witka!
tak jak w tytule-kolega zwrocil mi ostatnio uwage ze ma miejsce takie usytuowanie tylnych kol w moim touranie.i faktycznie jest minimalny odchyl-duzo mniejszy niz np. w autach z tylna belka ale jest
sprzezyny byly wymieniane rok temu przez poprzedniego wlasciciela,zas amortyzatory bede wymienial w kwietniu bo juz maja slaba skutecznosc.czy jeszcze cos innego moze byc przyczyna tego?
tak mi przyszlo do glowy ze moze sprezyny sa ciutke za krotkie
ale pewnie to glupia mysl.tenze kolega mowil ze takie samo pochylenie spotkal takze w innym touranie-moze wiec TTTM?
Może ktoś Ci ustawił negatyw a teraz tak na serio na jesień ustawiałem zbieżność i koła z tyłu stoją tak samo jak u Ciebie a zbieżność była ok ale podjechać sprawdzić nie zaszkodzi może wymień szybicej amorki i wtedy ustaw
w touranie tak jest, zawieszenie wielowahaczowe zachowuje się inaczej podczas obciążania auta niż zawieszenie oparte o belkę skrętną - ale skoro piszesz że masz amory do wymiany to może oznaczać że i inne elementy są do wymiany a wtedy wygląd może być jeszcze bardziej przekoszony
Bzyku pisze:w touranie tak jest, zawieszenie wielowahaczowe zachowuje się inaczej podczas obciążania auta niż zawieszenie oparte o belkę skrętną - ale skoro piszesz że masz amory do wymiany to może oznaczać że i inne elementy są do wymiany a wtedy wygląd może być jeszcze bardziej przekoszony
przeczytalem zawieszenie wielowachaczowe i juz dopadla mnie trauma
coz-zmierze sie z tym w kwietniu
Sprawdz tuleje w wahaczach . U mnie bylo to samo i opony do wymiany . Tuleje mialem dobre ale uszkodzilem przy wycinaniu srob w wahaczach poniewaz nie dalo sie ustawic geometri . Jesli chodzi o geometrie z tylu to nie tylko zbierznosc na dolnych wahaczach ale na gornych masz ustawian katy ale jest ciezki dostep i nie kazdy to chce robic. Zeby wyciac borne wahacze demontowalem cale zawieszenie .
to w temacie się podepnę i poproszę o jakąś ilustrację co z tyłu w touranie można regulować i jak, bo jak chciałem geometrie u siebie zrobić to mi się "fachowcy" zarzekali, że się w turku nie reguluje z tyłu nic bo się nie da. Nie tnie mi opon ale wolał bym być doszkolony choć trochę w temacie ... pozdrawiam
marek1629 pisze:to w temacie się podepnę i poproszę o jakąś ilustrację co z tyłu w touranie można regulować i jak, bo jak chciałem geometrie u siebie zrobić to mi się "fachowcy" zarzekali, że się w turku nie reguluje z tyłu nic bo się nie da. Nie tnie mi opon ale wolał bym być doszkolony choć trochę w temacie ... pozdrawiam
scenic pisze:marek1629 napisał(a):
to w temacie się podepnę i poproszę o jakąś ilustrację co z tyłu w touranie można regulować i jak, bo jak chciałem geometrie u siebie zrobić to mi się "fachowcy" zarzekali, że się w turku nie reguluje z tyłu nic bo się nie da. Nie tnie mi opon ale wolał bym być doszkolony choć trochę w temacie ... pozdrawiam
viewtopic.php?f=16&t=8109
zdjęcia zajefajne ale brak odp na moje pytania ....
obrazek "touran 3.JPG" śruba nr 10 i 11. służą do regulacji kątów. z tego co kojarzę to zbieżności z tyłu się nie ustawia (tylko kąty). proszę mnie poprawić jeżeli się mylę
Nie dyskutuj z idiotą !!!
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..
Na gornym wahaczu od srodka regulujesz katy a na dolnym od srodka zbierznosc a jak ci ktos mowi ze sie nie reguluje to zmien machera robilem to U siebie. Sory za brak polskich liter.
claix pisze:Na gornym wahaczu od srodka regulujesz katy a na dolnym od srodka zbierznosc a jak ci ktos mowi ze sie nie reguluje to zmien machera robilem to U siebie. Sory za brak polskich liter.
I zdaje mi się ze kat wyprzedzenia tez ma regulacje na tej łapie przykręcanej na cztery śruby ale dla pewności w tygodniu zerknę do książki a pochylnie kół tylnych nawet wizualnie jest większe niż przednich i tak ma być