Na zdjęciach wiatraki z chłodnicy mojego Tourana 1.9 TDI 101KM 2004r.
Oznaczenia części:
Obudowa:
VW Audi Germany VWA1KO.121.207M
13-55D 300 186
>PA6 GF 30<
Duży wiatrak:
885.002655
>PA6 GF20 M25<
Mały wiatrak:
885.002648
>PA6 GF20 M25<
Spróbuję jak najkrócej. Pojawił mi się błąd:
18617 - czujnik temperatury płynu chłodzącego silnik, wylot z chłodnicy, zbyt wysoki sygnał. Mechanik skasował błąd, jeździłem chwilę, potem się zorientowałem, że wiatraki włączają się na zimnym silniku po rozrochu aż w końcu 6 rano, auto zamknięte, sąsiad mówi że coś huczy cały czas. Okazało się, że wiatraki chodziły cały czas i można było wyłączyć tylko odkręcając klemę od akumulatora.
Mechanik zajął się problemem wiatraków, omijając problem czujnika. Po konsultacji z innym mechanikiem magikiem stwierdził, że sterowanie padło, a że to całość to całe wiatraki do wymiany. Wcześniej przed wydaniem diagnozy zamówił mały wiatrak (?). Stwierdził, że duży wiatrak padł i pasuje kupić. Kupiłem ramę z dużym wiatrakiem - używane za 200 zł. Potem okazało się, że mały wiatrak ledwo zipie i on założy ten nowy - 280 zł (?). Dziwne bo tego ranka obydwa wiatraki chodziły jak szalone i nie wyglądało jakby któremuś coś dolegało. Robota - 200 zł.
Wydałem prawie 700 zł i nie wiem czy oryginalne wiatraki, które mechanik oddał są rzeczywiście niesprawne. Gdzie można takie coś sprawdzić nie montując ich znowu do auta?
Jak ma się zachowywać wiatrak podłączony tylko do prądu?
Ma nie chodzić, bo nie ma informacji od czujnika temperatury?
Jak kupowałem używany wiatrak to podłączyli go do prądu i chyba nie chodził, bo coś mówili, że chyba nie chodzi, ale że jest sprawny.