VW Touran Webasto Rozbudowa dogrzewacza Ogrzewanie postojowe

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Czy skorzystałeś? Warto było napisać?

Zdecydowanie tak, mam zamiar przerabiać
150
56%
Zdecydowanie tak, nie będę przerabiać samodzielnie
59
22%
Zdecydowanie tak, już przerobiłem
56
21%
Nic nowego się nie dowiedziałem, nie będę przerabiać
1
0%
Nic nowego się nie dowiedziałem, mam przerobione
1
0%

Liczba głosów: 267

Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

No i się wkurzyłem dzisiaj,bo paliwa było trochę poniżej połowy i już zgubił płomien...Wziąłem wyjąłem pompę i co stwierdzilem..
-za bardzo nie ma co się zapchać w tym kubku i sieci labiryntów tam nie ma,tylko jeden mały zaworek na dnie,który,nie wiem za co odpowiada,ale go wyczyściłem,bo był trochę w szlamie.
-za bardzo też nie wiem jak przedłuzyć tą rurkę od webasto,bo ona musi przejść cała przez króciec na górze pompy...chyba,że włożyć kawałek,domontować wężyk i dopiero wcisnąć cały
-no i teraz problem gdzie włożyć ten wężyk.Czy do tego kubka czy bezpośrednio do baku.Wygląda na to,że fabryczny wężyk jest wystarczająco długi i bierze praktycznie paliwo z dna tego kubka,ale mogę się mylić i brakuje mu np 2cm.
-następne pytanie jakie mi się nasuwa,to jak się wypełnia ten kubek,jeżeli pompa paliwa i silnik nie pracują,a webasto pobiera paliwo z niego..

Załączam kilka zdjęć jak to u mnie wygląda przed czyszczeniem.Nie miałem fotografa,a ręce w ropie,także za wiele zdjęć nie ma..

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ojej co Ty za paliwo tam lałes?... w sumie ja wczoraj wymieniałem filtr paliwa i tez juz nieciekawie wyglądał...
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Znalazłem jeszcz takie zdjęcie i smok jest poza pompą...Teraz już sam nie wiem gdzie powienien być...

Obrazek
yacek4
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: yacek4 »

U mnie jest troche inaczej bo tam gdzie wchodzi rurka od webasto to jest jeszcze jedna przegródka tak jakby kubek w kubku i ta mała przegroda od webasta była pusta jak paliwa było mniej. Ten mały zaworek to "saugsthralpumpe" czyli "pompka zasysająca" a działa tak że paliwo powracające z silnika powoduje zassanie większej ilości paliwa aby kubek był zawsze pełen nawet jak już jest bardzo mało w zbiorniku. Ale widze że kubek masz pełny więc pół godziny to spokojnie powinno chodzić twoje webasto zanim zgaśnie. U mnie jak zgasiłem silnik to z kubka schodziło paliwo z powrotem do zbiornika i rano STH nie chciało wystartować. Ruka powinna być w tym kubku bo jak będzie obok to dogrzewanie nie będzie działać od połowy baku.

Ps. Na zdjęciu tego smoka z postu powyżej rurka webasta sięga ledwie połowy kubka a brudny ślad na twoim kubku jest mniej więcej na tej samej wysokości.
Ostatnio zmieniony pn lis 28, 2011 21:35 przez yacek4, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

A masz jakies foto tego twojego kubka w kubku?U mnie nic nie było w kubku prócz tego zaworka z gumką na dnie.
A wiesz w jaki sposób napełnia się ten kubek jak jest paliwa poniżej jego krawędzi?Tym "powrotem" i zaworkiem na dnie?

Czyli rozumiem,że ta rurkę od webasto dobrze przełożyłem przez to okienko i ona ma być w kubku?Wydaje mi się,że jest na tyle długa,że jeżeli ona nie będzie w paliwie,to i ta siatka do głównej pompy nie będzie..Ale to jest bez sensu,bo jak webasto będzie chodziło dłuzej to zabraknie paliwa i zgaśnie?

Czyli pozostaje u mnie wymiana pompki jak widac :/
yacek4

Post autor: yacek4 »

Ja po wielu godzinach czy nawet dniach poszukiwań nie znalazłem u siebie powodu gaśnięcia płomienia jak mam poniżej połowy baku. Ale znalazłem proste rozwiązanie - mam zawsze pełen zbiornik i płomień ani razu nie zgasł. Aby napewno w twoim webasto rurka sięgała aż do sitka? Na twoim kubku jest brudny ślad od poziomu paliwa i moja rurka była mniej więcej na tej wysokości. Na tym zdjęciu z ostatniego postu też rurka jest na tej wysokości.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Na pewno była blisko dna.Była troszkę dłuższa niż na zdjęciu,ale jak pewnie zauważyłeś przy rozkładaniu cała góra jest na sprężynie i przy wkładaniu wciska się ją o jakieś 3-4cm.

Na moim pierwszym zdjęciu pod napisem przy kabelkach widać miejsce w którym się "składa" pompa.
Ale co ciekawe,po czyszczeniu wszystkiego mam blisko rezerwy,a jak narazie nie gubi płomienia...może nie było tak zimno,ale próbowałem odpalać z panelu i działało..ale nie będę chwalił dnia przed zachodem..zobaczę przy niższych tempraturach.
Awatar użytkownika
balikgdansk
Przeglądacz
Auto:: Audi A6C7 3,0tdi
Imię:: Krzysztof

Post autor: balikgdansk »

Witam,mam pytanie czy do Turana można zastosować sterowanie T91R ,czy musi być bez R,bo te z literką są tańsze.
materazzi
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: materazzi »

mam pytanko jeszcze w zwiazku z zaworem n279,zakladajac ze jest w aucie i dziala to w jaki sposob steruje sie chcac wybrac albo samo dogrzewanie silnika albo samo ogrzewanie kabiny albo jedno i drugie;D w przyszlym tyg otrzymam panel z przyciskiem od webasto i juz bede mogl sie w koncu nim cieszyc i tak sie zastanawiam czy robic ten zawor
Awatar użytkownika
balikgdansk
Przeglądacz
Auto:: Audi A6C7 3,0tdi
Imię:: Krzysztof

Post autor: balikgdansk »

Z tego bo mi się wydaje to nie na wyboru po zainstalowaniu zaworu grzejesz tylko kabinę,a silnik nie,ale głowy nie dam.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Nie masz N279 jesli nie miałes fabrycznie pełnego ogrzewania. N279 nier wystepuje przy dogrzewaczu.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

spacewalker pisze:Nie masz N279 jesli nie miałes fabrycznie pełnego ogrzewania. N279 nier wystepuje przy dogrzewaczu.
materazzi pisze:tak sie zastanawiam czy robic ten zawor
czytaj zanim odpowiesz :oops:
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
materazzi
Użytkownik

ale skoro na scanie wywala mi blad tego zaworu to nie mozna wykluczyc ze go nie ma.
Na webasto jest nalepka ze Standheizung co oznacza piecyk od pelnego webasta,moze poprzedni wlasciciel tez dolozyl ten zawor.czyli tylko kabine grzac bedzie przy zaworze?to bez sensu
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

no z tym dołożeniem to bym był ostrożny, sam sobie dołożyłem i wiem ile to czasu, wysiłku i pieniędzy kosztowało to raz

wiele osób znając zasadę działania tego zaworu to nawet za darmo by go nie chciała (chcą grzać silnik) to dwa

miejsce montażu zaworu jest niestety BARDZO źle widoczne, zrobiłem zdjęcia po montażu, jak znajdę to wstawię, może sobie wtedy optycznie sprawdzisz
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
materazzi
Użytkownik

ok, fotka sie przyda bo nie wiem wlasnie gdzie on moglby byc. lecz ze nie ma opcji wyboru kierunku grzania przy zaworze to jest zasmucajace;p
ODPOWIEDZ