Przedni spryskiwacz nie działa

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
Awatar użytkownika
andycng
Początkujący
Auto:: Touran Ecofuel CNG 2006
Imię:: Andy
Podziękował: 1 raz
Kontakt:

Przedni spryskiwacz nie działa

Post autor: andycng »

Witam serdecznie.)
Od kilku dni kiepsko działa w moim Touranie przedni spryskiwacz. Ciśnienie wody jest może i dobre - silnik elektr.działa, w każdym razie pracuje i hałasuje, a płyn wylatuje gdzieś tam na jezdnię - ale na przednie szybę prawie nic nie leci albo bardzo słabo. Rozbierałem dysze, nic w nich szczególnego nie ma ani też nie widać, żeby było uszkodzone, przedmuchałem je, wmontowałem z powrotem, ale nic lepiej. W zasadzie nie leci woda. Może ktoś podpowie gdzie szukać przyczyny lub usterki?
dziękuję z góry.)
Andy
Awatar użytkownika
kalorak
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Przedni spryskiwacz nie działa

Post autor: kalorak »

Sprawdź wężyki w okolicy zawiasy maski, też tak miałem, jak się okazało poprzez otwieranie i zamykanie maski dochodzi do pęknięcia wężyki który jest z karbowanego plastiku. Ja zastosowałem złączkę i okleiłem taśmą, po tym problem zniknął.
Awatar użytkownika
andycng
Początkujący
Auto:: Touran Ecofuel CNG 2006
Imię:: Andy
Podziękował: 1 raz
Kontakt:

Re: Przedni spryskiwacz nie działa

Post autor: andycng »

OK, dzięki za tipp. Sprawdzę jutro wężyki w tych właśnie miejscach. Faktycznie ostatnio często otwieram maskę ze względu na sprawdzanie poziomu oleju, to może wężyki na tym ucierpiały. W razie czego, będę jeszcze pisał.
Pozdrawiam.)
Andy

-- 24 mar 2014, o 11:11 --

Tak , wężyk jest pęknięty.( Kupiłem taśmę izolacyjną ok.19mm, na kilka razy do oklejenia i kilka izolacji pvc o różnych grubościach, takie do kabli. Będę chciał jedną węższą jakoś umieścić wewnątrz pęknietgo weżyka, drugą na zewnątrz i okleję taśmą. A jeśli złączką - to jaką?
AS

-- 26 mar 2014, o 10:10 --

Wstepnie jakoś załatałem dziurę (złączka, taśmy izolacyjne), płyn ogólnie słabo leci, słabe ciśnienie, ale leci. Z tego co wodzę, to samo miejsce pęknięcia wężyka jest dość niefortunne, bo na samym zgięciu przy zawiasie maski, więc jest narażone na dalsze uszkodzenia. coś muszę wymyśleć. w każdym razie dzięki wielkie za pomoc, przydała się.))

niestety mam teraz problem z tylną klapą. Nie chce się otwierać. Wcoraj oczywiście otworzylem ją awaryjnie przez wejście do bagażnika od środka auta, nawet coś tam grzebałem w zamku, ale widać nic nowego nie wymysliłem. Od czego zacząć szukać usterki? Zamek elektryczny pewno wysiadł, ?

Pozdr. Andy
ODPOWIEDZ