Niezłe jaja
Wyciek płynu chłodniczego G12+
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
no właśnie. Jak pisze Shaman.. jak to poznać?
Obejrzałem dokładnie nakrętkę i nie wiem. Nakrętka jak nakrętka. Ten środek jest luźny co powinno chyba tak być. Żadnych pęknięć czy innych podejrzanych obcych ciał.
Proponuję zrobić eksperyment.
Jak będziecie szli do swoich aut kiedy będą zimne to odkręćcie nakrętkę i zobaczcie co się będzie działo.
Obejrzałem dokładnie nakrętkę i nie wiem. Nakrętka jak nakrętka. Ten środek jest luźny co powinno chyba tak być. Żadnych pęknięć czy innych podejrzanych obcych ciał.
Proponuję zrobić eksperyment.
Jak będziecie szli do swoich aut kiedy będą zimne to odkręćcie nakrętkę i zobaczcie co się będzie działo.
Pozdrawiam!
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
No cóż na mój mały rozumek zaworek powinien upuszczas cisnienie w ukladzie po przekroczeniu cieśnienia na jakie jest ustawiony... Jest zaworkiem "jedno kierunkowym" czyli upuszcza cisnienie ze zbiornika w atmosfere... Podczas jazdy temperatura / cisnienie (obietość takze mimo ze to obwód cisnieniowy) sie zwiękasza... Zaworek upuszcza cisnienie jezeli jego wartos wzrosnie powyzej nastawy... takie jego zadanie... Po zatrzymaniu temperatura / cisnienie / obietosc spada ALE jako ze zaworek dziala tylko w jedna strone po wychłodzeniu płynu w zbiorniku wytwarza sie podcisnienie co tez wpływa na obietosc... Po odkerceniu korka cisnienia sie wyrównuja i obietośc nieznacznie wzrasta (jako ze ciecze sa małoscisliwe)...
A wracajac do pytania Ciapka to u mnie tak samo jak i u niego po odkreceniu korka zabulgocze i poziom z lekka sie podniesie...
Sam do końca nie wiem czy rozumiem to co napisałem

A wracajac do pytania Ciapka to u mnie tak samo jak i u niego po odkreceniu korka zabulgocze i poziom z lekka sie podniesie...
Sam do końca nie wiem czy rozumiem to co napisałem
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
czyli jeśli nie uznajesz tego za problem w działaniu więc tak powinno byćmarynarz75 pisze:A wracajac do pytania Ciapka to u mnie tak samo jak i u niego po odkreceniu korka zabulgocze i poziom z lekka sie podniesie...
a jesli jest tak jak piszę Dodi należałoby abym zmienił korek. Ale na prawdę nie wiem, nie rozumiem jak taka część może ulec uszkodzeniu.
Może faktycznie tak ma być...
Pozdrawiam!
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Dodi zawór pracuje tylko "jednokierunkowo".... wiec na zimnym po ostygnieciu kurczaca sie obietosc wytworzy PODCIŚNIENIE które przy odkercaniu moze zaowocowac bulgotaniem... Ciapek jak mówi Minister Zdrowia... Wybór nalezy do CIEBIE! 
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
a tu sie nie zgodze...tam sie nie tworzy żadne podciśnienie... kiedy silnik stygnie a dokładnie układ chłodzenia to ciśnienie wyrównuje sie do ciśnienia atmosferycznego właśnie miedzy innymi poprzez prawidłowo działający zaworek w korku...marynarz75 pisze:wiec na zimnym po ostygnieciu kurczaca sie obietosc wytworzy PODCIŚNIENIE które przy odkercaniu moze zaowocowac bulgotaniem...