Jako że nie działa mi regulacja wysokości pasa bezpieczeństwa dla tylnego prawego fotela noszę się z zamiarem demontażu osłony plastikowej, która otacza słupek.
Czy ktoś z was już robił coś takiego? jak się za to zabrać i od której strony?
Osłona która przesuwa się razem z pasem jest luźna ( tak podejrzanie luźna!) no a przycisk umożliwiający opuszczenie bądź podniesienie mocowania pasa nie działa.
Zawsze po prawej woziłem fotelik a bez obniżenia pasa mocowanie fotelika jest niepewne.
demontaż obudowy słupka "C" jak zrobić
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Prawdopodobnie ktoś nieprawidłowo zmontował tę osłonę i plastikowy ząbek nie trafił w mechanizm opuszczania. By ją ściągnąć musisz ostrożnie podważyć zaślepkę z napisem Airbag. Po wyciągnięciu w głębi zobaczysz śrubę z łbem Torx. Odkręcasz ją i odciągasz osłonę. Przy montażu osłony zwróć uwagę na pozycję wspomnianego ząbka i mechanizmu. Druga sprawa to dobre wpasowanie osłony w metalowe klamry od strony bocznej wklejanej szybki.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Samo "odciąganie" trzeba zrobić tak:
1. Jedna ręką podnieść tapicerkę na osłoną, a drugą przeciskać osłonkę pod tapicerką, żeby górą wyszła do wnętrza auta.
2. Wysunąć osłonkę lekko do góry i całkowicie ją ściągnąć
Montaż jak pisałem - zwrócić uwagę na ząbek mechanizmu i wpust w osłonie. Dalej przy dociskaniu osłonka musi wejść w trzy metalowe klamry przy okienku.
1. Jedna ręką podnieść tapicerkę na osłoną, a drugą przeciskać osłonkę pod tapicerką, żeby górą wyszła do wnętrza auta.
2. Wysunąć osłonkę lekko do góry i całkowicie ją ściągnąć
Montaż jak pisałem - zwrócić uwagę na ząbek mechanizmu i wpust w osłonie. Dalej przy dociskaniu osłonka musi wejść w trzy metalowe klamry przy okienku.
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
dzięki za pomoc - pas naprawiony było dokładnie jak pisaliście plastikowa przesłona wprawdzie zakrywała torxa ale poza tym dałem radę. Przyczyną było błędne złożenie przesłony z mechanizmam regulacji pasa. Ciekawe czego tam ktoś szukał.....
Kiedy ktoś dobrze doradzi problemy stają się banalnie proste.
Kiedy ktoś dobrze doradzi problemy stają się banalnie proste.