LPG do Tourana
-
- Początkujący
- Auto:: turan1.6mpi,caddy1.6tdi
- Imię:: krzysiek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: LPG do Tourana
ostatnio kupiłem 1.6 mpi 2008rok 102km w celu gazowania.zastanawia mnie jednak odgłos tego silnika podczas przyśpieszania słychać ,,cmokanie"lub coś jakby odgłos uszkodzonego łożyska nie potrafię tego precyzyjnie określić ale kiedyś miałem vw polo 1.0 mpi i tam takie zjawisko występowało proszę również napisać jaki gaz najlepiej założyć i jaki wchodzi zbiornik lpg max
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
gaz każdy podejdzie. \
ważne aby nie załozyli ci reduktora Alaska tomasetto AT09 bo często go pakują a on jest do tego silnika za słaby.
sterownik stag, brc, kme to wszystko to samo, liczą się pozostałe elementy jak wtryskiwacze jak np jakośc do ceny reg fasty lub lepsze ale droższe hany lub barakudy.
A 70% bezawaryjności to tylko zależy od kumatego gazownika i poprawności założenia podzespołów.
Nawet najdroższą instalacje można kompletnie skaszanić przy zakładaniu ....
ważne aby nie załozyli ci reduktora Alaska tomasetto AT09 bo często go pakują a on jest do tego silnika za słaby.
sterownik stag, brc, kme to wszystko to samo, liczą się pozostałe elementy jak wtryskiwacze jak np jakośc do ceny reg fasty lub lepsze ale droższe hany lub barakudy.
A 70% bezawaryjności to tylko zależy od kumatego gazownika i poprawności założenia podzespołów.
Nawet najdroższą instalacje można kompletnie skaszanić przy zakładaniu ....
- Marq
- Użytkownik
- Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Jezdze na Lovato Smart instalacja dziala bez zastrzezen(slaby element to utrata po ok.35tys.km szczelnosci wtryskiwaczy ale wymieniaja bez problemu w ramach gwarancji),zbiornik 44l do wysokiej podlogi pasuje idealnie.Przejechane blisko 70tys.Koszt w 2012r.-2400zl
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
-
- Początkujący
też mi tę instalację polecali w zafirze mam brc seq24 ale teraz coś narzekają na nowe.a co wejdzie gdy wersja 5 osobowa podłoga nisko???ile pali ten motorek 1.6????Marq pisze:Jezdze na Lovato Smart instalacja dziala bez zastrzezen(slaby element to utrata po ok.35tys.km szczelnosci wtryskiwaczy ale wymieniaja bez problemu w ramach gwarancji),zbiornik 44l do wysokiej podlogi pasuje idealnie.Przejechane blisko 70tys.Koszt w 2012r.-2400zl

- Marq
- Użytkownik
Do niskiej podłogi to raczej wejdzie buteleczka
a tak na poważnie to wymierz dokładnie wysokość i średnicę a gazior coś Ci dobierze ale rozważ zamianę na wysoką podłogę. Co do spalania to:w cyklu miejskim ok.11l ,trasa do 120km/h ok.9l, powyżej - 10l.Jeśli zdecydujesz się na Lovato Smart-a to niech Ci wkładają od razu tzw.szybkie wtryskiwacze o symbolu KP (czas otwarcia 4m/s)-okrągłe,jeśli zamotują Ci wtryskiwacze JP (czas otwarcia 5,5m/s) - kwadratowe, może zapalać się Check z informacją o niewłaściwym składzie mieszanki. Jak wspomniałem z czasem wtryskiwacze tracą szczelność i po wyłączeniu silnika gaz dostaje się do kolektora i przy ponownym uruchomieniu silnik robi wrażenie "zalanego",w razie "W"cała listwa z wtryskiwaczami to koszt ok.300zł

-
- Początkujący
to dosyć energicznie chyba jeżdzisz lub ja tak ospale bo mi pb zjada 8 w mieście a 7 na trasie a zafira 2.2 lpg 10l w mieście a 9 l trasa
w zafirze mam brc seq24 butla pod autem 38l więc szału nie ma
130tyś około na gazie i jeszcze jeżdzi ale myślę że chociaż taka wejdzie butla do niskiej podłogi bo każdy cm miejsca dla mnie ważny jest
coś muszę zrobić bo szkoda kasy na pb 

- Marq
- Użytkownik
Jeżdżę normalnie,gdzie można to pociskam a gdzie trzeba to się taśtam. W cyklu miejskim silnik sporo pracuje bez przebiegu. Moja przygoda z gazem pewnie zbliża się do 1mln km (Touranem przejechałem na LPG ok.70tyś.km) i zasada jest prosta słaby silnik trzeba kręcić na obroty żeby uzyskać jakąś przyzwoitą prędkość, przy większej pojemności i mocy silnika taką samą prędkość uzyskasz z mniejszych obrotów. Przetestuj z ilu obrotów VW i Opla uzyskasz taką sama prędkość np.100km/h. Nie bez znaczenia jest też masa jaką ten dość słaby silnik musi targać, no i opór powietrza. Przy realnym, większym spalaniu LPG (te 15-20% podawanych przez producentów można między bajki włożyć) zużycie LPG jakie podałem jest rzeczywiste. Albo mam popsute auto 

-
- Expert
-
- Początkujący
no fakt przez pierwszy tydzień to myślalem że mnie trafi muł totalnydexter23pl pisze:silnik w zafirze to nie 1,6 w VW , to jak porównac oko do d....

- wksgymsport
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Kontakt:
moj szwagier zalozyl gaz do swojego turka, pali mu ok 10,8 l w miescie, ma wersje 7 tzn mial bo tylne fotele wywalil. no i teraz ma podłogę łamaną:) hehehe:) butla chyba 38 litrow, szału nie ma... kilka zlotych roznicy ja swoim 2,0 zrobie na trasie 100km za 30 zl a on za 26...
Ubezpieczenia OC AC NNW, i inne. Przez telefon i mail. Bez wychodzenia z domu. Dla Klubowiczów maksymalna zniżka!
http://www.wksgymsport.pl
http://www.wksgymsport.pl
-
- Expert
przzy prawidłowo wyregulowane gazie palić gazu powinno ok 20% więcej niż PB ale nie może być przy ym bardziej mułowaty. Osiągi mają być w okolicach 97% zblizone na LPG jak i na PB.
-
- Początkujący
- Auto:: VW TOURAN 1,6 2007
- Imię:: Arkadiusz
Niedawno kupilem Tourana 1,6 zwykłego 102km , nie ma u mnie koła zapasowego , natomiast jest zestaw naprawczy ,VW jest z 2007roku po lifcie i jest 5 osobowy , i mam pytanie w kazdym turanie 5osobowym nie ma koła zapasowego tylko zestaw naprawczy ?? butle montuje sie na miejscu tego zestawu naprawczego ?? jakiej wielkosci wchodzi tam butla ?? ..moze ktos ma zagazowanego takiego tourana 5osobowego .
-
- Początkujący
- Auto:: VW TOURAN 1,6 2007
- Imię:: Arkadiusz
nie wiem , bo nie mam pojęcia jak rozróżnić podłogę wysoką od niskiejMarq pisze:Podłogę bagażnika masz wysoką czy niską?
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI 140KM '08r
- Imię:: Adrian
Zdemontuj cały styropian z zestawem naprawczym, duża czarna nakrętka na środku pod dywanikiem w bagażniku i zmierz głebokość tego. Ale ja obstawiałbym niską bo mam podobną wersję auta i pełnowymiarowe koło tam nie wejdzie, co najwyżej jakiś dojazd