Szarpanie podczas ruszania skrzynia DSG .
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0tdi 2005
- Imię:: Łukasz
Re: Szarpanie podczas ruszania skrzynia DSG .
Dwumas u mnie jest wyczepany na maxa. Woże nowy w bagażniku. Muszę się w końcu wziąć za to i zamontować. Ale niestety denerwuje mnie ten statek przy ruszaniu ;/ Jest to tylko na ciepłym oleju, na zimnym jest igiełka. Dziwne to troche...
A mechatroniki się boje bardzo ;/
A mechatroniki się boje bardzo ;/
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI 2007 r.DSG
- Imię:: Michał
- Podziękował: 1 raz
Witam. Mam pytanie dlaczego skrzynia dsg na zimnym silniku dział dobrze a na gorącym gorzej.
Ja mam takie problemy ze swoją jak jest zimny to rusza ładnie nie szarpie, biegi przerzuca płynie bez żadnych szarpnięć . Byłem u mechanika pojechałem na wymianę oleju i poprosiłem żeby się przejechał, oczywiście stwierdził, że to mechatronika.
Zastanawiam się czy to nie olej bo nie wiem kiedy był wymieniony czy jak wymienię to coś pomoże czy szykować kasę na mechatronik.
Może chodzi o konsystencje oleju w skrzyni.
Ja mam takie problemy ze swoją jak jest zimny to rusza ładnie nie szarpie, biegi przerzuca płynie bez żadnych szarpnięć . Byłem u mechanika pojechałem na wymianę oleju i poprosiłem żeby się przejechał, oczywiście stwierdził, że to mechatronika.
Zastanawiam się czy to nie olej bo nie wiem kiedy był wymieniony czy jak wymienię to coś pomoże czy szykować kasę na mechatronik.
Może chodzi o konsystencje oleju w skrzyni.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Oczywiście ze to może być olej! To jest element eksploatacyjny. Po wymianie oleju koniecznie adaptacja i powinno być ok.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

-
- Kandydat
- Auto:: touran 2,0 tdi 170km
- Imię:: Ernest
- Podziękował: 4 razy
Podobny problem miałem w audi a4 b7 wymieniłem regulator oleju i wszystko wróciło do normy .
-
- Początkujący
Witam.
Jaki regulator oleju? Możesz jaśniej .
A miałeś tez tak ze jak np: dojeżdżam do świateł i jest na 2 a potem przerzuca ma jedynkę to jest szarpnięcie. I w korku tak samo na ciepłym szarpie jak przerzuca biegi 1- 2 .
Jaki regulator oleju? Możesz jaśniej .
A miałeś tez tak ze jak np: dojeżdżam do świateł i jest na 2 a potem przerzuca ma jedynkę to jest szarpnięcie. I w korku tak samo na ciepłym szarpie jak przerzuca biegi 1- 2 .
- szczpak
- ____________________
- Auto:: VW TOURAN 2.OTDI BMN
- Imię:: Adam
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
A nie słychać u ciebie dwumasu .Oczywiście wymiana oleju jest bardzo ważna co 60 tyś
szczpak
- mexaris
- Przeglądacz
- Auto:: Passat 2.0 TDI BMP
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
I jak Panowie , rozwiązaliście problem szarpania na gorącym silniku..? Borykam się z tym problemem już jakieś dwa miesiące i nie potrafię zlokalizować usterki.
-
- Użytkownik
- Auto:: 2,0TDI 130KW 4motion DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 135 razy
W większości przypadków jest to mechatronika.mexaris pisze:I jak Panowie , rozwiązaliście problem szarpania na gorącym silniku..? Borykam się z tym problemem już jakieś dwa miesiące i nie potrafię zlokalizować usterki.
Był Touran 1,9TDI/77KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG
-
- Początkujący
- Auto:: 1T1 BKD DSG
- Imię:: Jacek
W mechatronice są bardzo małe filtry siatkowe, które łatwo zabrudzić zwłaszcza przy wymianie filtra skrzyni.
Nastawy podstawowe trzeba wykonać programowo - same się nie zmienią. Skrzynia sama się potrafi dostroić ale w zakresie, który złapie w nastawach podstawowych.
Jak zdejmiesz mechatronikę to na magnesach zbierają się opiłki mogą również powodować błędne działanie skrzyni.
Może być uszkodzony zawór sterujący sprzęgłem N215 lub N216 (to ten sam zawór) - w starszych modelach skrzyń były takie, których nie można było obrócić - bo mogły się uszkodzić.
W twoim przypadku porostu zamienił bym je miejscami.
Poniżej opis skrzyni
http://www.prnd.pl/dsg-automatyczna-skr ... ,4,37.html
Nastawy podstawowe trzeba wykonać programowo - same się nie zmienią. Skrzynia sama się potrafi dostroić ale w zakresie, który złapie w nastawach podstawowych.
Jak zdejmiesz mechatronikę to na magnesach zbierają się opiłki mogą również powodować błędne działanie skrzyni.
Może być uszkodzony zawór sterujący sprzęgłem N215 lub N216 (to ten sam zawór) - w starszych modelach skrzyń były takie, których nie można było obrócić - bo mogły się uszkodzić.
W twoim przypadku porostu zamienił bym je miejscami.
Poniżej opis skrzyni
http://www.prnd.pl/dsg-automatyczna-skr ... ,4,37.html
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9tdi dsg 2004
- Imię:: Kamil
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
u mnie na zimnym czy ciepłym czuć jakby bujanie buda podczas przypieszania.
Nie wiem czy to skrzynia bo sama w sobie chodzi idealnie. hyymmm szukam w podlasiu kogoś kto ogarnia dobrze dsg chce przeprowadzić serwis może od razu coś wypatrzy i ewentualnie naprawi
Nie wiem czy to skrzynia bo sama w sobie chodzi idealnie. hyymmm szukam w podlasiu kogoś kto ogarnia dobrze dsg chce przeprowadzić serwis może od razu coś wypatrzy i ewentualnie naprawi
-
- Początkujący
Witam.
Mam takie pytanie czy po rozładowaniu akumulatora skrzynia DSG traci jakieś ustawienia adaptacje.
Czy muszę robić adaptacje na nowo. Jak byłam na wyminie oleju to mechanik pokazał mi w kompie to.
http://tufotki.pl/tbb7D
Mam takie pytanie czy po rozładowaniu akumulatora skrzynia DSG traci jakieś ustawienia adaptacje.
Czy muszę robić adaptacje na nowo. Jak byłam na wyminie oleju to mechanik pokazał mi w kompie to.
http://tufotki.pl/tbb7D
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Z tego co wiem to nie traci. Czyli jak bys odpiał akumulator to bys ciagle adaptował skrzynie ???
A to nie jest procedura wymianu oleju w skrzyni biegów ?

A to nie jest procedura wymianu oleju w skrzyni biegów ?
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Ja po wymianie aku nic nie robiłem ze skrzynią. Po wymianie oleju w skrzyni owszem, ASO kazało mi zrobić testowa jazdę tak żeby wszystkie biegi się przełączyły.
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran R-Line, DSG, BMM
- Imię:: Radek
Apropo przerzucania z 2 na 1 -
szarpnięcie następuje nie przy zmianie z 2 na 1 tylko z 3 na 1. Najczęściej pokrywa się to z przerzuceniem napędu z 2 na 1, ale jak pozwolimy pełzać - szarpnięcie nastepuje na 2 - dsg przygotowuje w tym czasie 1. Winny jak udało mi się ustalić jest symetryzator - z tym można i 1k km przejechać, większość używanych dsg to ma i występuje to do tego stopnia, że w artykułach piszą że sarpnięcie przy zmianie biegu jest wada dsg...
szarpnięcie następuje nie przy zmianie z 2 na 1 tylko z 3 na 1. Najczęściej pokrywa się to z przerzuceniem napędu z 2 na 1, ale jak pozwolimy pełzać - szarpnięcie nastepuje na 2 - dsg przygotowuje w tym czasie 1. Winny jak udało mi się ustalić jest symetryzator - z tym można i 1k km przejechać, większość używanych dsg to ma i występuje to do tego stopnia, że w artykułach piszą że sarpnięcie przy zmianie biegu jest wada dsg...
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
Witam wszystkich po długim czasie. opisze jakie miałem problemy - może komus sie przyda - walczyłem przez 2,5 roku zanim udało sie coś poprawić.
mój Touran DSG BMN 170KM. przebieg 170tys.km.
1. szarpniecie podczas ruszania D oraz R ( tzw. twardy bieg) wymienione zawory na mechatronice - NIC. diagnoza sprzegła do wymiany w DSG.dla info koszt nowej DSG w ASO 18tys zł . jednak można już kupić regenerowane w ASO po zwrocie swojej za sumę około 5500zł - NIE NAPRAWIŁEM ( od 3 lat tak jezdze i nic sie nie pogarsza, ale na pewno cięrpi dwumasa i przeguby). pozatym skrzynia super zmienia biegi - tylko tr ruszanie :-(
2, drgania karoserii podczas przyspieszania na wyzszych biegach w zakresie 1800-2500 obrotów na D ( na S nie było drgań bo inne obroty) - najbardziej odczuwalne pod obciążeniem. W ASO twierdzili ze wtryski - bzdura. znajomy mechanik twierdził ze dwumasa , a ja ze przegub wewnetrzny. okazało sie że przegub wew, od strony posażera. po wymianie od razu odezwało sie koło dwumasowe ( zredukowano luzy na przegubie co spowodowało ze zuzyta dwumasa od razu dzwoniła - nadmienie ze nie mialem po za tym typowych objaw zuzytego kolo dopóki nie wymieniłem przegubu wew.) DRGAŃ KAROSERII NIE MA - trwało to az dwa lata. p.s. kupiłem na internecie przegub wew. nowy za 200zł - szajs który teraz lezy w garażu. LOBRO jest odpowiednikiem orginału - teraz jest ok :-).
pozdrawiam
mój Touran DSG BMN 170KM. przebieg 170tys.km.
1. szarpniecie podczas ruszania D oraz R ( tzw. twardy bieg) wymienione zawory na mechatronice - NIC. diagnoza sprzegła do wymiany w DSG.dla info koszt nowej DSG w ASO 18tys zł . jednak można już kupić regenerowane w ASO po zwrocie swojej za sumę około 5500zł - NIE NAPRAWIŁEM ( od 3 lat tak jezdze i nic sie nie pogarsza, ale na pewno cięrpi dwumasa i przeguby). pozatym skrzynia super zmienia biegi - tylko tr ruszanie :-(
2, drgania karoserii podczas przyspieszania na wyzszych biegach w zakresie 1800-2500 obrotów na D ( na S nie było drgań bo inne obroty) - najbardziej odczuwalne pod obciążeniem. W ASO twierdzili ze wtryski - bzdura. znajomy mechanik twierdził ze dwumasa , a ja ze przegub wewnetrzny. okazało sie że przegub wew, od strony posażera. po wymianie od razu odezwało sie koło dwumasowe ( zredukowano luzy na przegubie co spowodowało ze zuzyta dwumasa od razu dzwoniła - nadmienie ze nie mialem po za tym typowych objaw zuzytego kolo dopóki nie wymieniłem przegubu wew.) DRGAŃ KAROSERII NIE MA - trwało to az dwa lata. p.s. kupiłem na internecie przegub wew. nowy za 200zł - szajs który teraz lezy w garażu. LOBRO jest odpowiednikiem orginału - teraz jest ok :-).
pozdrawiam