Wentylatory - problem

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Wentylatory - problem

Post autor: peterb »

Wiem że jest już temat o wentylatorach ale tam jest o kręcących się po wyłączeniu stacyjki. U mnie jest inny problem. Po przekręceniu zapłonu załączają się oby dwa wentylatory i chodzą cały czas. Do południa załączał się tylko duży i po chwili wyłączał i tak w kółko. Jak wyłączę zapłon to wentylatory też się zatrzymują. VCDS nie pokazuje żadnych błędów. Dodam jeszcze że miałem problem z czujnikiem wysokiego ciśnienia w klimie ( VCDS pokazywał błąd ). Czujnika jeszcze nie wymieniłem ale udało mi się wykasować błąd i od tego czasu jest problem z wentylatorami. Czy możliwe jest aby ten czujnik jednak coś broił?
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

W przypadku problemów z odczytami różnych temperatur (powietrza, wody, paliwa) istnieje taka zasada, że sterownik silnika uruchamia wentylatory na stałe (tryb awaryjny), żeby nie doszło np. do przegrzania silnika.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Dzisiaj wentylatory działały już normalnie. Mam nadzieje że tak pozostanie.
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
btcoma
Początkujący
Auto:: TOURAN S 1.9TDI 2004
Imię:: Tomek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Wentylatory - problem

Post autor: btcoma »

Czesc u mnie byl podobny problem, wentylatory szalaly,scaner pokazal blad czujnika temperatury(tego przy chlodnicy),po wymianie jakis czas bylo ok i znowu to samo..okazalo sie ze uszkodzony byl czujnik temp cieczy chlodzacej przy silniku.Po wymianie wszystko sie uspokoilo i biega ok :brawa:
Bravo
ODPOWIEDZ