Drgania silnika
-
Tolek
- Auto:: Touran 1.9tdi 101KM 2004
- Imię:: Tolek
Drgania silnika
Witam wszystkich. Mam turana 1.9 101km
AVQ. Silnik w czasie jazdy zachowuje się bez zastrzeżeń. Problem pojawia się w czasie pracy na wolnych obrotach. Mianowicie, na postoju silnik delikatnie się trzęsie. Drgania przenoszą się do kabiny. Po wciśnięciu sprzęgła nieznacznie ustaje. Czy może mieć to związek z pompowtryskami. Dodam że przebieg to 170 tys. w oryginale, brak jakichkolwiek błędów. Objaw występuje niezależnie od temperatury silnika. Nie jest to jednostajne. Trwa to 4-5 sekund, poczym ustaje na 1-2 i ponownie to samo.Nie są to silne drgania . Ma ktoś jakieś sugestie ?
AVQ. Silnik w czasie jazdy zachowuje się bez zastrzeżeń. Problem pojawia się w czasie pracy na wolnych obrotach. Mianowicie, na postoju silnik delikatnie się trzęsie. Drgania przenoszą się do kabiny. Po wciśnięciu sprzęgła nieznacznie ustaje. Czy może mieć to związek z pompowtryskami. Dodam że przebieg to 170 tys. w oryginale, brak jakichkolwiek błędów. Objaw występuje niezależnie od temperatury silnika. Nie jest to jednostajne. Trwa to 4-5 sekund, poczym ustaje na 1-2 i ponownie to samo.Nie są to silne drgania . Ma ktoś jakieś sugestie ?
-
sto2
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Re: Drgania silnika
Jest już temat o tej dolegliwości. Dwumasa się kończy ale sprawdź na początek dolną poduszkę. Mam to samo.Tolek pisze:Witam wszystkich. Mam turana 1.9 101km
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
-
karl
- Użytkownik
- Auto:: BMN,2.0 tdi,2006
- Imię:: Karol
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
Myślę, że w skrajnych przypadkach może mieć to związek nawet z PD ale bez logów to tylko wróżbita Maciej pomoże.
Niesprawne wtryskiwacze niszczą dwumase i na odwrót.
Niesprawne wtryskiwacze niszczą dwumase i na odwrót.
-
Tolek
Dwumas wymieniony przy 91 tys. w serwisie.Poza tym podobno zużycie się objawia drganiami przy ruszaniu. U mnie tego nie ma, tylko na wolnych obrotach.
-
sto2
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
U mnie drgań przy ruszaniu też nie ma tylko na wolnych obrotach (przebieg mam 270 tys.) a na 99% dwumasa do wymiany.Tolek pisze:Dwumas wymieniony przy 91 tys. w serwisie.Poza tym podobno zużycie się objawia drganiami przy ruszaniu. U mnie tego nie ma, tylko na wolnych obrotach.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
- darek8677
- Użytkownik
- Auto:: Touran'06BXE 105KM
- Imię:: Darek
mam to samo odkad go mam tj160kkm i nawet po wymianie kpl dwumasy drgania pozostaly. Przy ruszaniu troche poszarpuje ale co ciekawe na wstecznym juz nie szarpie. Wtryski ok. Stawiam tu na poduszke. Poki co jezdze i po 60kkm nie odczuwam zmian na gorsze.Temat jest szeroko opisywany w innych postach;-)
ZWzPD
280<kkm;)
280<kkm;)
-
Matthewski
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię:: Mateusz
Rozmawiałem z kolegą z Volkswagena i mówił mi że te drgania często się zdarzają. Ten typ tak ponoć ma. Spróbuj włączyć klimatyzację na postoju (czytaj dodatkowe obciążenie silnika) i drgania powinny ustąpić a przynajmniej się zmniejszyć. Ponoć zmiana softu pomaga ale wydaję mi się że wina leży tu po stronie wtrysku a konkretnie korekty...
-
Tolek
Dzięki za podpowiedzi. Jutro chcę podjechać do v-techu na zmianę dawki rozruchowej - standardowy problem z odpalaniem. Zobaczę jak po tym zabiegu będzie się zachowywał.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Na Twoja dolegliwość zmiana dawki nie pomoże.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
-
diesel
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 AVQ 2004
- Imię:: Diesel
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Jeśli chodzi o tzw "bujanie silnika" na wolnych obrotach to najczęściej do wymiany dwumasa, ewentualnie poduszka dolna.
- pinoklas
- Początkujący
- Auto:: touran 2006
- Imię:: Andrzej
Witam podepnę sie do tematu u mnie drgania wystepuja na wolnych obrotach ale tylko w okresie letnim , teraz gdy temp. spadła juz poniżej 10 stopni silnik pracuje bez bujniecia czy potrafi ktos to wytłumaczyc a przerabiam temat juz 3 rok . :-)Czytałem posty z forum ale nikt nie przedstawił takich objawow jak u mnie . jak to wytłumaczyc .