Po wymianie sprężynu mocne stuki
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
- Imię:: Błażej
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Po wymianie sprężynu mocne stuki
Wymieniłem prawą sprężynę ,bo rozwaliło się wszystko,łożysko i pękła sprężyna.Po zamontowaniu nowej sprężyny ,łożyska i poduszki po najeżdżaniu na nierówności lub jakieś dziury mocno stuka w kielichu.Reklamowałem to u mechanika ,założyli podobno inną sprężynę ,ale to nic nie pomogło,jak stukało tak stuka dalej.
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Re: Po wymianie sprężynu mocne stuki
Podjedz na diagnostyke i sprawdz. Koszt sprawdzenia zawieszenia jest niski a.bedziesz.wiedzial co w trawie piszczy
-
- Użytkownik
Zawieszenie dzisiaj sprawdzałem i wszystko jest w 100% sprawne,odgłosy dochodzą ewidentnie z okolic kielicha ,no a przed wymianą tej sprężyny była cisza.wujo_sam pisze:Podjedz na diagnostyke i sprawdz. Koszt sprawdzenia zawieszenia jest niski a.bedziesz.wiedzial co w trawie piszczy
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI-BXE - 2008
- Imię:: Roman
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
siemion22 pisze:Wymieniłem prawą sprężynę ,bo rozwaliło się wszystko,łożysko i pękła sprężyna.Po zamontowaniu nowej sprężyny ,łożyska i poduszki po najeżdżaniu na nierówności lub jakieś dziury mocno stuka w kielichu.Reklamowałem to u mechanika ,założyli podobno inną sprężynę ,ale to nic nie pomogło,jak stukało tak stuka dalej.
Witam,czy wymieniles po dwu stronach , czy tylko ta uszkodzona.siemion22 pisze:Wymieniłem prawą sprężynę ,bo rozwaliło się wszystko,łożysko i pękła sprężyna.Po zamontowaniu nowej sprężyny ,łożyska i poduszki po najeżdżaniu na nierówności lub jakieś dziury mocno stuka w kielichu.Reklamowałem to u mechanika ,założyli podobno inną sprężynę ,ale to nic nie pomogło,jak stukało tak stuka dalej.
Prawidłowo powinno sie wymienic komplet sprezyn o jednakowych oznaczeniach
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
[/quote]
Witam,czy wymieniles po dwu stronach , czy tylko ta uszkodzona.
Prawidłowo powinno sie wymienic komplet sprezyn o jednakowych oznaczeniach[/quote]
co ma piernik do wiatraka.?
Witam,czy wymieniles po dwu stronach , czy tylko ta uszkodzona.
Prawidłowo powinno sie wymienic komplet sprezyn o jednakowych oznaczeniach[/quote]
co ma piernik do wiatraka.?
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI-BXE - 2008
- Imię:: Roman
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Witam,czy wymieniles po dwu stronach , czy tylko ta uszkodzona.dexter23pl pisze:
co ma piernik do wiatraka.?[/quote]
Kolego dexter23pl,prosze zapoznaj sie z artykułem "Wymiana sprezyn zawieszenia "
http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/52 ... eszen.html a szczegolnie z akapitem
Podobnie jak inne elementy układu jezdnego (amortyzatory, opony), sprężyny muszą być wymieniane zawsze parami w obrębie jednej osi,
bedziesz miał odpowiedz na pytanie co ma piernik do wiatraka.
pozdrawiam
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Romeczek, mas, bo racje, że powinny być wymieniane parami. Jednakże wynika to ze zużycia drugiej i prowadzenia. Stuki nie mają nic do tego.
Niech rozkładają kolumnę jeszcze raz i sprawdzą czy dobrze złożyli, bo może się im podkładki zapomniało albo coś..
NzTT
Niech rozkładają kolumnę jeszcze raz i sprawdzą czy dobrze złożyli, bo może się im podkładki zapomniało albo coś..
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię:: Slawek
Podczas diagnozy zawieszenia wzięli Ci autko na trzepaki?
Stukanie ewidentnie kojarzy mi się z jakimś luzem, podczas sprawdzania na płytach może nie być słychać stukania a jeśli luz jest niewielki może diagnosta tego nie zauważyć. Możesz określić kiedy najbardziej słychać te stuki?
Podczas jednej większej nierówności, czy też bardziej przy większej ilości mniejszych nierówności? Jeśli sprężyny są źle ułożone w gumach znajdujących się na ich końcach to raczej słychać skrzypienie czy też coś na styl stuków podczas skręcania kołami.
Pozdrówka,
Slawas.
Stukanie ewidentnie kojarzy mi się z jakimś luzem, podczas sprawdzania na płytach może nie być słychać stukania a jeśli luz jest niewielki może diagnosta tego nie zauważyć. Możesz określić kiedy najbardziej słychać te stuki?
Podczas jednej większej nierówności, czy też bardziej przy większej ilości mniejszych nierówności? Jeśli sprężyny są źle ułożone w gumach znajdujących się na ich końcach to raczej słychać skrzypienie czy też coś na styl stuków podczas skręcania kołami.
Pozdrówka,
Slawas.
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Coś ewidentnie jest nie skręcone
jedź do innego warsztatu niech ktoś to obejrzy na spokojnie...

Jaro-J
-
- Użytkownik
Auto było na trzepakach,i to musi byc chyba cos nie tak ze sprężyną ,chyba wywalę ten zamiennik i pojadę do ASO po nowe.
- wesoł
- Użytkownik
- Auto:: CFHC.12-AVQ.2004
- Imię:: Arek-Seba
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
ja po wymianie tez mialem stuki ,w wahaczu zostal kawałek ułamanej sprezyny i to stukało banalne ale prawdziwe
poszykaj kawałka ułamanej sprezyny 

Wesol & Junior
-
- Początkujący
- Auto:: Touran, 2.0TDI, 2004
- Imię:: bartek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
U mnie przyczyną stukania był niedokręcony amortyzator. Być może dla kolegi siemion22 będzie to pomocna informacja.