Wakacyjny wyjazd TKP - Chorwacja 2015 - dyskusja
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
- Imię:: Błażej
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Re: Wakacyjny wyjazd TKP - Chorwacja 2015 - dyskusja
No pogadam z kolegą,który też ma turanka,i może też się dopiszemy na wyjazd,mocno mnie korci Chorwacja
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Wczoraj wróciłem z Chorwacji a więc mogę napisać coś tam mądrego
Podróż naprawdę jest męcząca i jak nie mamy zmiennika to ja sam bym się nie odważył jechać na raz takiego dystansu.
W moim przypadku u mnie i u znajomych zmieniały nas żony za kółkiem i pod koniec jazdy było już naprawdę ciężko.
Jechaliśmy do Chorwacji przez Czechy, Austrię, Słowenię i Chorwacja - trasa w dużej mierze autostradami i cieliśmy 140 km/h przez cały czas.
Wyjechaliśmy o 18:00 a byliśmy na miejscu (Premantura) o 12:00, mieliśmy kilka postojów po drodze bo jechały z nami małe dzieci, ale przez większość nocy spały a więc można było pomykać.
Wracaliśmy do Polski inną trasą, czyli Chorwacja, Węgry, Słowacja.
W Chorwacji bardzo ładne widoczki jechało się super tylko córka moja bała się bo dość duże wysokości do tego fajne tunele, jeden z najdłuższych w Europie jest płatny, reszta trasy to kicha, mało płatnych dróg za które trzeba i tak płacić (winiety), szczerze to nie polecam (no chyba że jesteśmy gdzieś w rejonach Chorwacji gdzie mamy blisko do Węgier).
Ale tak to naprawdę super wyjazd i bardzo polecam.
A tak na zachętę, jedno z miejsc gdzie był mój Touranek, czyli miasto Rovinj:

A tu miasteczko Pula z koloseum (bardzo fajny plan miasta):

A tu jedna z ok. 20 plaż na "kamieniaku" (zdjęcie panorama):

Sorki za trochę prywatę, ale tak chce Was trochę nakręcić na wyjazd, sam bym pojechał za rok, ale muszę odpuścić zagranicę pewnie podskoczę gdzieś z rejony Polski. Ale za 2 lata pewnie też gdzieś wyskoczę i może to być znowu Chorwacja kto wie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa

Podróż naprawdę jest męcząca i jak nie mamy zmiennika to ja sam bym się nie odważył jechać na raz takiego dystansu.
W moim przypadku u mnie i u znajomych zmieniały nas żony za kółkiem i pod koniec jazdy było już naprawdę ciężko.
Jechaliśmy do Chorwacji przez Czechy, Austrię, Słowenię i Chorwacja - trasa w dużej mierze autostradami i cieliśmy 140 km/h przez cały czas.
Wyjechaliśmy o 18:00 a byliśmy na miejscu (Premantura) o 12:00, mieliśmy kilka postojów po drodze bo jechały z nami małe dzieci, ale przez większość nocy spały a więc można było pomykać.
Wracaliśmy do Polski inną trasą, czyli Chorwacja, Węgry, Słowacja.
W Chorwacji bardzo ładne widoczki jechało się super tylko córka moja bała się bo dość duże wysokości do tego fajne tunele, jeden z najdłuższych w Europie jest płatny, reszta trasy to kicha, mało płatnych dróg za które trzeba i tak płacić (winiety), szczerze to nie polecam (no chyba że jesteśmy gdzieś w rejonach Chorwacji gdzie mamy blisko do Węgier).
Ale tak to naprawdę super wyjazd i bardzo polecam.
A tak na zachętę, jedno z miejsc gdzie był mój Touranek, czyli miasto Rovinj:

A tu miasteczko Pula z koloseum (bardzo fajny plan miasta):

A tu jedna z ok. 20 plaż na "kamieniaku" (zdjęcie panorama):

Sorki za trochę prywatę, ale tak chce Was trochę nakręcić na wyjazd, sam bym pojechał za rok, ale muszę odpuścić zagranicę pewnie podskoczę gdzieś z rejony Polski. Ale za 2 lata pewnie też gdzieś wyskoczę i może to być znowu Chorwacja kto wie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- rasta
- Zaawansowany
- Auto:: Toyota Avensis T27
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 110 razy
Ja jeszcze sie lenie do czwartku w Chorwacji
, robię zdjecia na bieżąco, po powrocie wrzuce pare fotek . Rzeczywiście,co do podróży....męcząca, ja sam prowadziłem 1600 km. Na raz.Wyjechalismy z wawy o 18 a na miejscu w sevid bylismy o 12. Smigalem czechy,austria,słowenia. Dzieciaki spały przez noc to cisnołem auto. ...........po powrocie zdam relację 

- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
ta trasa musi być sama w sobie męcząca z tego co piszecie, a nie z racji kilometrów.
Ciąłem kilka razy do Brukseli (1200 km), raz do Anglii, ale jechałem od wyjazdu z promu do granic Polski (ok. 1700 km chyba). O ile trasa z Anglii mnie zmęczyła i w Polsce się zmieniłem to Bruksela raczej spoko. Zwłaszcza jak jechałem w ciągu dnia. I co ważne. Nie jechałem tak wygodnymi autami jak Touran
Najlepsza opcja na Chorwację to nocleg po drodze. Najlepiej w jakimś miłym miejscu żeby chociaż chwilę odetchnąć zmianą klimatu bo przecież nie można zapominać o tym, że nie jedziemy przez pustynię, ale kraje które dla nas są egzotyczne. Warto je liznąć
@Tomasz - ta makieta to nic innego jak plan miasta dla niewidomych.
W Toruniu też taką mamy
Ciąłem kilka razy do Brukseli (1200 km), raz do Anglii, ale jechałem od wyjazdu z promu do granic Polski (ok. 1700 km chyba). O ile trasa z Anglii mnie zmęczyła i w Polsce się zmieniłem to Bruksela raczej spoko. Zwłaszcza jak jechałem w ciągu dnia. I co ważne. Nie jechałem tak wygodnymi autami jak Touran

Najlepsza opcja na Chorwację to nocleg po drodze. Najlepiej w jakimś miłym miejscu żeby chociaż chwilę odetchnąć zmianą klimatu bo przecież nie można zapominać o tym, że nie jedziemy przez pustynię, ale kraje które dla nas są egzotyczne. Warto je liznąć

@Tomasz - ta makieta to nic innego jak plan miasta dla niewidomych.
W Toruniu też taką mamy

Pozdrawiam!
- vr_6
- Przeglądacz
- Auto:: 1.6 tdi DSG,CR,2011r.
- Imię:: Artur
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Z mojej strony wszystkim udającym sie do Chorwacji na "miedzylądowanie" moge polecić Wieden i tamtejszy park rozrywki Prater(mozna tam z dziećmi przesiedziec dobrze sie bawiąc wiele godzin a takze dobrze zjeść np.pyszną golonke w piwie
)
Inne zas miejsce gdzie nocowalismy po drodze do Chorwacji to Budapeszt lub okolice Balatonu,również super.
Zawsze miło wspominamy wczasy nad Adriatykiem mimo ze raz jadac ok 200km przed celem podrózy...padł mi silnik.
Zastanawimy sie z małżonką i znajomymi czy nie udać sie na wycieczke w tamtym kierunku w przyszłym roku także być moze dołączyłbym do grupy z forum.

Inne zas miejsce gdzie nocowalismy po drodze do Chorwacji to Budapeszt lub okolice Balatonu,również super.
Zawsze miło wspominamy wczasy nad Adriatykiem mimo ze raz jadac ok 200km przed celem podrózy...padł mi silnik.
Zastanawimy sie z małżonką i znajomymi czy nie udać sie na wycieczke w tamtym kierunku w przyszłym roku także być moze dołączyłbym do grupy z forum.
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
vr_6 pisze:Zastanawimy sie z małżonką i znajomymi czy nie udać sie na wycieczke w tamtym kierunku w przyszłym roku także być moze dołączyłbym do grupy z forum.

pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
- kowet
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Ja wczoraj wróciłem z CRO, byłem na wyspie VIR i miejscowości pod tym samym adresem - bardzo udane wczasy - jechałem 12 godzin w jedną i drugą stronę (nocą - jestem nauczony i lubię tak jeździć, dzieci i żona śpią) fajna miejscowość, mało ludzi, ładny apartament - całkowity koszt wyjazdu na 10 dni to 5,5 tyś zł. Sądzę, że jak na 2+3 to całkiem przyzwoita kwota, jak już wszystko podliczę dokładnie to dam znać. Jechałem Czechy, Austria, Słowenia (bez autostrad) Chorwacja. Jakby ktoś był zainteresowany to mogę podać namiary na apartament.
Już nie Touran
ale Sharan...

- avangardajg
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI DSG 2005
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
"W Chorwacji bardzo ładne widoczki jechało się super tylko córka moja bała się bo dość duże wysokości do tego fajne tunele, jeden z najdłuższych w Europie jest płatny, reszta trasy to kicha, mało płatnych dróg za które trzeba i tak płacić (winiety), szczerze to nie polecam (no chyba że jesteśmy gdzieś w rejonach Chorwacji gdzie mamy blisko do Węgier)."
Sorry, ale jakoś nie przypominm sobie aby jakiś tunel w Cro był płatny, chociaż pewnie nie wszystkimi jechałem
Pokaż na mapie który to lub napisz jak się nazywa. Najdłuższe tunele z tego co się orientuję mają ponad 5 km, pl.wikipedia.org/wiki/Sveti_Rok_(tunel)#mediaviewer/Plik:Sveti_Rok_tunnel_-_north_entrance.jpgale nie są płatne, płatna jest autostrada, odcinkami.
Osobiście również preferuje jazdę nocą i jak wszystko jest o.k. to nie jest zbyt męcząca, zależy jakie się ma duże lub małe dzieci
. Generalnie wolę podróżować nocą niż za dnia, szczególnie do chorwacji.
Pozrawiam
Sorry, ale jakoś nie przypominm sobie aby jakiś tunel w Cro był płatny, chociaż pewnie nie wszystkimi jechałem

Osobiście również preferuje jazdę nocą i jak wszystko jest o.k. to nie jest zbyt męcząca, zależy jakie się ma duże lub małe dzieci

Pozrawiam

Pozdrawiam

- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
avangardajg może masz rację, zmyliło mnie że płaciło się za autostradę (pamiętam że zapłaciłem 51 Kun) przed wjazdem to tego najdłuższego tunelu były bramki i oddawało się bilet z autostrady i się płaciło, chyba wziąłem to że płaci się za tunel a płaciło się za autostradę na której był również ten tunel.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sveti_Rok_(tunel)
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sveti_Rok_(tunel)
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- avangardajg
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI DSG 2005
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
Może tak własnie było jak mówisz, opłata była za autostradę. Z tego co ja się orientuję to jeśli jedziemy prze Austrię, od strony Niemiec napotkamy płatne tunele. Tutaj jest film z przejazdu tym tunelemwww.youtube.com/watch?v=l2R97oXYiPI
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- WJ
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 BXE, model 2009
- Imię:: Waldek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Dokładnie tak jest. Trasa przez Austrię w kierunku Niemiec to kilka płatnych tuneli w tym jeden 8400 metrów jeśli dobrze pamiętam.
NzTT
NzTT
- kowet
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Pokażę wam zdjęcie zrobione przez moją córkę (9 lat) takim "głupolcem" Canona
A wracając do tematu to my za rok chyba też pojedziemy do Chorwacji ale raczej do apartamentu
i chyba w pierwszej połowie lipca tak więc może gdzieś na autostradzie sobie pokiwamy 
A wracając do tematu to my za rok chyba też pojedziemy do Chorwacji ale raczej do apartamentu

Już nie Touran
ale Sharan...

- rasta
- Zaawansowany
- Auto:: Toyota Avensis T27
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 110 razy
... co tu pisać.....
... w przyszłym roku na pewno Chorwacja 

- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Witam.
Szybka piłka . Ktoś wie jak jest z autostradami przez Słowenie . Tylko winieta tygodniowa za 15 euro? Ktoś mi powiedział o jednorazowych opłatach . Ale czy to prawda ?
Szybka piłka . Ktoś wie jak jest z autostradami przez Słowenie . Tylko winieta tygodniowa za 15 euro? Ktoś mi powiedział o jednorazowych opłatach . Ale czy to prawda ?
- WJ
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 BXE, model 2009
- Imię:: Waldek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Nie słyszałem o jednorazowkach a byłem służbowo kilka razy w SLO.