Czy można naprawić pompę V55 ?

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
domel_kk
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 BKC 2004r.
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Czy można naprawić pompę V55 ?

Post autor: domel_kk »

Witam. Posiadam dogrzewacz postojowy.
Niestety nie pracuje mi pompa V55.
Kupiłem na Allegro "niby"sprawną i po zamianie również nie ma reakcji.
Nigdzie nie mogę znaleźć w jaki sposób można rozebrać ( nie używając szlifierki )
pompy - nie mówiąc już o jej naprawie.
Z tego co wyczytałem na forum jest to pompka z komutatorem , lecz nie do końca jestem do tego przekonany gdyż wirnikiem jest magnes i może być to silnik bipolarny do którego potrzebny jest specjalny sterownik.
Moja pompa posiada oznaczenie 9006333b
VCDS - nie wskazuje błędów.
PPD AKP
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Re: Czy można naprawić pompę V55 ?

Post autor: kriso »

W sprawie pompki odezwij się do jarry tu masz linka
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=7192
stach
Użytkownik
Auto:: 5T 1,6 CRKB 2016
Imię:: Staniaław
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: stach »

podłącz obie na krótko w celu sprawdzenia
potem w celu eksperymentu jedną rozczłonkuj
i będziesz wiedział zamiast się domyślać a może i nam wtedy wytłumaczysz co i jak
domel_kk
Początkujący

W takim razie zakupioną pompkę zareklamuje i jak będę miał sprawną to podmienię a uszkodzoną spróbuję rozebrać i dam znać co i jak.
Oryginalną pompkę wraz z wężami zakupiłem za 150zł + przesyłka i nie muszę nic kombinować żeby ją podłączyć.Szkoda tylko że nie działa i muszę ją reklamować...
PPD AKP
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

domel_kk pisze:W takim razie zakupioną pompkę zareklamuje i jak będę miał sprawną to podmienię a uszkodzoną spróbuję rozebrać i dam znać co i jak.
Oryginalną pompkę wraz z wężami zakupiłem za 150zł + przesyłka i nie muszę nic kombinować żeby ją podłączyć.Szkoda tylko że nie działa i muszę ją reklamować...
Sprzedawca dobrze wiedział ze jest uszkodzona, żaden problem spr przed wysylka dwa kabelki i akumulator i wiemy czy sprawna. Ciekawe czy ci przyjmie i uwzględni reklamacje, czy powie ze ja sam montowales i uszkodziles. Pozdrawiam
sto2
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
Imię:: Sławek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: sto2 »

tomix pisze:
domel_kk pisze:W takim razie zakupioną pompkę zareklamuje i jak będę miał sprawną to podmienię a uszkodzoną spróbuję rozebrać i dam znać co i jak.
Sprzedawca dobrze wiedział ze jest uszkodzona, żaden problem spr przed wysylka dwa kabelki i akumulator i wiemy czy sprawna. Ciekawe czy ci przyjmie i uwzględni reklamacje, czy powie ze ja sam montowales i uszkodziles. Pozdrawiam

Nie warto było z za 150 zł używaną bo nie masz pewności że działa a jak będzie działać to jak długo i tak jak kolega tomix pisał sprzedawca wiedział że jest niesprawna. Czasem warto przeliczyć czy warto bo 150+przesyłka+ koszt odesłania + czas stracony z użeraniem się żeby oddał kasę wrrrrrrr a tak od kolegi jarrego byłaby za 215 nówka sztuka.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
domel_kk
Początkujący

właśnie w tym problem że najpierw zakupiłem pompkę a dopiero później dowiedziałem się że kolega Jaro
ma takie pompki.
Dogadałem się ze sprzedawcą i czekam na następną - jak ją odbiorę to oddam uszkodzoną.

-- N cze 08, 2014 23:56 --

W końcu udało mi się uporać z pompką.
Po rozebraniu starej zrobiłem kilka fotek żeby inni mieli jak by co.
Myślę , że elektronikę da się naprawić.
Niestety przy skrobaniu pianki odpadł jakiś element SMD...
Co z tego że pompka jest niby hermetyczna ( zapiankowana ) jak i tak przez izolację przewodów zasilających dostaje się wilgoć co w konsekfencji powoduje zwarcie.
Mój wniosek jest taki że jeżeli ktoś ma pojęcie o elektronice SMD to powinien sobie poradzić z naprawą pompki.
Najgorzej jest pozbyć się pianki i wylutować odczepy uzwojeń stojana tak , żeby się nie pourywały.
Temet do zamknięcia.
Załączniki
widok płytki z elektroniką.<br />Przy przewodach elektrycznych widać że było przebicie ( wypalona płytka )
widok płytki z elektroniką.
Przy przewodach elektrycznych widać że było przebicie ( wypalona płytka )
4.jpg
elektronika jest zapiankowana i trzeba było ją zeskrobać ( podgrzewanie opalarką trochę pomagało ( pianka była bardziej miękka.
elektronika jest zapiankowana i trzeba było ją zeskrobać ( podgrzewanie opalarką trochę pomagało ( pianka była bardziej miękka.
2.jpg
po odjęciu wieczka z tyłu pompki
po odjęciu wieczka z tyłu pompki
PPD AKP
ODPOWIEDZ