Nie dopala paliwa

Brandrock
Kandydat
Auto:: Touran,1,9BVQ,2003
Imię:: Michał

Nie dopala paliwa

Post autor: Brandrock »

Witam Szanowne Grono :bry:

Mam od jakiegoś miesiąca problem z moim turasem, mianowicie strasznie śmierdzą spaliny z rury wydechowej tak jakby nie do końca przepalony olej napędowy dodatkowo zaczął kopcić na biało jak chwile postoi na wolnych obrotach np. na światłach przy ruszaniu biało z tylu. Dodam jeszcze że na skanie zero błędów za wyjątkiem dogrzewacza oczywiście . Pompowtryski wymienione w marcu tego roku .

Proszę o jakieś sugestie doświadczonych Kolegów zanim oddam autko do mechanika i zacznie naciągać mnie na kaske .
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: Nie dopala paliwa

Post autor: JacaTouran »

Wtryski albo turbo. Musiałbym zobaczyć to dymienie. ..

Jak pojedziesz do dobrego mechanika to nie naciagnie tylko naprawi temat, więc nie wrzucaj proszę wszystkich do jednego wora.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Brandrock
Kandydat

Wybacz Jaca nie miałem zamiaru nikogo urazić , ale niestety mam złe doświadczenia z mechanikami może po prostu nie trafiłem na tego jedynego :lol: szkoda tylko, że trochę daleko mam do Ciebie ażeby podjechać na diagnozę i naprawę :/

No to pozostaje turbo , tak jak już mówiłem wtryski z początkiem roku robione miałem , dawki na kompie w normie. Orientuje się ktoś może jaki koszt turbo z wymianą?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

Skoro jeździsz do mechaników to sam nie jesteś w stanie tych napraw zrobić. Jak pojedziesz to mechanika i zaczniesz mu mówić co ma zrobić, to wyjedziesz od niego szybciej niż wjechałeś. Tylko dobry warsztat Cie ratuje.
Awatar użytkownika
Icemen181
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Icemen181 »

Może pompka padła przy dogrzewaczu? Jest taki efekt przy działającym dogrzewaczu postoju na światłach i uszkodzonej pomoce że dymi na biało.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Witam
Koledzy nie uważam się za specjalistę i mogę się mylić. Jednakże nie spotkałem się jeszcze, aby na zimnym silniku chwilę po odpaleniu nie leciał delikatny biały dymek z rury. Między innymi wynikiem spalania jest woda(para). Jest ona widoczna jak jest chłodno na dworze. Jeśli jeszcze samochód jest użytkowany na krótkich trasach to nie ma się to kiedy wypalić z wydechu. Jak wydech się nagrzewa to także wilgoć, która się w nim znajduje paruje. Moim zdaniem, jeśli nie widzisz innych dziwnych objawów z samochodem (gorsze odpalanie, większe zużycie paliwa, szarpanie) to bym sobie tym głowy nie zawracał. Jedynie, co można zrobić wyjechać poza miasto i troszkę go rozgrzać, przegonić go chwilkę.
Takie jest moje zdanie.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

To masz źle zdanie. Dymi i śmierdzi. To nie za sprawą pary.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Tak na dobrą sprawę Jacku nie wiadomo co dokładnie jest u kolegi, żaden z nas tego nie widział. Może to być także para. Zrobiło się chłodno i kolega zwrócił dopiero na to uwagę. Nie twierdzę, że tak powinno być, może jest coś nie tak. Ja wychodzę z założenia, że lepiej sprawdzać najprostsze przyczyny i od tego zaczynać. Tak jak napisałem na początku nie jestem fachowcem i na pewno nie dorównam Tobie.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Przeczytaj dokładnie co autor napisał.
To jest diesel nie benz. Tu woda z wydechu nie sika.
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

JacaTouran pisze:Przeczytaj dokładnie co autor napisał.
To jest diesel nie benz. Tu woda z wydechu nie sika.
Jacku nie twierdzę, że sika ale też tam się znajduje.
Brandrock
Kandydat

Do spacewalker nie mam zamiaru mechanikowi nic zamiaru sugerować chcę poznać ewentualny powód usterki co by mi później nie wciskał kitu że musiał np. wymienić pierścienie na tłoku chyba taka jest funkcja tego forum, ażeby bardziej doświadczeni koledzy wypowiedzieli się w kwestii mechaniki, bo niestety ja nie znam się na tyle na silnikach zwłaszcza dieslach.

Jacek ma niestety racje tym bardziej że autko jak już jeździ to min 20 KM na strzał i średnio raz w tygodniu po autostradzie ma czyszczony wydech :> tym bardziej że początki listopada były dosyć ciepłe i suche .

A co do pieca to jest całkowicie zablokowany więc on raczej nic do tego nie ma tym bardziej że jak już wspomniałem objawy miały miejsce nawet w dni ciepłe przy temperaturach 17 stopni a wtedy wiadomo piec się nie uruchamia.

Obawiam się że to turbo chyba dostało w tyłek po Chorwacji :(
Niestety muszę poszukać jakiegoś dobrego a przede wszystkim uczciwego mechanika w okolicy i zobaczymy co on stwierdzi.
Jeszcze jedno pytanko czy w/w objawy może powodować wiązka do pompowtryskiwaczy?

Z góry dziękuję kolegom za wszelkie podpowiedzi i zainteresowanie :bry:
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Brandrock pisze:Do spacewalker nie mam zamiaru mechanikowi nic zamiaru sugerować chcę poznać ewentualny powód usterki co by mi później nie wciskał kitu że musiał np. wymienić pierścienie na tłoku chyba taka jest funkcja tego forum, ażeby bardziej doświadczeni koledzy wypowiedzieli się w kwestii mechaniki, bo niestety ja nie znam się na tyle na silnikach zwłaszcza dieslach.

Jacek ma niestety racje tym bardziej że autko jak już jeździ to min 20 KM na strzał i średnio raz w tygodniu po autostradzie ma czyszczony wydech :> tym bardziej że początki listopada były dosyć ciepłe i suche .

A co do pieca to jest całkowicie zablokowany więc on raczej nic do tego nie ma tym bardziej że jak już wspomniałem objawy miały miejsce nawet w dni ciepłe przy temperaturach 17 stopni a wtedy wiadomo piec się nie uruchamia.

Obawiam się że to turbo chyba dostało w tyłek po Chorwacji :(
Niestety muszę poszukać jakiegoś dobrego a przede wszystkim uczciwego mechanika w okolicy i zobaczymy co on stwierdzi.
Jeszcze jedno pytanko czy w/w objawy może powodować wiązka do pompowtryskiwaczy?

Z góry dziękuję kolegom za wszelkie podpowiedzi i zainteresowanie :bry:
Jeśli tak piszesz to na pewno wydech jest przedmuchany ;) .
Co do pytania o wiązkę to wydaje mi się, że nie będzie dawać ona takiego objawu. Z tego co czytałem w wiadomościach kolegów problemy z wiązką zupełnie inaczej się objawia.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

problemy z wiązką to drgania silnika, poszarpywania itd.

Zaprowadź do mechanika na diagnozę. Niech powie co to wg niego , obejrzyjcie auto od spodu, rozepnijcie węże od turbiny , od intercoolera.
Pozstaraj się określić woń tego dymu.
Czy jest kwaśny ostry smród, czy jest to smród oleju silnikowego, czy dym ma zabarwienie szaro niebieske , czy poprostu siwe.

Czy dymienie występuje podczas jazdy czy tylko po postoju jak auto popracuje na biegu jałowym.

Dla ogarniętego szpeca to banalne do ustalenia co powiedziało papa.
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

Awatar użytkownika
PanBambaryla
Przeglądacz
Auto:: VW Touran, BMN, 2008
Imię:: PanBambaryla
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: PanBambaryla »

Czołem!

U mnie problem śmierdzących spalin jest od samego początku używania auta, czyli męczę się z tym już 5 lat. Pompowtryskiwacze mam wymienione (piezo Siemensa - obecnie 03G130073T, silnik BMN), wiązka nowa, zawór EGR również wymieniony - ponieważ szarpał mi przy wyłączaniu (zespolone z klapą gaszącą). Żaden z tych zabiegów nie zmienił objawów. Obawiam się więc, że to turbo, jak chyba wskazywał Jaca. Wg panów z Tune-Up - turbo jest leniwe. Działa, ale wolno się wkręca, umiarkowanie cicho świszczy wysokimi częstotliwościami. Z wydechu nigdy żaden biały dym ani woda mi nie wylatywały/wypływały. Zapach, a właściwie smród, jest ostry, gryzący w garadle, wypełnia smrodem każdą kubaturę, "dolne rejestry", bez koloru. Pojawia się i znika bez wyraźnych przyczyn, chociaż mam wrażenie, że raczej wtedy - gdy jadę "eco", czyli mniej używam turbo. Zdarza się, że zapach spalin mam miód malina, aż mi się podoba - ale raczej rzadko. Sądzę więc, że olej z turbo wypływa do kolektora wydechowego i się w taki sposób "utlenia" - chociaż żaden mechanik nie był w stanie tego stwierdzić (tak, wiem...). Oleju w tragicznym tempie mi nie ubywa, dolewam raz na jakiś czas - nie dostrzegam istotnego ubytku. Dopalanie DPFa zauważam, czasami się włącza i po przekroczeniu ok 2tys. obr./min. - silnik mi przymula. Wtedy zwykle pilnuję, aby wypalić filtr, aż czuję jak śmierdzi mi spod samochodu wraz z zapachem rozgrzanej gumy (uchwyty na wydech). Nigdy w takim momencie nie miałem białej chmury za sobą, no chyba, że mój DPF jest już martwy... :roll:

Jeżdżę głównie po mieście oraz obwodnica Gdańsk-Gdynia, ze 30 km w jedną stronę - czasami krócej, czasami dłużej - jak każdy.

Wybieram się do Jaca, ale mieszkam w Gdańsku - więc musi być okazja podjechać aż na południe, aby to zrobić - chyba, że są inne opcje.

Jaca - czy masz wciąż promocję dla klubowiczów i czy ew. zaprzyjaźniony warsztat na wybrzeżu? Jestem zainteresowany kompleksową naprawą wraz z regeneracją, nie chcę się sam w to bawić.
Ostatnio zmieniony czw lis 20, 2014 19:01 przez PanBambaryla, łącznie zmieniany 2 razy.
Pzdr, Bam
Obrazek
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Zapraszam
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

ODPOWIEDZ