Grzeje się przy ostrzejszej jeździe.

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
mskrapi1980
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Grzeje się przy ostrzejszej jeździe.

Post autor: mskrapi1980 »

Witam.
Dopadł mnie w Caddym dosyć dziwny problem.
Najpierw miałem wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia i chowający się płyn, wymiana korka pomogła.
Dzisiaj po ostrzejszej jeździe w mieście temp. na zegarach skoczyła do ok. 120st. więc zgasiłem auto i biegiem po komputer. Dodam, że wywaliło trochę płynu przez korek.
Podłaczyłem VCDS - silnik i bloki pomiarowe 94, 27 (czyli temperatura cieczy, oleju, i płynu na wyjściu chłodnicy).
Autko ponownie pocisnąłem i okazuję się, że płyn dochodzi nawet do 120st a olej 107-120. Co do oleju to będzie raczej norma ale czepię się płynu.
Co dziwne pomimo, że temperatura w silniku była 93-94st. to temperatura w chłodnicy oscylowała w granicach 25st. Szybki wyjazd na trasę i temperatura w chłodnicy dopiero zaczęła rosnąć. Czy możliwe, że termostat tak późno zareagował? Wymieniony na nowy jakieś 5tyś. temu., a może dopiero się odpowietrzył porządnie?

Druga sprawa to jak szybko u Was idzie temperatura w blokach pomiarowych do góry? Jadąc spokojnie mam 90st. ale wystarczy, że z 2-3 razy depnę do 4tyś obrotów i już mam 93-94st. Czy u Was też tak jest? Może uszczelka pod głowicą już gdzieś nie trzyma? Jaka u Was jest temperatura (nie wskaźnik) podczas normalnej jazdy?

Z góry dzięki
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Re: Grzeje się przy ostrzejszej jeździe.

Post autor: dexter23pl »

moim zdaniem zacina się termostat
co do temp 120C to przecież przy 102C załancza się wentylator na chłodnicy
i do tego wskazuje ci 25C na wyjściu chłodnicy.
wiec zsumując to wychodzi termostat.
Lub uszkodozny czujnik temperatóry który daje info o zadziałaniu wentylatorów. Najlepiei trzeba było sprawdzić palcem chłodnicy lub dotknąć dwóch węży od chłodnicy czy oba są gorące.
mskrapi1980
Przeglądacz

Wentylatory załączają się już przy 90st. ale gdzieś na 20-30% mocy. Jak miałem 120 to już dawały na 80-90% - przynajmniej tak wskazywał VCDS.

Z tego co wiem to jeden wąż był gorący(tak mówił mechanik)drugi zimny. Czyli trzeba zmienić jeszcze raz termostat.

Co do temperatury w chłodnicy to nie jest tak, że powyżej 75st. termostat powoli otwiera duży obieg i chłodnica powinna dostawać ciepły płyn? Proszę poprawić jeśli źle myślę.

Dzięki za pomoc.
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

Dziwnie się to zachowuje . A może chłodnica zapachana?
mskrapi1980
Przeglądacz

Problem rozwiązany. Przy wymianie termostatu dolali za dużo wody do koncentratu. Tym samym miałem prawie sama wodę i termostat raz się otwierał a raz nie.
Wymieniony cały płyn na nowy i teraz 94-95 stopni to jak ostro jadę.
Dla potomnych - w blokach pomiarowych 64 i 29 przy temperaturze w silniku ok. 92 stopnie termostat automatycznie puszcza wodę na chłodnice i wyraźnie widać jak wylot z chłodnicy idzie do góry.
Gdy ktoś chciał to można w ten sposób elegancko sprawdzić działanie termostatu.

Temat do zamknięcia.
Zablokowany