Tempomat problemy!!!
-
JackoeM
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.9 TDI 105 KM
- Imię:: Jacek
Tempomat problemy!!!
Witam
Jestem nowy w tym towarzystwie. Tourana 1,9 TDI 105 KM 2006 nabyłem 2 tygodnie temu. Samochód sprawuje się bardzo dobrze , aczkolwiek wczoraj gdy chciałem włączyć tempomat to załączyła sie zielona ikona na desce , lecz tempomat nie działał, po chwili zgasła i ta ikona na desce. Pojawiła się ponownie po ponownym uruchomieniu auta, lecz tempomat znowu nie zadziałał . Teraz już nawet ikona nie pojawia się na desce... Dodam , że wczesniej korzystałem parę razy z tempomatu i działał bez zarzutu.
Czy macie pomysł co to może być ? Ew. znacie kogoś kto to naprawi to w Toruniu dobrze , bez połamiania wszystkiego wokół ;-) Zależy mi na kimś sprawdzonym ,kto się na tym zna i wie co robi. Ja się na tym nie znam więc się za to nie biorę ;-) Pewnie jak znam życie skończy się na serwisie i podpięciu pod komputer.
Pozdrawiam
Ps. gdzie w Toruniu można dorobić drugi klucz do Tourana? Byłem w dwóch miejscach i są problemu ze ściągnieciem pinu...
Jestem nowy w tym towarzystwie. Tourana 1,9 TDI 105 KM 2006 nabyłem 2 tygodnie temu. Samochód sprawuje się bardzo dobrze , aczkolwiek wczoraj gdy chciałem włączyć tempomat to załączyła sie zielona ikona na desce , lecz tempomat nie działał, po chwili zgasła i ta ikona na desce. Pojawiła się ponownie po ponownym uruchomieniu auta, lecz tempomat znowu nie zadziałał . Teraz już nawet ikona nie pojawia się na desce... Dodam , że wczesniej korzystałem parę razy z tempomatu i działał bez zarzutu.
Czy macie pomysł co to może być ? Ew. znacie kogoś kto to naprawi to w Toruniu dobrze , bez połamiania wszystkiego wokół ;-) Zależy mi na kimś sprawdzonym ,kto się na tym zna i wie co robi. Ja się na tym nie znam więc się za to nie biorę ;-) Pewnie jak znam życie skończy się na serwisie i podpięciu pod komputer.
Pozdrawiam
Ps. gdzie w Toruniu można dorobić drugi klucz do Tourana? Byłem w dwóch miejscach i są problemu ze ściągnieciem pinu...
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Re: Tempomat problemy!!!
Najlepiej jakbyś od tego zacząłJackoeM pisze:Pewnie jak znam życie skończy się na serwisie i podpięciu pod komputer.
bo tak to można sobie gdybać może być kilka przyczyn a może na kompie coś wyjdzie
Nie znam dobrze Torunia ale gdzieś na starym rynku kiedyś dorabiałem do VW scyzorykJackoeM pisze:Ps. gdzie w Toruniu można dorobić drugi klucz do Tourana? Byłem w dwóch miejscach i są problemu ze ściągnieciem pinu...
- Letis
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 AZV 2003
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
- Kontakt:
Manetka do wymiany
znany problem.
Co do kluczyka poszukaj na bank znajdziesz dobrego fachowca w okolicy.
Co do kluczyka poszukaj na bank znajdziesz dobrego fachowca w okolicy.

- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Popraw temat na zgodny z Regulaminem. I zapraszam do Powitalni.
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- dzwonek17
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 BMT COMFO CFHC 2012
- Imię:: Grzegorz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Manetka raczej do rozebrania sprawdzenia przewodów i ewentualnego przeczyszczenia styków w włączniku -tam nie ma co się popsuć.
U mnie był taki problem miałem wszystko ok, aż któregoś dnia nic nie działa.
Rzadko jeżdżę na tempomacie i nie wiedziałem kiedy przestał działać.
Międzyczasie wymieniałem kopyto stacyjki i wyciągałem całą kolumnę więc wszystko rozpinałem czy to mogło być przyczyną nie wie.
Rozebrałem manetkę wyczyściłem sprawdziłem i nic.
Przeczytałem post na forum o dołożeniu tempomatu i jego kodowaniu.http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... +tempomatu
Zakodowałem od nowa wszystko jak w/w poście i się odnalazł
działa jak trzeba.
Więc warto spróbować.
Powodzenia.
U mnie był taki problem miałem wszystko ok, aż któregoś dnia nic nie działa.
Rzadko jeżdżę na tempomacie i nie wiedziałem kiedy przestał działać.
Międzyczasie wymieniałem kopyto stacyjki i wyciągałem całą kolumnę więc wszystko rozpinałem czy to mogło być przyczyną nie wie.
Rozebrałem manetkę wyczyściłem sprawdziłem i nic.
Przeczytałem post na forum o dołożeniu tempomatu i jego kodowaniu.http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... +tempomatu
Zakodowałem od nowa wszystko jak w/w poście i się odnalazł
Więc warto spróbować.
Powodzenia.
-
JackoeM
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.9 TDI 105 KM
- Imię:: Jacek
Dzięki panowie za podpowiedzi , ale dziś wsiadłem do Tourana, jadę poza Toruń i tempomat zaczął działać...nie rozumiem tego... widać samochód żyje swoim życiem ;-) poobserwuje go dalej i zobaczymy. Najważniejsze , że na chwilę obecną działa ;-)
- A-R-T-U-R
- Przeglądacz
- Auto:: GOLF VI, 1.4 TSi, CAXA
- Imię:: Artur
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
tak jak kolega wyżej napisał styki w manetce do czyszczenia. Takie są właśnie objawy tej dolegliwości...JackoeM pisze:Dzięki panowie za podpowiedzi , ale dziś wsiadłem do Tourana, jadę poza Toruń i tempomat zaczął działać...nie rozumiem tego... widać samochód żyje swoim życiem ;-) poobserwuje go dalej i zobaczymy. Najważniejsze , że na chwilę obecną działa ;-)
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
a ja mam pytanie o manetkę
Czy ta podejdzie do przedlifta?
http://allegro.pl/przelacznik-wycieracz ... 74651.html
Ostatnio zmieniony czw lis 27, 2014 00:21 przez Cesarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ciapek, proszę uzyj allegromatu przy wstawianiu linka
Powód: Ciapek, proszę uzyj allegromatu przy wstawianiu linka
Pozdrawiam!
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
podejdzieCiapek pisze:a ja mam pytanie o manetkę
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Ta z końcówką G działa z modułami pod lin 2.0. U mnie F nie chciała działać. Teraz tak e sumie myślę, to Jarry faktycznie miał G u siebie i działało, także możliwe ze się myliłem.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
różnica to 2 kabelki GNDMuti pisze:Ta z końcówką G działa z modułami pod lin 2.0. U mnie F nie chciała działać. Teraz tak e sumie myślę, to Jarry faktycznie miał G u siebie i działało, także możliwe ze się myliłem.
NzTT
jak moduł ma 1 wyjście GND a manetka 2 osobne piny GND, łączysz je ze sobą i po kłopocie
to prostsze niż wymiana żarówki w zapalniczce