darekm pisze:ja juz mam przejechane 150 tys skodą fabia 2 1,6 tdi cr z DPF i nic się nie dzieje.!
dodam że dziennie około 100 km na trasie !
I oby tak jak najdłużej.
darekm pisze:ja juz mam przejechane 150 tys skodą fabia 2 1,6 tdi cr z DPF i nic się nie dzieje.!
dodam że dziennie około 100 km na trasie !

jeśli dobrze rozumiem - 9% zapchania to za chwilę powinien uruchomić się proces wypalania, u mnie zauważyłem że wypala się co 360km jak jeżdżę wokół komina a wartość zapełnienia nie dochodzi do 10%... podaj wartość z bloku 68 - tak jest wartość sadzy/popiołu w filtrze ta nieusuwalna ... % zapełnienie powinno po wypaleniu schodzić do 0%skip pisze:Pytanie laika jeśli chodzi o DPF - 8-9% "zapchania" to dużo w przypadku Tourana rocznik 2008?
Orientacyjnie, do jakiej granicy nie trzeba sobie zaprzątać tym głowy?
wydaje mi się że mylisz pojęcia... 80 gram to już filtr do wymiany wartość graniczna niby 65 gram ale wiadomo jedni jeżdżą i nie narzekają, ją mam 200tys przelotu i 42gramy popiołu w filtrzeskip pisze:Z pamięci mogę tylko podać, że to było ok 8%, co dawało ok ~80 gram.
Nie za bardzo się znam na tym...
marnon pisze:jeśli dobrze rozumiem - 9% zapchania to za chwilę powinien uruchomić się proces wypalania, u mnie zauważyłem że wypala się co 360km jak jeżdżę wokół komina a wartość zapełnienia nie dochodzi do 10%... podaj wartość z bloku 68 - tak jest wartość sadzy/popiołu w filtrze ta nieusuwalna ... % zapełnienie powinno po wypaleniu schodzić do 0%skip pisze:Pytanie laika jeśli chodzi o DPF - 8-9% "zapchania" to dużo w przypadku Tourana rocznik 2008?
Orientacyjnie, do jakiej granicy nie trzeba sobie zaprzątać tym głowy?
piszę jako samouk proszę o potwierdzenie fachowca czy mam rację.
Jacku spotkałem się z kilkoma użytkownikami BLSów którzy mi też mówili że tak mają, fakt że ostatnio mało w trasie latam pewnie do tego się sprowadza, że DPF się szybciej zapycha.JacaTouran pisze:
Jeżeli dopala się co 360 km to jest bardzo często. Zabijesz w ten sposób turbine.
Średnio sprawny dpf dopala się raz na pełen zbiornik.
po co ten cały DPF, nie wierzę że w D wszyscy śmigają tylko w trasie i przejmują się czy filtr się wypala czy nie ...JacaTouran pisze:Ja też się z takimi spotykam, najczęściej w takim momencie gdzie samo usunięcie dpf już nie pomaga bo turbo przegrzane. Pokonywanie większych odcinków nie dopali tego czego już się nie da dopalic.
Częste regeneracje to mordega dla turbo i wtryskiwaczy.
Szkoda auta. ..
1.132 km dziennieMuti pisze:Rekord mi znany... 620kkm w 18miesiecy bez wymiany dpf, wtryskow itp. Same eksploatacyjne rzeczy. 1.6 tdi 105km
NzTT
Na to wyglądaJEDARO pisze:tak się tylko zapytam a wyłączają go tylko do tankowania jak rozumiem