Nieudana naprawa pompy ABS??

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Guder
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Nieudana naprawa pompy ABS??

Post autor: Guder »

Witam.

W grudniu padł mi czujnik ciśnienia w pompie ABS - błąd G201. Nowa pompa w serwisie 7600 zł - samego czujnika nie da się wymienić. Ale w necie można znaleźć firmy które za kilkaset złotych naprawiają pompę. Tak więc oddałem samochód do znajomego mechanika który pompę demontował i wysłał do znalezionej przez niego firmę. Pompa wróciła niby naprawiona ale po podłączeniu całości znów wyskoczył błąd G201. Telefon do firmy naprawiającej - okazało się ze jeszcze sterownik przyślą i będzie już działać. Faktycznie, nowy sterownik spowodował że błąd zniknął.

Po trzech dniach od odebrania auta kontrolka ESP znów się zaświeciła.... i zniknęła po paru kilometrach... i znów zapaliła... i znów zgasła... Po dogłębnej analizie okazało się że nowy sterownik odczytuje kierownicę ustawioną na prosto jako przekręconą o 16 stopni. Elektronicznie na razie nie udało się mu wytłumaczyć że się myli i jeśli kolejne podejście do naprawy elektronicznej się nie powiedzie plan jest taki żeby ustawić kierownicę przekręconą tak by komputer widział ją jako ustawioną na 0 stopni, zdemontowanie kierownicy i ustawienie jej na prosto a następnie zrobienie zbieżności kół do ustawionej na wprost kierownicy (mam nadzieje że to jasno napisałem).

Ale nie tutaj jest problem który zauważyłem (no chyba że to oszukiwanie komputera z przekładaniem kierownicy i kół będzie wedle Was z jakiś powodów niewłaściwe dla auta). Mianowicie z tego co rozumiem zasadę działania pompy i systemu ESP/ASR to ESP powinien mnie ratować gdy wpadam w poślizg a ASR gdy ruszam i buksują mi koła - zgadza się? Jeśli tak, to cóż, ciężko mi sprawdzić czy działa ESP bo w poślizgi nie umiem sprawdzać. Ale ASR to już inna bajka - wystarczy z piskiem opon ruszyć na piasku, błocie, mokrej jezdni pod górę. Raz czy dwa razy ASR zadziałał mi jeszcze przed awarią pompy więc wiem jak powinno wyglądać jej działanie. Natomiast obecnie gdy usiłuje ruszyć z piasku lub błota koła buksują, to samo na asfalcie. Co ciekawe na asfalcie ruszając z piskiem opon zapala mi się kontrolka ASR tak jakby system działał ale koła kręcą się w miejscu zamiast grzecznie łapać przyczepność.

Po tym ciut przydługim wywodzie pytam: czy to tylko mi się zdaje że za 650 zł stosując jakąś elektroniczną sztuczkę oszukano komputer któremu zdaje się że ESP/ASR działa mimo że faktycznie jest inaczej?
motoria
Przeglądacz
Auto:: touran 1,9 BXE 2006
Imię:: Jacek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Nieudana naprawa pompy ABS??

Post autor: motoria »

Guder pisze:Po trzech dniach od odebrania auta kontrolka ESP znów się zaświeciła.... i zniknęła po paru kilometrach... i znów zapaliła... i znów zgasła... Po dogłębnej analizie okazało się że nowy sterownik odczytuje kierownicę ustawioną na prosto jako przekręconą o 16 stopni.
Myśle ze między innymi właśnie dlatego ze kierownice odczytuje jako skręconą pali się esp. Zauważyłeś może ze podczas jazdy i skręcania jakby włącza się abs przy którymś kole.? czy nic,świeci kontrolka i nic nie działa.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Coś nie tak. Myślę, że trzeba było pompę wymienić na używke i byś jeździł i juz dawno zapomniał o sprawie . Można nawet wstawić nowa pompę po niewielkiej przeróbce.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Guder
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Guder »

Motoria - tak, kontrolka zapala się przez złe odczytywanie położenia kierownicy, ale nie ma żadnych objawów pracy układu - po prostu się świeci kontrolka.

Muti - też racja tylko jakoś nigdzie nie mogłem znaleźć pompy. No a co do ceny nowej pompy... no to sorry ale nie stać mnie.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

Guder pisze: jakoś nigdzie nie mogłem znaleźć pompy
e tam, u mnie jakaś leży w piwnicy :) i to z HillHoldem :mrgreen:
ja u siebie wymieniłem na jeszcze inną/nowszą/wypaśniejszą...
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Miałem na myśli nową używaną,ale z długim kodowaniem i bajerami o których pisze jarry. Pompy w większości nie musza mieć takiego samego oznaczenia.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Re: Odp: Nieudana naprawa pompy ABS??

Post autor: andrz3j »

Co do "ustawiania" kierownicy nie wiem do końca jak to jest w VW touranie. Ale kiedys korygowałem VAGiem ustawienie koła kierownicy w audi a6, bo również wywalał błąd ESP. Także zanim zdemontujesz kierownicę poszukaj w necie jak skorygowac kąt skretu kierownicy VCDSem. Chyba że już próbowałeś.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
ODPOWIEDZ