Zakup Tourana do 20k (Co omijać, co warte uwagi, jakie ceny
-
cue
- Auto:: Caravelle 2.5 TDI '98
- Imię:: Piotr
Zakup Tourana do 20k (Co omijać, co warte uwagi, jakie ceny
Witam.
Jestem nowy na forum więc witam wszystkich serdecznie.
Zastanawiałem się czy mogę założyć oddzielny temat gdyż mam kilkanaście pytań. Tak zrobiłem. Do sedna:
Rozglądam się za VW Touranem moje pojęcie o motoryzacji ogranicza się do podstawowego korzystania z auta i temu też mam kilkanaście pytań co do wyboru auta osób które posiadają/ły takie auto i mają sporo doświadczenia i rad.
Aktualnie jeżdżę VW Caravelle po LF z 98roku 2.5TDI(10rok w moim domu mija) i bardzo zachwalam go jeśli chodzi o eksploatację bo tak naprawdę jednostka napędowa trzyma się cudnie lecz potrzebuję drugie auto jako służbowe a, że jakieś przywiązanie do większych aut jest to padło na Tourana. Pozwolę sobie wyszczególnić kilka zagadnień, pytań do was.
KWOTA OK. 20-22Tyś brutto
1. Spalanie/Koszty eksploatacji/Jaki rodzaj paliwa?
Ogólnie chciałbym auto w 1.9TDI lecz nie zamykam się na benzynę jeśli stosunek spalania bd zbliżony. Fakt, faktem trochę się obawiam tych nowych jednostek napędowych ze względu, że wiele czytałem na forach o ich awaryjności a TDI wydaje mi się być ekonomicznym autem
-Jakie wasze auta mają spalania w trasie jakie w mieście(maks) jak średnie spalanie w jakich jednostkach napędowych?
-Auto w tej kwocie bd miało ponad 200tyś przebiegu czego się mogę spodziewać do wymiany z takim przebiegiem i jakie są to koszta?
-Diesel czy Benzyna? Co lepsze? Auto bd i do miasta i na trasy w mniej więcej takich samych proporcjach.
-Automat chyba odpada ze względu, że auto bd jeździć na polskim biegunie zimna i zasypane drogi i "kopanie się" to norma przy zimie automat to ciężki żywot zimą dla mnie.
2.Realna cena/rocznik/wyposażenie
cena na portalach aukcyjnych są przeróżne tak samo jak w komisach. Są czasem naprawdę niskie a czasem wręcz wydaje się, że zawyżone ceny. Marzyło by mi się auto z 2005roku lecz boje się, że to auto za taką kwotę będzie po "dzwonie" albo mocno zdezelowane z przekręconym licznikiem.
-Jakie są realne ceny rocznik i srednia cena?
-Czy w kwocie do 22tys moge pozwolic sobie na szukanie auta z 2005roku 7os?
-Wyposazenie w tej kwocie chcialbym miec podgrzewane fotele przednie, klimatyzacje, 7siedzen i jesli by sie udalo to navi by nie nosić z auta do auta. Jaki pakiet mi to zaoferuje? i czy w tej kwocie znajdę cos takiego?
-Co omijać z daleka jeśli chodzi o Tourany w tej cenie ?
3.Wymiary
Ogolnie jesli ktos by mogl sie podzielic wymiarami auta z uchylonymi drzwiami i otwartymi na oścież bym był wdzieczny
4. A może inne auta?
Ogólnie napaliłem się na Tourana ale może warto zwrócić uwagę na inne propozycję. Główne kryterium to pojemny i 7os z możliwością szybkiego powiększenia bagażnika no i auto wmiare trwałe gdyż bd na 5-6 lat
5.Jako przyszły posiadacz na co należy zwrócić uwagę przy eksploatacji tego auta ? Jak trzyma się tapicerka i lakier auta?
6. Gdzie kupić?
Może ogólnie warto zlecić ściągnięcie takiego auta z zagranicy dla jakiejś firmy tak by otrzymać FV ? ew. Możecie kogoś polecić ?
W trakcie dyskusji na pewno nasuną mi się inne pytania. Za wyrozumiałość i odpowiedzi dziękuję
Jestem nowy na forum więc witam wszystkich serdecznie.
Zastanawiałem się czy mogę założyć oddzielny temat gdyż mam kilkanaście pytań. Tak zrobiłem. Do sedna:
Rozglądam się za VW Touranem moje pojęcie o motoryzacji ogranicza się do podstawowego korzystania z auta i temu też mam kilkanaście pytań co do wyboru auta osób które posiadają/ły takie auto i mają sporo doświadczenia i rad.
Aktualnie jeżdżę VW Caravelle po LF z 98roku 2.5TDI(10rok w moim domu mija) i bardzo zachwalam go jeśli chodzi o eksploatację bo tak naprawdę jednostka napędowa trzyma się cudnie lecz potrzebuję drugie auto jako służbowe a, że jakieś przywiązanie do większych aut jest to padło na Tourana. Pozwolę sobie wyszczególnić kilka zagadnień, pytań do was.
KWOTA OK. 20-22Tyś brutto
1. Spalanie/Koszty eksploatacji/Jaki rodzaj paliwa?
Ogólnie chciałbym auto w 1.9TDI lecz nie zamykam się na benzynę jeśli stosunek spalania bd zbliżony. Fakt, faktem trochę się obawiam tych nowych jednostek napędowych ze względu, że wiele czytałem na forach o ich awaryjności a TDI wydaje mi się być ekonomicznym autem
-Jakie wasze auta mają spalania w trasie jakie w mieście(maks) jak średnie spalanie w jakich jednostkach napędowych?
-Auto w tej kwocie bd miało ponad 200tyś przebiegu czego się mogę spodziewać do wymiany z takim przebiegiem i jakie są to koszta?
-Diesel czy Benzyna? Co lepsze? Auto bd i do miasta i na trasy w mniej więcej takich samych proporcjach.
-Automat chyba odpada ze względu, że auto bd jeździć na polskim biegunie zimna i zasypane drogi i "kopanie się" to norma przy zimie automat to ciężki żywot zimą dla mnie.
2.Realna cena/rocznik/wyposażenie
cena na portalach aukcyjnych są przeróżne tak samo jak w komisach. Są czasem naprawdę niskie a czasem wręcz wydaje się, że zawyżone ceny. Marzyło by mi się auto z 2005roku lecz boje się, że to auto za taką kwotę będzie po "dzwonie" albo mocno zdezelowane z przekręconym licznikiem.
-Jakie są realne ceny rocznik i srednia cena?
-Czy w kwocie do 22tys moge pozwolic sobie na szukanie auta z 2005roku 7os?
-Wyposazenie w tej kwocie chcialbym miec podgrzewane fotele przednie, klimatyzacje, 7siedzen i jesli by sie udalo to navi by nie nosić z auta do auta. Jaki pakiet mi to zaoferuje? i czy w tej kwocie znajdę cos takiego?
-Co omijać z daleka jeśli chodzi o Tourany w tej cenie ?
3.Wymiary
Ogolnie jesli ktos by mogl sie podzielic wymiarami auta z uchylonymi drzwiami i otwartymi na oścież bym był wdzieczny
4. A może inne auta?
Ogólnie napaliłem się na Tourana ale może warto zwrócić uwagę na inne propozycję. Główne kryterium to pojemny i 7os z możliwością szybkiego powiększenia bagażnika no i auto wmiare trwałe gdyż bd na 5-6 lat
5.Jako przyszły posiadacz na co należy zwrócić uwagę przy eksploatacji tego auta ? Jak trzyma się tapicerka i lakier auta?
6. Gdzie kupić?
Może ogólnie warto zlecić ściągnięcie takiego auta z zagranicy dla jakiejś firmy tak by otrzymać FV ? ew. Możecie kogoś polecić ?
W trakcie dyskusji na pewno nasuną mi się inne pytania. Za wyrozumiałość i odpowiedzi dziękuję
- Vincent83
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
- Imię:: Artur
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Re: Zakup Tourana do 20k (Co omijać, co warte uwagi, jakie c
Kolego, jest mnostwo tematow dotyczacych zakupu auta i podejrzewam, ze jakbys sie z nimi zapoznal to mial bys bardzo duze pojecie na co zwrocic uwage, jaki wybra silnik itp itd...

- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Po pierwsze powitalnia. Dobry obyczaj każe się przywitać i przedstawić.
Po drugie jest bardzo rozbudowany dział porad przed zakupem, w tym oceny aut z rożnych serwisów sprzedażowych, zapraszam do lektury.
Po trzecie zapoznaj się z lekturą leksykonu o Touranach, bardzo pomocne opracowanie na naszym forum.
Po drugie jest bardzo rozbudowany dział porad przed zakupem, w tym oceny aut z rożnych serwisów sprzedażowych, zapraszam do lektury.
Po trzecie zapoznaj się z lekturą leksykonu o Touranach, bardzo pomocne opracowanie na naszym forum.
-
cue
- Auto:: Caravelle 2.5 TDI '98
- Imię:: Piotr
Zapoznałem się lecz pojawiło się więcej pytań i nie rozwiało moich wątpliwości z tego tytułu też założyłem konto i postanowiłem napisać wszystko w jednym temacie gdyż jak wspominałem jestem laikiem .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Manfredos
- Kandydat
- Auto:: Vw Touran 1.9 TDI 105KM
- Imię:: Mariusz
Przykładowo w dniu dzisiejszym byłem na oględzinach "turka", poszukuję również w tej granicy cenowej. Wszystko było by w porządku, gdyby nie problem który dla sprzedającego był malutkim "problemikiem" mianowicie tzw. "klima do nabicia" idąc za ciosem, pojechałem wraz ze sprzedającym do punktu nabijania klimatyzacji i..... okazało się że do wymiany jest sprężarka,a jeżeli sprzedający jeździł na włączonej zbyt długo to i możliwym jest posypanie się reszty.Koszt naprawy oscyluje w granicach 1500-2000....
za nabicie zapłaciłem 100zł....szkoda bo auto było godne uwagi.
-
sto2
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Może odbiegnę od tematu.Manfredos pisze:,a jeżeli sprzedający jeździł na włączonej zbyt długo to i możliwym jest posypanie się reszty
Jeśli sprężarka jest sprawna a gazu jest mało to chłodzi tylko słabo jeśli gazu nie ma sprężarka się nie załączy i to tyle na temat. Nie ma czegoś takiego że ktoś jeździł na włączonej zbyt długo to może się posypać. Warto poczytać temat o klimatyzacji.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
-
Manfredos
- Kandydat
- Auto:: Vw Touran 1.9 TDI 105KM
- Imię:: Mariusz
Oczywistym było że zaproponowałem rozwiązanie w stylu, wezmę auto, ale jeżeli okaże się że nabicie klimy nic nie da to czy zwróci mi pan koszt poniesiony na naprawę sprężarki ewentualnie kolejnych rzeczy z tym związanych ?? takie było moje pytanie.Jeżeli ja bym był sprzedającym i byłbym pewien swego auta, zgodził bym się na taki układ, a co zrobił sprzedający? łatwo się domyślić....
- czesio19892404
- Użytkownik
- Auto:: szukam
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
siema. mam takie auto do sprzedania http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ead#unread