Świadek potrącenia Bydgoszcz - poszukiwany

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Świadek potrącenia Bydgoszcz - poszukiwany

Post autor: Tomas »

Touranek się zatrzymał a gnój obok na pełnym

http://www.tvn24.pl/pomorze,42/potracil ... 06921.html
grzegomir
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2004
Imię:: grzesiek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Re: Świadek potrącenia Bydgoszcz - poszukiwany

Post autor: grzegomir »

przepraszam ale jak się idzie i nie patrzy to tak jest... jak się jeden zatrzymał to nie znaczy że drugi tez tak zrobi...
ktoś zwrócił uwagę na przechodniów na końcu filmiku?? zero zainteresowania bo ja przeszedłem i dalej na przejście... nienawidzę takiej beztroski na przejściu bo kogoś przepisy bronią...
zachowanie jest podobne przy ruszaniu nie zawsze się czeka aż człowiek przejdzie jak ma się 2 pasy (przeszedł przez lewy i jest na prawym to już się rusza)...
sam wiele razy kłócę się ze swoją żoną bo zawsze wisi przy tym krawężniku, jak by miejsca było mało... bo ona idzie a jak majtnie, potknie się, zemdleje, nie zdąży wyhamować przed skrzyżowaniem na rowerze?? a później płacz i lament a to był tylko metr a i tak wszystko widać... budynki nie są budowane na rogach skrzyżowań nie trzeba z zanich wyglądać...
to jest tylko i wyłącznie beztroska, nie uwaga no i brak wyobraźni...

ale mimo tego zdrowia dla człowieka...
grzegomir
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
Imię:: Maciej
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: magic »

grzegomir pisze:przepraszam ale jak się idzie i nie patrzy to tak jest... jak się jeden zatrzymał to nie znaczy że drugi tez tak zrobi...
ma obowiązek sie zatrzymać patrząc z perspektywy przechodnia jak i kierowcy i kodeksu drogowego
Ja od ośmiu lat mieszkam w Irlandii i tu jest tak że jak ktoś się zbliża do przejścia dla pieszych to już kierowcy zwalniają i sie zatrzymują aby pieszy mógł przejść i ten gest(podnoszona ręka) podziękowania przez pieszego jest bezcenna . Ja co jakiś czas przyjeżdżam do Polski i jak mam przejść na drugą strone ulicy to czuje sie jakbym ryzykował życie a po co jak można się zatrzymać przepuscić człowieka zobaczyć jak ktoś Ci podziekuje i uśmiechnie sie do Ciebie wrzucić pierwszy bieg i jechać dalej z swiadomością że zrobiłeś jakiś mały dobry uczynek i nie naraziłeś kogoś na utrate zdrowia lub życia.
Podsumowanie: Ty przepuścisz kogoś ktoś przepuści Ciebie
never ever give up
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

grzegomir pisze:przepraszam ale jak się idzie i nie patrzy to tak jest... jak się jeden zatrzymał to nie znaczy że drugi tez tak zrobi...
ktoś zwrócił uwagę na przechodniów na końcu filmiku?? zero zainteresowania bo ja przeszedłem i dalej na przejście... nienawidzę takiej beztroski na przejściu bo kogoś przepisy bronią...
zachowanie jest podobne przy ruszaniu nie zawsze się czeka aż człowiek przejdzie jak ma się 2 pasy (przeszedł przez lewy i jest na prawym to już się rusza)...
sam wiele razy kłócę się ze swoją żoną bo zawsze wisi przy tym krawężniku, jak by miejsca było mało... bo ona idzie a jak majtnie, potknie się, zemdleje, nie zdąży wyhamować przed skrzyżowaniem na rowerze?? a później płacz i lament a to był tylko metr a i tak wszystko widać... budynki nie są budowane na rogach skrzyżowań nie trzeba z zanich wyglądać...
to jest tylko i wyłącznie beztroska, nie uwaga no i brak wyobraźni...

ale mimo tego zdrowia dla człowieka...
Nie bardzo rozumiem Twój komentarz. Jakie szanse ma pieszy z samochodem pokazują przykłady jakich ostatnio mnóstwo. Naszym - kierowców zasranym obowiązkiem jest zatrzymać się i przepuścić pieszego. Mówi o tym tzw kultura jazdy. Niestety przepisy są mało precyzyjne ale zmieni się to od sierpnia.
Art. 13. 1. Pieszy, przechodząc przez jezdnię lub torowisko, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, korzystać z przejścia dla pieszych. Pieszy znajdujący się na tym przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem.

W tym konkretnym przypadku nie ma co komentować. Niestety widząc na co dzień jak jeżdżą Polacy wysiadając z samochodu trzeba mieć oczy dookoła głowy.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Tomas,
Nie tylko wysiadajac z samochodu jako pieszy ale tez jadac. Ile razy jadac samochodem mialem sytuacje, ze co poniektorzy kierowcy zachowuja sie jakby tylko oni korzystali z ulicy.
Wyjezdzajac na poczatku za granice bylem w szoku, gdy zblizalem sie jako pieszy do przejscia autka po obydwu kierunkach sie zatrzymywaly, a w PL sami przeciez wiecie. Jest przyzwolenie na takie zachowanie, dopoki mysle, jak nie bedzie kamer na wiekszosc skrzyzowan i wylapywania takich kierowcow jak ten w Bydzi to w wiekszosci przypadkow sie mentalnosc nie zmieni. Ja ze swojej strony robie jeszcze tak, gdy zatrzymuje sie przed przejsciem to zerkam w lusterka pokazujac pieszemu, zeby poczekal, az sie upewnie, ze kierowca jadacy obok na pewno sie zatrzyma i daje mu znak, ze droga wolna. I wlasnie podniesienie reki i uklon pieszego byl i bedzie bezcenny.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

pieszych kretynów też nie brakuje.... nazywani potocznie pancernikami potrafią wyskoczyć z za autobusu, z między stojących w korku pojazdów.... fajnie jest jak ulica pusta i widać obydwa chodniki, gorzej gdy nie oświetlony, nieogarnięty lub nawalony wyłazi 3 metry przed maską... Nie warto demonizować - egzemplarze są po obydwu stronach karoserii - na zewnątrz też!
W tej sytuacji brak wyobraźni u jednego i drugiego.... wiem kto jest winny i wiem jak brzmi to co piszę ale bycie pieszym na pasach nie zwalnia z myślenia i zasady ograniczonego zaufania tak jak za kierownicą...
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

oczywiscie tez masz racje po obydwu stronach nie brakuje kretynow.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

aawol zgadzam się z tobą w 100% magic to nie chodzi tylko o kierowców, nasz naród jest tak wychowany i już, wyjeżdżasz do niemiec to się do domu nie chce wracać inny świat przykład: dziadek 80lat w markecie sam cie przepuszcza bo widzi ze masz dwie rzeczy a on pełen koszyk. brakło nam paliwa na autobanie staje facet starą omegą coś tam szprecha zabiera nas po paliwo stawia kawę robi 100km traci 2godz. uścisk reki i odjeżdża(za paliwo tez sam zapłacił i było to już we wschodnich niem.) porostu od urodzenia inna mentalność ludzi na zachodzie
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik

a szkoda że jesteśmy tak wychowani naprawde szkoda
never ever give up
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

magic pisze:a szkoda że jesteśmy tak wychowani naprawde szkoda
Jakie jesteśmy wychowani?
Rodzice wpoili mi jedno - ja jestem taki jaki chcę być, robię to co uważam za słuszne zawsze zwracając uwagę jak moje wybory wpływają na innych ( nie tylko na drodze) .
Czy to że jesteś wychowany tak czy inaczej zamyka ci drogę do bycia innym?
Jesteśmy wolnymi ludźmi sami decydujemy jak żyjemy, pośrednio wpływamy na życie innych obok nas - naszych bliskich i wrogów i tylko my decydujemy jaką twarz pokażemy na drodze w sklepie w pracy... Jeśli zechcę i uznam że to jest dobre, jutro będę innym człowiekiem...
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik

aawol pisze:
magic pisze:a szkoda że jesteśmy tak wychowani naprawde szkoda
Jakie jesteśmy wychowani?
Rodzice wpoili mi jedno - ja jestem taki jaki chcę być, robię to co uważam za słuszne zawsze zwracając uwagę jak moje wybory wpływają na innych ( nie tylko na drodze) .
Czy to że jesteś wychowany tak czy inaczej zamyka ci drogę do bycia innym?
Jesteśmy wolnymi ludźmi sami decydujemy jak żyjemy, pośrednio wpływamy na życie innych obok nas - naszych bliskich i wrogów i tylko my decydujemy jaką twarz pokażemy na drodze w sklepie w pracy... Jeśli zechcę i uznam że to jest dobre, jutro będę innym człowiekiem...
myślę że mnie rodzice wychowali na porządnego człowieka ale zawsze mogę to jeszcze udoskonalić, powiem to tak mnie mój ojciec nie uczył jeździć samochodem sam nie wiem dlaczego może i dobrze. Ale ja bede uczył moje dzieci prowadzić samochody ale priorytetem bedzie kultura za kierownicą może kiedyś to się odzwierciedli na polskich drogach bo narazie z tego co widze to jest masakra . Mam nadzieje że wiekszość uzna że chce być innymi ludźmi
never ever give up
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Re: Odp: Świadek potrącenia Bydgoszcz - poszukiwany

Raczej mniejszość widząc co sie dzieje na drogach w PL.
Obrazek
VW Touran by chelesline
ODPOWIEDZ