uchylne tylne okna

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
piotr_poznan1
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 2 razy

uchylne tylne okna

Post autor: piotr_poznan1 »

klima nie daje rady, pasażerowie trzeciego rzędu padają jak muchy
da się coś z tym zrobić
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Re: uchylne tylne okna

Post autor: aawol »

no chyba uchył nie występował... pewnie można zrobić ale wiąże się to z bardzo szerokim zakresem prac i nie wiem czy kasa w to włożona (docięcie i wiercenie szyb, dobór i zmiana uszczelek, pozyskanie i zamontowanie zawiasów oraz zamków, przeróbka słupków...) jest do wycenienia i czy ma to sens....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Warto zająć się serwisem klimy.. Jeżeli przy upale większość czasu chodzi na 5-6 kresek, to jej wydajność jej za słaba i warto ją przeserwisowac..

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Odp: uchylne tylne okna

Post autor: cheles »

Pytanie moje jest takie czy to nie jest wina sprezarki klimy i jak dawno nabijana i sprawdzana. Drugie pytanie jaką masz klime manualna czy automatyczna. A co do uchylnych tylnych szyb to tak jak napisał aawol wg. mnie nie da sie tego zrobić żeby było idealnie.

NzTT
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Nie wiem czy dobrze mi się wydaje ale wydaje mi się ze cały osprzęt(sprężarka,chłodnica,nagrzewnica) jest taki sam jak w golfieV a o ile większy jest touran :> jak dla mnie klima w touranie jest trochę lipna (choć daje rade) , sprawdzałem w kilku jak chłodzi i jest podobnie, po prostu nie idzie zmarznąć przy włączonej na max :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

turek z tą klimą to się trochę nie zgodzę, u mnie klima nabijana z 3 mieniące temu i teraz w te upalne dni też nie ma aż takiej rewelacji, oczywiście daje zimnym ale jak środek na maksa rozgrzany to dość długo trzeba jechać w mieście żeby było zimno, powtarzam zimno w autku, ale ....
Przedwczoraj był u mnie FreeStyle na zmienię Borda, ma polifta chyba z 2008 roku a ja mam Touran-a z 2004 roku i powiem krótko u nie go po prostu w środku była lodówka, aż mu zmniejszałem nawiew bo po prostu zaczynałem marznąć.
Moim zdaniem osprzęt w przedliftach jest już trochę wyeksploatowany, a do tego nie wiemy jak kto dbał o klimę.
Ciekawe ile osób zmieniało osuszacz klimy który jak się nie mylę powinno się co kilka lat zmienić (pochłania wilgoć i co za tym idzie klima lepiej chłodzi) do tego sprężarki pewnie też już nie dają tak jak w autkach kilku letnich.

Co do chłodzenia trzeciego rzędu to moim zdaniem VW trochę dał ciała, rozumiem że Touran to nie Sharan (chodzi o wielkość), ale mógł jakoś poprowadzić nawiewy do trzeciego rzędu.
Braciszek miał Mazdę MPV i tam (jak się nie mylę) progami szły kanały właśnie do trzeciego rzędu siedzeń, które miały za zadanie tłoczyć zimne albo w zimie ciepłe powietrze.
Tak to widzę.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

no tak jak piszesz dużo zależy od stanu podzespołów klimy, ja porównuje z cordoba 2002 gdzie mam niemal natychmiast zimne a wręcz lodowate powietrze z kratek nawet w gorące dni po prostu jak się przesiadam to doznaje szoku termicznego :mrgreen: , aż z ciekawości musze sprawdzić jak faktycznie schładza turek :?:
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Nawiew na maxa, temperatura na min, termometr w kratkę nawiewu i sprawdzisz. Powinno lecieć powietrze o temp ok 5 stopni. Jak jest więcej to coś nie domaga w układzie.
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Imię:: Jarek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: trial70 »

Stan podzespołów ma bardzo duże znaczenie, w moim pierwszym Touranie z 2003r z climaticem lepiej chłodziła ale chłodnica na wygląd w porównaniu z obecnym Touranem 2006r z climatronikiem o wiele lepiej wyglądała patrząc od przodu przez atrapę (w tym nowszym są już mocno "pozagniatame" aluminiowe wypełnienie chłodnicy między lamelkami, w starszym chłodnica wyglądała jak nowa) a poza tym w starym była w Niemczech wymieniona sprężarka przy przebiegu około 180tkm a jak go kupowałem miał 197tkm...
I klima w tym starszym mroziła SUPER :brawa: a w obecnym jest zimno ale nie tak jak w tamtym, więc zastanawiam się czy na następne lato nie wymienię sobie chłodnicy (skraplacza) klimy :bry:
Jaro-J
piotr_poznan1
Początkujący
Imię::
Podziękował: 2 razy

Post autor: piotr_poznan1 »

dziękuję za rady, jednak obniżenie temperatury wykończy mnie i środkowy rząd
liczyłem, że ktoś już sobie poradził z grawitacyjnym opływem świeżego powietrza w całej kabinie (może są firmy robiące modyfikacje kanałó wentylacyjnych, uchylne szyby, etc..)
przygodę z motoryzacją rozpocząłem od garbusa i dostęp do modyfikacji tego modelu był niesamowity (Holandia, Belgia) stąd pytanie o uchylne szyby (opel sintra, większy od tourana dzięki tym szybom gwarantował natychmiastowe opuszczenie gorącego powietrza z kabiny

teraz radzę sobie tak, że klimę włączam w obiegu zamkniętym, jednak to rozwiązanie wręcz mnie zamraża nie przynosząc efektu w trzecim rzędzie gdzie siedzą dzieci
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Zamknij klapki nawiewu na konsoli wtedy większa siła nadmuchu pójdzie na tył.
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

Piotrze touran nie jest pojazdem do jakich się robi "kjustomowe" dodatki, garbus to filozofia a touran to tylko pojazd użytkowy. Żeby wymusić obieg powietrza w kabinie nie trzeba obiegu zamkniętego - to przecież przy ostatnich szybkach bocznych są kratki odpowietrzające wnętrze. Wystarczy wyższa prędkość nadmuchu + regulacja przepływu na kratkach. Ostatecznie można by pomyśleć nad wiatraczkiem który by zamieszał powietrze w kabinie.
3 rząd siedzeń jest w touranie mocno awaryjnym rozwiązaniem na przewóz ludzi i raczej na krótkich dystansach stąd brak troski producenta o ich komfort....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Ale na teściowa miejscowka w sam raz :)

NzTT
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

cheles pisze:Ale na teściowa miejscowka w sam raz :)

NzTT
Masz szczescie ze "mamusia" po forum nie serfuje bo za 3cia klase ban na niedzielne obiadki bylby :P
A co obnizenia temperatury na 3ci rzad to przyciemnij szybki z tylu to slonce nie bedzie tak walic i daj nadmuch na maxa z konsoli srodkowej tak aby powietrze walilo na tyl. Boczne nawiewy pozamykaj. No i serwis klimy sie klania jak za slabo chlodzi.
ODPOWIEDZ