początkujący
- Auto:: 1T1 1,9 TDI, BLS 2006
- Imię:: Wojciech
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Wiatraki się załaczają, słabo się nagrzewa.
Ostatnio zmieniony pn lut 17, 2014 21:17 przez krencik, łącznie zmieniany 1 raz.
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 829 razy
Re: Wiatraki się załaczają, słabo się nagrzewa.
sporo osób się uskarża na termostat, twój problem z powolnym rozgrzewaniem nawet z webasto pasuje do typowych objawów, wymień go bo to 30zł więc nie pieniądz a jedno wykluczymy (czywiście nie zaszkodzi go zagotować i zobaczyć czy działa przed założeniem)
termostat (regulator płynu chłodzącego) - 03G 121 113 A
http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... 03G121113A
Wahler są niezłe
termostat (regulator płynu chłodzącego) - 03G 121 113 A
http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... 03G121113A
Wahler są niezłe
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
- krencik
- Początkujący
- Auto:: 1T1 1,9 TDI, BLS 2006
- Imię:: Wojciech
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Wiatraki się załaczają, słabo się nagrzewa.
Wymieniłem termostat zgodnie z zaleceniami. Auto nagrzewa się jakby szybciej. Dodatkowo podpiąłem VCDS'a i obserwując temperatury grzałem silnik na wysokich obrotach.Osiągnął 83 stopnie i więcej nie chciał, więc termostat zadziałał najwyraźniej prawidłowo.
Pozostały w takim razie jeszcze 2 problemy.
Problem pierwszy.
Włączają mi się te nieszczęsne wiatraki na chłodnicy nawet jak auto jest zimne - podejrzewam, że mam walnięty czujnik sterujący włączaniem wiatraków. Być może coś go trafiło, jak miałem stłuczkę niedawno (dostałem od boku w koło przednie i błotnik) I moje pytanie brzmi - gdzie się on dokładnie znajduje i jaki byłby jego symbol gdybym chciał go wymienić ?
Problem drugi.
Zimny nawiew - zachowuje mi się nadal tak, jakby czasem nie otwierała mi się jakaś klapa. Może to znowu szwankują te silniczki od sterowania klapami? Jest jakaś klapa, która otwiera strumień ciepłego powietrza do układu nagrzewania auta ?
Mam takie błedy, ale...
2 Faults Found:
01809 - Actuating Motor for Temperature Flap; Left (V158)
000 - -
01273 - Fresh Air Blower (V2)
003 - Mechanical Failure - Intermittent
... ale pierwszy z nich to pospolity a w moim przypadku dziwny błąd, bo kilka miesięcy temu wyciągałem silnik sterujący V158 i czyściłem go zgodnie z instrukcją zamieszczoną na naszym forum. Po zamontowaniu całości z powrotem widziałem, że klapa działa ale zaczął już wtedy zwracać mi za każdym razem ten błąd. Ignoruję go póki co i zakładam, że to nie to, ponieważ klapa ta odpowiada i tak za nawiew tylko na nogi kierowcy a w aucie jest zimno ogólnie. Może to być ten kolejny błąd 01273 ? Co to jest "Fresh Air Blower" i za co odpowiada ?
Dziwne jest również to, że usterka występuje nieregularnie. Mam wrażenie, że problem występuje rzadziej, albo w ogóle gdy na zewnątrz jest mróz a ja mam włączone webasto. Najbardziej dokuczliwe jest to, gdy na zewnątrz jest np +3, silnik ma swoje 90 stopni a mi wieje zimne powietrze z kratek. Jak się wreszcie pojawi pierwsze ciepłe, to najpierw wieje na środek przedneij szyby. Co to do cholery może być ???
Pozostały w takim razie jeszcze 2 problemy.
Problem pierwszy.
Włączają mi się te nieszczęsne wiatraki na chłodnicy nawet jak auto jest zimne - podejrzewam, że mam walnięty czujnik sterujący włączaniem wiatraków. Być może coś go trafiło, jak miałem stłuczkę niedawno (dostałem od boku w koło przednie i błotnik) I moje pytanie brzmi - gdzie się on dokładnie znajduje i jaki byłby jego symbol gdybym chciał go wymienić ?
Problem drugi.
Zimny nawiew - zachowuje mi się nadal tak, jakby czasem nie otwierała mi się jakaś klapa. Może to znowu szwankują te silniczki od sterowania klapami? Jest jakaś klapa, która otwiera strumień ciepłego powietrza do układu nagrzewania auta ?
Mam takie błedy, ale...
2 Faults Found:
01809 - Actuating Motor for Temperature Flap; Left (V158)
000 - -
01273 - Fresh Air Blower (V2)
003 - Mechanical Failure - Intermittent
... ale pierwszy z nich to pospolity a w moim przypadku dziwny błąd, bo kilka miesięcy temu wyciągałem silnik sterujący V158 i czyściłem go zgodnie z instrukcją zamieszczoną na naszym forum. Po zamontowaniu całości z powrotem widziałem, że klapa działa ale zaczął już wtedy zwracać mi za każdym razem ten błąd. Ignoruję go póki co i zakładam, że to nie to, ponieważ klapa ta odpowiada i tak za nawiew tylko na nogi kierowcy a w aucie jest zimno ogólnie. Może to być ten kolejny błąd 01273 ? Co to jest "Fresh Air Blower" i za co odpowiada ?
Dziwne jest również to, że usterka występuje nieregularnie. Mam wrażenie, że problem występuje rzadziej, albo w ogóle gdy na zewnątrz jest mróz a ja mam włączone webasto. Najbardziej dokuczliwe jest to, gdy na zewnątrz jest np +3, silnik ma swoje 90 stopni a mi wieje zimne powietrze z kratek. Jak się wreszcie pojawi pierwsze ciepłe, to najpierw wieje na środek przedneij szyby. Co to do cholery może być ???