wymiana dwumasy na twarde sprzegło??
- kowet
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
- Imię:: Tomek
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Re: wymiana dwumasy na twarde sprzegło??
Dumasy można się spokojnie pozbyć pod warunkiem, że jest odpowiedni zamiennik. Tak się robi np. przy skrzyniach 5 podczas tuningu. Jednomas lepiej znosi wyższy moment już od samego dołu i lepiej przenosi napęd - właśnei kompletuję części aby moją A3 trochę podciągnąć i wszyscy mówią "wywal dwumasę" i jednomas od Z1 oraz sprzęgło od VR6 - dwumas to kolejny wymysł producenta, aby nasze auta częściej pojawiały się na serwisie.
Już nie Touran
ale Sharan...

-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Mam kolegę który ma szrot i pokazywał mi sprzęgła z Tourana z Niemiec i twierdzi że w DE jeśli Taxi było zamówione z ręczną skrzynią to było oryginał z fabryki ze sztywnym sprzęgłem (LUK) lub jeśli jakiś "zdolny" niemiaszek "zamęczył" dwumasę to w ramach gwarancji zakładali mu sztywne koło żeby nie wrócił znowu za pół roku że sprzęgło padło... bynajmniej tak było przy 1,9tdi w DE
generalnie ten silnik ma już ze 20 lat z małymi modyfikacjami a jakoś nikt w tamtych czasach nie myślał o dwumasach i sprzęty najechały po 500-600 tyskm i chodzą do dziś
Tak że szkoły są dwie...

Tak że szkoły są dwie...

-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
Ja mam jednomas 1Z w golfie 5- BKC z 5 biegową skrzynią. Zrobiłem jak na razie 50 tys i nic się nie dzieje. Moc podniesiona na 140km. Wszystko pracje bardzo fajnie,żadnych drgań. Koszt 600zł-robiłem sam.
-
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
W moim Turku 1,6 tdi cayc jak kupowałem dwumasa to się okazało ze występują tez z twardym sprzeglem, pytałem z ciekawości w aso to chłop powiedział ze raczej tu będzie dwumasa ale z tym jest różnie i jak się rozbierze to wtedy będzie wiadomo. Rozebralem u mnie dwumasa, nie wiem od czego to zależy aby w tym silniku było " twarde sprzęgła". Pozdrawiam