Witam
, mam problem z odpalaniem na ciepłym silniku(trzeba dłużej kręcić) - z tego co się zorientowałem to standard... czytałem już o tym sporo, zwiększanie dawki rozruchowej itp. ale piszą także że serwis w pierwszej kolejności zaleca wymianę na nowy aku, ja mam praktycznie nowy więc to eliminuje, drugi myk to że rozruszniki za wolno kręcą itp. więc zalecają wymianę lub regenerację, tutaj się skupiłem, udało mi się załatwić rozrusznik od "turka" 1.9BLS, ja mam 1.9AVQ, dziś zabrałem się za wymontowanie swojego, chciałem podmienić ale stanąłem w kropce, mój ma 10ząbków, natomiast nowszy ma 11ząbków, ogólnie wymiary itp są ok, teraz mam pytanie bo jesteś oblatany w temacie, mogę go zamontować?
Dodam że kiedyś jak interesowałem się tym tematem(rozrusznik), czytałem że chyba można, są nawet lepsze bo więcej zębów to szybciej kręcą, może wiesz coś na ten temat, bo ja nie chcę montować i wymontowywać, a co najgorsze nie chciałbym aby coś się popier....ło przez taką zabawę...
Proszę o pomoc(może ktoś już to robił) albo o namiar kto z chłopaków z forum ogarniał by coś w tym temacie,
Pozdrawiam
Rozrusznik wymiana na nowszy
-
FUHradex1980
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9tdi AVQ 2003
- Imię:: Radek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 829 razy
Re: Rozrusznik wymiana na nowszy
wymieniłem w Golfie na 11 ząbkowy, oryginał był 10 ząbkowy, bardzo ładnie działa nic nie wskazuje na jakieś niespasowanie
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
- Loszmi
- Przeglądacz
- Auto:: BXE, 1.9 Turbo Klekot,'08
- Imię:: Miłosz
- Kontakt:
Ja miałem taką samą sytuację. Na ciepłym brzydko kręcił, na zimnym dość głośny, kilka razy nie zapalił przed wycofaniem kluczyka. Ostatnio trzy razy z rzędu nie obrócił w ogóle. Akumulator mam nowiutki, potężny, myślałem, że popalę bezpieczniki.
Dałem do regeneracji. Wymienili szczotki, tuleje, zrobili bendiks, łożysko.
Touran pali na dotyk. Pali tak, że mi się od wtorku micha cieszy i tylko bym włączał i wyłączał. To co było poprzednio to była tragedia.
Teraz zimny, ciepły, słonko, czy -3'C pali tak samo idealnie, natychmiast. Dotykam i cichutko już sobie wesoło klekoce. I słychać, że rozrusznik kręci jak szalony. Poprzednio było tylko wyczuwalne powolne obrócenie.
Dobrze to świadczy o silniku, że palił pomimo braku ruchu z rozrusznika ;-)
Dałem do regeneracji. Wymienili szczotki, tuleje, zrobili bendiks, łożysko.
Touran pali na dotyk. Pali tak, że mi się od wtorku micha cieszy i tylko bym włączał i wyłączał. To co było poprzednio to była tragedia.
Teraz zimny, ciepły, słonko, czy -3'C pali tak samo idealnie, natychmiast. Dotykam i cichutko już sobie wesoło klekoce. I słychać, że rozrusznik kręci jak szalony. Poprzednio było tylko wyczuwalne powolne obrócenie.
Dobrze to świadczy o silniku, że palił pomimo braku ruchu z rozrusznika ;-)
-
FUHradex1980
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9tdi AVQ 2003
- Imię:: Radek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wymieniłem na ten 11 ząbkowy od tourana z 2009r.
Wcześniej doradzano mi zmianę mapy, dobrze że się wstrzymałem - bo silnik pali od strzała, niema znaczenia czy zimny czy ciepły
Dzięki i za porady, Polecam wszystkim wymianę na inny rozrusznik
Wcześniej doradzano mi zmianę mapy, dobrze że się wstrzymałem - bo silnik pali od strzała, niema znaczenia czy zimny czy ciepły
Dzięki i za porady, Polecam wszystkim wymianę na inny rozrusznik
Radek