Klimatyzacja nie działa
-
- Auto:: tredline 1,9 tdi 2005
- Imię:: Grzegorz
Re: Klimatyzacja nie działa
witam napełniłem klimatyzację czynnikiem i nie działa. szukam bezpiecznika odpowiedzialnego za wentylator klimy najpierw...bo on nie działa
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
może być zapchany osuszacz lub juz cały w wodzie lub uszkodzony zawór rozprężny. Widać go jak maskę podniesiesz , do niego są wkręcone dwie rurki od klimy.
To takie domysły, jedz do zakładu AC i sprawdzą ci tam jakie jest ciśnienie na Lo i na HI na przewodach od klimy.
-- Cz maja 22, 2014 11:53 --
To takie domysły, jedz do zakładu AC i sprawdzą ci tam jakie jest ciśnienie na Lo i na HI na przewodach od klimy.
-- Cz maja 22, 2014 11:53 --
bezpiecznik to ten w skrzynce pod maską , jest przykręcany na dwie nakrętki. wartośc ok 60A nie pamiętam już dokładnie.Grzegorz pisze:witam napełniłem klimatyzację czynnikiem i nie działa. szukam bezpiecznika odpowiedzialnego za wentylator klimy najpierw...bo on nie działa
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2,0TDI 2009r
- Imię:: Radek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
A jak jest zapchany osuszacz to działała by klima na wysokich obrotach silnika?? Bo na chłopski rozum to jak zapchany to nie działa wcale.
Musze podjechać gdzieś do jakiegoś fachowca lecz u nas w okolicy trudno o takiego. każdy ma tylko maszyny do klimy i nic więcej jak nie działa to tylko sprężarkę wymieniają a jak to nic nie da to rozkładają ręce.
Czujnika rozprężnego sam nie zdiagnozuje,
Musze podjechać gdzieś do jakiegoś fachowca lecz u nas w okolicy trudno o takiego. każdy ma tylko maszyny do klimy i nic więcej jak nie działa to tylko sprężarkę wymieniają a jak to nic nie da to rozkładają ręce.
Czujnika rozprężnego sam nie zdiagnozuje,
-
- Expert
zawór sterujący kupiłeś nowy? do sprężarki.
pamiętaz jakie były ciśnienia na maszynie na HI oraz na LO po załączeniu klimatyzacji?
pamiętaz jakie były ciśnienia na maszynie na HI oraz na LO po załączeniu klimatyzacji?
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2,0TDI 2009r
- Imię:: Radek
- Podziękował: 2 razy
Tak kupilem nowy, ale xisnien nie wiem bo to robili w warsztacie i nie wiidzialem tefo.
-
- Expert
-
- ____________________
- Auto:: Touran 2007 2.0 Trendline
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Dzięki za info właśnie zamówiłem czekam na dostawę , mam nadzieje że to pomoże.
-- 9 cze 2014, o 06:16 --
Witam Ponownie
Mam jeszcze jedno pytanko , podczas sprawdzania w VCDS zauważyłem że nie mam odczytu z czujnika G107 , jek by w ogóle tam go nie było wartość w polu wynosi zero - pytanie czy to może mieć wpływ na złą pracę klimy ??
-- 9 cze 2014, o 06:16 --
Witam Ponownie
Mam jeszcze jedno pytanko , podczas sprawdzania w VCDS zauważyłem że nie mam odczytu z czujnika G107 , jek by w ogóle tam go nie było wartość w polu wynosi zero - pytanie czy to może mieć wpływ na złą pracę klimy ??
-
- Początkujący
- Auto:: 2003 AZV
- Imię:: Slawek
Też walcze w swoim touranie z niedzialajaca klima.
Po wykasowaniu bledów poprzez panel climatronika i ponownym przeprowadzeniu testów wyskakuje blad 382 0Ah. Do tej pory jesdyne tłumaczenie dotyczące tego bledu to kompresor klimatyzacji.
Po wlaczeniu klimatyzacji brak napięcia na kompresor. Wentylatory nie uruchamiają się w ogóle. Podczas testu wentylatory działają. Klima nabita
Po wykasowaniu bledów poprzez panel climatronika i ponownym przeprowadzeniu testów wyskakuje blad 382 0Ah. Do tej pory jesdyne tłumaczenie dotyczące tego bledu to kompresor klimatyzacji.
Po wlaczeniu klimatyzacji brak napięcia na kompresor. Wentylatory nie uruchamiają się w ogóle. Podczas testu wentylatory działają. Klima nabita
-
- Auto:: vw touran 2.0 2007
- Imię:: Mariusz
Mialem tego roku tez problem z odpaleniem klimy (auto kupione na jesien tamtego roku tak wiec nie bardzo bylo jak sprawdzic) i tez byla nabita poprzedni właściciel w rozmowie zazekał sie ze dzialala ale okazalo sie ze padł mi czujnik cisnienia koszt nie wielki 180zeta w aso
-
- Początkujący
U siebie uszkodzeniu ulkegł przewód biegnący od sterownika klimatroniku do kompresora. Tylko musze zlokalizować w którym miejscu.
Sterownik wysyła sygnał do kompresowa, tylko już przy kompresorze ten sygnał zanika.
Sterownik wysyła sygnał do kompresowa, tylko już przy kompresorze ten sygnał zanika.
- Rafik
- Użytkownik
- Auto:: Passat 2007 2.0 140KM DSG
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 3 razy
za pracę wentylatora odpowiada czujnik ciśnienia zamontowany przy skraplaczu ( chłodnica przy z zderzaku) podłącz vcds i sprawdz odczyt ciśnieniaGrzegorz pisze:witam napełniłem klimatyzację czynnikiem i nie działa. szukam bezpiecznika odpowiedzialnego za wentylator klimy najpierw...bo on nie działa

TDI To Doch Idze
-
- Początkujący
Proszę o gratulacje!!!
Przegnity przewód na czteropinowej kostce w okolicach rozrusznika. Najlepsze dojście od spodu po zdemontowaniu osłony silnika
Przegnity przewód na czteropinowej kostce w okolicach rozrusznika. Najlepsze dojście od spodu po zdemontowaniu osłony silnika
-
- Specjalista
- Auto:: 2.0tdi AZV,2004r
- Imię:: andrzej
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
czy można poprosić schemat tej wiązki skąd ten kabelek idzie do kąd które piny u mnie też to samo nie rusza spręzarka
pozdrawiam
-
- Początkujący
andreass211 najpierew zrób test climatronica. Wiele może być przyczyn niezalaczajacej się klimy. Test robisz przytrzymując klawisz ECO+OBIEG ZAMKNIETY wlaczasz zapłon. Wtedy odczytujesz bledy.
Jeśli problem z kompresorem to może być wiele innych przyczyn:
zerwane sprzegiełko
niedzialajacy zaworewk
W najgorszym przypadku zatarty kompresor.
Sciagnij przewod zasilajacy kompresor i przy wlaczonej klimie minimum 3,5 V powinno być
Mój problem dotyczyl bledu
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ead#unread
Jeśli problem z kompresorem to może być wiele innych przyczyn:
zerwane sprzegiełko
niedzialajacy zaworewk
W najgorszym przypadku zatarty kompresor.
Sciagnij przewod zasilajacy kompresor i przy wlaczonej klimie minimum 3,5 V powinno być
Mój problem dotyczyl bledu
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ead#unread