Raz odpala, a raz nie ?
- Marko_77_
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1.9 TDI BXE, 2007
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
Dzięki za podpowiedzi. Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego raz odpala a raz nie. Poprzednim razem przy walniętych uszczelnieniach pompek autko po osiągnięciu temperatury roboczej telepało silnikiem tak jak przy walniętej pompce. A teraz po rozgrzaniu jest wszystko idealnie. Wszystkie parametry w poszczególnych blokach pomiarowych mieszczące się w normach i na dodatek z zapasem do granicznych.
Postaram się sprawdzać autko od metod najmniej kosztownych.
Jeszcze raz dzięki.
Postaram się sprawdzać autko od metod najmniej kosztownych.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam Piórek
-
kobsnay
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 1,9 TDI-AVQ-2004r.
- Imię:: Krzysiek
Re: Raz odpala, a raz nie ?
Wyciągnąłem cały "zestaw" tj. pompka itp. w zbiorniku. Wszystko wygląda na ok. Pompa podaje paliwo po przekręceniu kluczyka. W zbiorniku brak jakiegokolwiek syfu.
Zatankowanie ON do pełna pod korek - i też nie ma różnicy, dalej przechylony nie odpala. Wczoraj założyłem zaworek zwrotny między filtrem paliwa, a pompą vacum - i dalej bez różnicy.
Zastanawiam się czy zamontowanie zaworka przed filtrem paliwa na przewodzie zasilającym ze zbiornika może spowodować jakąś różnicę???
Ponadto trochę zgłębiłem temat "teoretycznie" i okazuje się, że w vacum pompie są jakieś dwa zaworki zwrotne: jeden trzyma paliwo żeby nie uciekało z listwy pompowtrysków, a drugi, aby paliwo nie uciekało z pompy. Może któryś z tych zaworków jest "dupnięty" i dlatego powoduje uciekanie paliwa??? Tylko, czy miałoby na to wpływ pochylenie auta, czy wtedy paliwo uciekałoby zawsze po nocy???
Co Wy na to???
Zatankowanie ON do pełna pod korek - i też nie ma różnicy, dalej przechylony nie odpala. Wczoraj założyłem zaworek zwrotny między filtrem paliwa, a pompą vacum - i dalej bez różnicy.
Zastanawiam się czy zamontowanie zaworka przed filtrem paliwa na przewodzie zasilającym ze zbiornika może spowodować jakąś różnicę???
Ponadto trochę zgłębiłem temat "teoretycznie" i okazuje się, że w vacum pompie są jakieś dwa zaworki zwrotne: jeden trzyma paliwo żeby nie uciekało z listwy pompowtrysków, a drugi, aby paliwo nie uciekało z pompy. Może któryś z tych zaworków jest "dupnięty" i dlatego powoduje uciekanie paliwa??? Tylko, czy miałoby na to wpływ pochylenie auta, czy wtedy paliwo uciekałoby zawsze po nocy???
Co Wy na to???
- dziadol
- Początkujący
- Auto:: Golf V 1.9 TDI BKC
- Imię:: Daras
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Widzisz kol.@kobsnay. Ja półtoraroku temu miałem podobnie. Auto nie odpalało jak stało tyłem do góry albo tyłem ku dołowi...Czyli objaw uszkodzonych oringów na PD...Po wymianie ustapiło. Byłem szczęśliwy, że problem rozwiązny. Od miesiąca ponownie mam taki sam problem jak miałem..Zastanawiam się czy coś nie halo z gniazdami na PD. Rozmawiałem z szefostwem w servisie gdzie naprawiali mi owe oringi jak tam było z gniazdami. Powiedziano,, ze były OK. Jak by było coś nie tak to by przy wymianie dzwonili z info co robimy w razie uszkodzenia. Nie wiem także, gdzie szukaćprzyczyny...Dodam także, PD są OK, Zaworek nic nie dał, ako OK. Nie ma nigdze wycieków paliwa...
Pozdro...
Pozdro...
Człowiek jest wielki,nie przez to co ma,nie przez to kim jest,
nie przez to co posiada, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.
Jan Paweł II
Jan Paweł II
- qoocam
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 TDI AVQ
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
- dziadol
- Początkujący
- Auto:: Golf V 1.9 TDI BKC
- Imię:: Daras
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
No tak..Ale wtedy by VCDS coś powiedział...Często podłączam auto do kompa i nic o czujniku...qoocam pisze:A może czujnik na wale?
Pozdro....
Człowiek jest wielki,nie przez to co ma,nie przez to kim jest,
Jan Paweł II
Jan Paweł II
-
kobsnay
- Początkujący
Witam ponownie.
Problem w dalszym ciągu nie zniknął. Mam pytanie, bo zaczynam powątpiewać w pewne kwestie związane z czynnościami wykonanymi przez mechaników przy moim aucie (niestety trudno w tych czasach o rzetelnego mechanika).
Mianowicie: czy jest możliwość sprawdzenia czy "gumki" pod pompowtryskami są OK, ale bez ich wyciągania? Dlatego, że po ich poprzedniej wymianie przez 9 miesięcy wszystko było jak w książce i zrobiła się powtórka (obecnie objawy są identyczne jak przed wymianą "gumek". Mechanik (ten sam) powiedział, że nie możliwe żeby "gumki "BOSCH" po 9 miesiącach się wypracowały. Niby wszystko rozebrali, sprawdzili gniazda PD i niby wszystko jest OK.
I drugi motyw: można sprawdzić, czy pompa paliwowa (tandem) podaje dobre ciśnienie paliwa -ok, ale czy jest możliwość sprawdzenia, czy pompa utrzymuje to paliwo w układzie po zgaszeniu silnika, czy np. zaworki w pompie nie "puszczają" ropki i doprowadzają do zapowietrzenia układu na odcinku: "tandem" - pompowrtryski???
pozdrawiam.
Problem w dalszym ciągu nie zniknął. Mam pytanie, bo zaczynam powątpiewać w pewne kwestie związane z czynnościami wykonanymi przez mechaników przy moim aucie (niestety trudno w tych czasach o rzetelnego mechanika).
Mianowicie: czy jest możliwość sprawdzenia czy "gumki" pod pompowtryskami są OK, ale bez ich wyciągania? Dlatego, że po ich poprzedniej wymianie przez 9 miesięcy wszystko było jak w książce i zrobiła się powtórka (obecnie objawy są identyczne jak przed wymianą "gumek". Mechanik (ten sam) powiedział, że nie możliwe żeby "gumki "BOSCH" po 9 miesiącach się wypracowały. Niby wszystko rozebrali, sprawdzili gniazda PD i niby wszystko jest OK.
I drugi motyw: można sprawdzić, czy pompa paliwowa (tandem) podaje dobre ciśnienie paliwa -ok, ale czy jest możliwość sprawdzenia, czy pompa utrzymuje to paliwo w układzie po zgaszeniu silnika, czy np. zaworki w pompie nie "puszczają" ropki i doprowadzają do zapowietrzenia układu na odcinku: "tandem" - pompowrtryski???
pozdrawiam.
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Jak dobrze pamiętam jest taka procedura opisana w materiałach dla ASO.kobsnay pisze:...Mianowicie: czy jest możliwość sprawdzenia czy "gumki" pod pompowtryskami są OK, ale bez ich wyciągania?...
M. in. po to jest pompa w zbiorniku. Pierwsze silniki PD np. w Golfach IV i Paskach B5 nie miały pompy i na wężu był zaworek zwrotny.kobsnay pisze:...ale czy jest możliwość sprawdzenia, czy pompa utrzymuje to paliwo w układzie po zgaszeniu silnika,...
Czy ci mechanicy dobrze oglądali gniazda w głowicy? Silniki 1,9l i 2,0l 8V mają pompowtryski mocowane klockiem z jednej strony, a nie symetrycznie jak 2,0l 16V. Efekt może być taki że gniazdo wyrabia się jednostronnie. Jeśli te wyrobione krawędzie nie zostaną stępione, to mocując nowe oringi od razu się je wstępnie uszkadza.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
I podczas demontażu wielka sztuka jest ich nie poscinac, piszę o demontażu pompowtrysku
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
-
smentek
- Początkujący
- Auto:: Touran BKD 2005
- Imię:: Robert
- Podziękował: 2 razy
W dokumentacji jest opis jak sprawdzić pompę, tak jak Turanek napisał tylko jest z tym trochę zabawy.kobsnay pisze:I drugi motyw: można sprawdzić, czy pompa paliwowa (tandem) podaje dobre ciśnienie paliwa -ok, ale czy jest możliwość sprawdzenia, czy pompa utrzymuje to paliwo w układzie po zgaszeniu silnika, czy np. zaworki w pompie nie "puszczają" ropki i doprowadzają do zapowietrzenia układu na odcinku: "tandem" - pompowrtryski???
Trzeba wkręcić w pompę manometr, jest do tego specjalny otwór. Następnie odpalasz silnik, przy 4000 obr/min ciśnienie powinno wynosić 10,5 bar, jeżeli ciśnienie nie zostanie osiągnięte zaciskasz przewód powrotny, jeżeli ciśnienie zostanie osiągnięte to oringi do wymiany.
Jest też procedura sprawdzenia szczelności wewnętrznej pompy ale w Twoim przypadku nic to nie da.
Pozdrawiam
-
kobsnay
- Początkujący
Mechanik (25 lat w dieslach) "niby" oglądał dokładnie i stwierdził, że gniazda pompowtrysków "na szczęście są OK". Niestety ja już powoli niektórym przestaję ufać, dlatego też są moje w/w pytania. Może znacie rzetelnego mechanika w okolicach Legnicy, który bez ściemy byłby w stanie dokładnie sprawdzić "to i owo" i postawić słuszną diagnozę?