Problem z uruchomieniem po dłuższym postoju
-
Rafael-R12
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Rafael
- Podziękował: 2 razy
Problem z uruchomieniem po dłuższym postoju
Panowie, czasami po dłuższym postoju np. po całej nocy mój Touranik nie za bardzo chce odpalić, tzn. odpali i od razu zgaśnie. Potem muszę bardzo długo kręcić rozrusznikiem, aby zapalił - łapie, łapie, łapie łapie no i w końcu zapali. Co to może być, wymieniłem pompę Vacum na nową i problem nie zniknął. Proszę o Was o pomoc. Silnik 1,9 TDI BKC.
- dziadol
- Początkujący
- Auto:: Golf V 1.9 TDI BKC
- Imię:: Daras
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Problem z uruchomieniem po dłuższym postoju
@Rafael-R12
Witaj kolego...
Widzisz mam ten sam problem...Także jestem z Bydzi....i ręce z tym autem mi opadają...
Mam Golfa V z takim samym silnikiem. Zerknij czy masz podobnie jak ja /my..
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ead#unread
Miałem wymieniane oringi i po roku problem powrócił....
Na poranne odpalanie wszedzie piszą o oringach na PD więc wymieniałem lecz jak pisałem problem powróił...Do tej pory nikt nie jest w stanie mi pomóc tylko wymieniać co popadnie i może w końcu na coś trafimy...
Abym miał skąd do sprawdzenia pożyczyć pompe z baku to by było super(odpłatnie)..Kupić i nie rozwiązać problemu to za wysokie koszta.
Posiadam kabelek i VCDS'a....ot tak jeśli masz zamiar podłączyć to zapraszam..
Pozdro...
Witaj kolego...
Widzisz mam ten sam problem...Także jestem z Bydzi....i ręce z tym autem mi opadają...
Mam Golfa V z takim samym silnikiem. Zerknij czy masz podobnie jak ja /my..
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ead#unread
Miałem wymieniane oringi i po roku problem powrócił....
Na poranne odpalanie wszedzie piszą o oringach na PD więc wymieniałem lecz jak pisałem problem powróił...Do tej pory nikt nie jest w stanie mi pomóc tylko wymieniać co popadnie i może w końcu na coś trafimy...
Abym miał skąd do sprawdzenia pożyczyć pompe z baku to by było super(odpłatnie)..Kupić i nie rozwiązać problemu to za wysokie koszta.
Posiadam kabelek i VCDS'a....ot tak jeśli masz zamiar podłączyć to zapraszam..
Pozdro...
Człowiek jest wielki,nie przez to co ma,nie przez to kim jest,
nie przez to co posiada, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.
Jan Paweł II
Jan Paweł II
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Auto należu dokładnie sprawdzić, jednak problem będzie w oringach.
Oringi podczas montażu łatwo pouszkadzać i stąd mógł problem powrócić.
Ponadto poza założeniem nowych oringów należy dokładnie umyć wtryskiwacze w myjce ultradźwiękowej.
Jak już mamy je w ręku to nie zaszkodzi sprawdzić ich pod ciśnieniem na stole (przynajkmniej ja tak zawsze robię) końcówki rozpylaczy też wieczne nie są.
Oringi podczas montażu łatwo pouszkadzać i stąd mógł problem powrócić.
Ponadto poza założeniem nowych oringów należy dokładnie umyć wtryskiwacze w myjce ultradźwiękowej.
Jak już mamy je w ręku to nie zaszkodzi sprawdzić ich pod ciśnieniem na stole (przynajkmniej ja tak zawsze robię) końcówki rozpylaczy też wieczne nie są.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
-
Rafael-R12
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Rafael
- Podziękował: 2 razy
Panowie dzięki za informacje. Na razie toczę bój ze swoim Touranikiem. Odezwę się jak coś wymyślę.
- dziadol
- Początkujący
Ja naprawde nie wiem o co LOTTO....
Oczywiście powracam do sprawy porannego odpalania....
W tygodniu 4-5 razy nie odpalał rano lub co dziennie a teraz od trzech tygoni rano pali na dotyk....
Oczywiście nic nie robiłem z autem poza zmianą paliwa, na NITRO....
Paliwo zmieniłem bo stacje co miałem niedaleko NESTE zamknęli a STATOIL remontują...Obecnie leje na SCHEL'u olej NITRO...
Czy to może mieć związek??...Osobiście nie wierze w takie objawienia....Ale naprawde od zmiany paliwa pali na dotyk....NARAZIE.. :threaten: ...Nie wiem co bedzie dalej...
A powiedzcie mi jeszcze....Czytałem coś o tzw klapach gaszących....i o ich zacinaniu....Czy to może mieć coś do porannego odpalania auta..???
Pozdro....
W tygodniu 4-5 razy nie odpalał rano lub co dziennie a teraz od trzech tygoni rano pali na dotyk....
Oczywiście nic nie robiłem z autem poza zmianą paliwa, na NITRO....
Paliwo zmieniłem bo stacje co miałem niedaleko NESTE zamknęli a STATOIL remontują...Obecnie leje na SCHEL'u olej NITRO...
Czy to może mieć związek??...Osobiście nie wierze w takie objawienia....Ale naprawde od zmiany paliwa pali na dotyk....NARAZIE.. :threaten: ...Nie wiem co bedzie dalej...
A powiedzcie mi jeszcze....Czytałem coś o tzw klapach gaszących....i o ich zacinaniu....Czy to może mieć coś do porannego odpalania auta..???
Pozdro....
Jan Paweł II
Jan Paweł II
- tomcio1600
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 AVQ
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
A to nie jest tak, że jak stał w miejscu mocno nasłonecznionym (ogółem było gorąco na dworze) i wtedy miał problemy ? A jak jest chłodniej to pali na dotyk? Temat przerabiałem w zeszłym tygodniu...dziadol pisze:Ja naprawde nie wiem o co LOTTO....
Auto po 8-10 godzinach stania paliło, ale przez sekunde, dwie, obroty były nie równe. A już 16h wystarczyło, aby nie odpalił wcale. Po kilku próbach się udawało...
Oringi na pompkach wymienione, i jak ręką odjął... u Ciebie temat mógł powrócić ponieważ oringi zostały ponownie zniszczone - i tu muszę Cię zmartwić, bo być może masz już wyrobione gniazda PD w głowicy. Póki oring trzyma (bo jest nowy) to szczelność zachowana, natomiast pompka popracuje oring "wygniecie" i szczelności nie ma...
Mam ten sam problem, przy wymianie już wiedziałem, że następnym razem, będzie już regeneracja głowicy i wstawianie tulei pod gniazda PD. Kwestia czasu - problem może powrócić za kilka miesięcy, lub też lat - to już loteria.
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
- dziadol
- Początkujący
@tomcio1600
Witaj serdecznie....
Widzisz więc częstrze problemy były właśnie jak temperatura była 5-10 stopmi na zewnątrz...
Lecz to nie zawsze...Loteria była...Żimą przy minusach także odpałał...Obecnie ciepło i odpala super.
Z jednym moge się zgodzić, ze moge mieć wyrobione gniazdo na PD....Czwarty PD lekko odbiega od pozostałych....Lecz powiedz...Nie powinno być problemu cały czas....
Ja od prawie czterech tygodni nie mam żadnego problemu niezależnie od pogody z odpaleniam auta po nocnym postoju....Wiem, że to jest śmieszne ale stało się to po zmianie paliwa na NITRO....
Śmieszne i śmieszne stwierdzenie....Zapewne zbieg okolocznośći...aleee.....?
Miałem się w wakacje zając tym, ale teraz sam nie wiem co robić....Podpowiedzcie....
Pozdro....
-------------------------------------------------
-----------------------------------------------
EDIT
-- 19 lip 2014, o 23:33 --
Witam
Od ostaniej mojej informacji mija kolejne 10 dni i odpala rano bezproblemowo...Panowie o co LOTTO....Problem nie pojawił się od półtoramiesiąca....
Pozdro....
Witaj serdecznie....
Widzisz więc częstrze problemy były właśnie jak temperatura była 5-10 stopmi na zewnątrz...
Lecz to nie zawsze...Loteria była...Żimą przy minusach także odpałał...Obecnie ciepło i odpala super.
Z jednym moge się zgodzić, ze moge mieć wyrobione gniazdo na PD....Czwarty PD lekko odbiega od pozostałych....Lecz powiedz...Nie powinno być problemu cały czas....
Ja od prawie czterech tygodni nie mam żadnego problemu niezależnie od pogody z odpaleniam auta po nocnym postoju....Wiem, że to jest śmieszne ale stało się to po zmianie paliwa na NITRO....
Śmieszne i śmieszne stwierdzenie....Zapewne zbieg okolocznośći...aleee.....?
Miałem się w wakacje zając tym, ale teraz sam nie wiem co robić....Podpowiedzcie....
Pozdro....
-------------------------------------------------
-----------------------------------------------
EDIT
-- 19 lip 2014, o 23:33 --
Witam
Od ostaniej mojej informacji mija kolejne 10 dni i odpala rano bezproblemowo...Panowie o co LOTTO....Problem nie pojawił się od półtoramiesiąca....
Pozdro....
Jan Paweł II
Jan Paweł II