VW Touran Webasto Rozbudowa dogrzewacza Ogrzewanie postojowe
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
to jest bardzo dziwne , przed chwila sprobowalem odpalic ponownie,najlepsze ze climatronic zalaczyl sie dopiero po 10sek i mialem nadzieje ze juz jest dobrze,faktycznie piec chodzil juz troche dluzej ale w pewnym momencie sie wylaczyl,slychac bylo jakies stuki dziwne,ktorych jak dzialal nie bylo,wiem ze sa naturalne jak odpala piec ale tu byly inne pozniej taki dzwiek jakby nienaoliwione drzwi na zawiasach ktos ruszyl i schladzanie poszlo.no zobacze tym vcdsem jutro jeszcze,ostatnia deska ratunku, albo trzeba bedzie rozebrac zderzak i wtedy popatrzec na piecyk
- mariusz788004
- Użytkownik
- Auto:: 1.9tdi avq 2004
- Imię:: mariusz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Witam wszystkich.miałem podobny przypadek.okazało sie ze po wymianie panelu zabawy klimatronikiem piec nałapał błedów,a potem piec sie zablokował.Po wyczyszczeniu z błedów odblokowanu udawało sie go właczyc na max 1 minute a potem znowu to samo.Wrescie postanowilem pojechac do serwisu webasto bo juz rece mi opaday......Okazało sie ze była walnieta swieca i przedewszystkim nie obeszło sie bez czyszczenia palnika w srodku.Palnik wygladał strasznie.Jedna wielka bryła nagaru,wegla.Wypadły tez 2kawałki mozna powiedziec [wegla]wielkosci 1cm na 0,5cm co powodowało zatykanie palnika.Widzac co robia z palnikiem stwierdziłem ze to banalnie proste i PRAWIE kazdy co ma troszeczke pojecia da sobie rady z tym.Occzywiscie puzniej koles programował całe webasto bo pochodziło z innego autka.Ciebie to chyba nie dotyczy......teraz wszystko chula jak sie masz.Moze nawet za dobrze,bo wiecie ceny ropy---szok.
- balikgdansk
- Przeglądacz
- Auto:: Audi A6C7 3,0tdi
- Imię:: Krzysztof
Po tych objawach stwierdzam,że masz padniętą pompkę obiegową wody.Jeżeli nie ma jej błędu to mógł się ukęcić wirnik od łopatek i sam silniczek będzie działał i nie wywali błędu oprócz przegrzania,bo ten powinien być po tym jak webasto tak strzelało.materazzi pisze:to jest bardzo dziwne , przed chwila sprobowalem odpalic ponownie,najlepsze ze climatronic zalaczyl sie dopiero po 10sek i mialem nadzieje ze juz jest dobrze,faktycznie piec chodzil juz troche dluzej ale w pewnym momencie sie wylaczyl,slychac bylo jakies stuki dziwne,ktorych jak dzialal nie bylo,wiem ze sa naturalne jak odpala piec ale tu byly inne pozniej taki dzwiek jakby nienaoliwione drzwi na zawiasach ktos ruszyl i schladzanie poszlo.no zobacze tym vcdsem jutro jeszcze,ostatnia deska ratunku, albo trzeba bedzie rozebrac zderzak i wtedy popatrzec na piecyk
- mariusz788004
- Użytkownik
Umnie jak była walnieta pompa to piec oczywiscie odpalał ale wywalało bład przegrzania pieca.A bloki pomiarowe czy rosnie temperatura do 90 stopni.Jesli tak to 99% to pompa,ale z drugiej strony odpalił by piec nawet na minute a puzniej błedy.Najlepiej spytac o to wszystko mistrza w te klocki JERREGO.Nawet zadzwonic on naprawde pomoze.Telefon jest podany na jego wizytówce na postach.Pozdrawiam..
-
- Użytkownik
dzis piec i climatronic wlaczyl bardzo pozno od wcisniecia przycisku, tzn,ze wlacza sie caly czas,wczoraj stwierdzilem ze sie nie wlaczyl bo nie czekalem ok.minuty od wcisniecia. wiec on sie po roznym czasie wlacza. Stuki jakie pojawiaja sie podczas tego krotkiego dzialania sa niepokojace, jakby cos tam sie poluzowalo i obijalo o plastik podczas pracy, moze jakieś mocowania poszly czegos tam,dzis rozbiore to sie dowiem i pozniej zobacze co dalej,no gdyby te bledy sie wyswietlily to problem zdiagnozowany,a tak kicha. Pzdr
- mariusz788004
- Użytkownik
przyczyna stukania moze jeszcze byc wentylator.moze cos sie dostało do srodka.najlepiej rozbiez piec i zobaczysz.raczej niemozliwe zeby sie urwał jakis uchwyt.webasto niepracuje jak jakies urzadzenie ktore wpada w wibracje.koledzy ja obstawiam ------palnik[nagar+kawalki pozostałosci nagaru] lub wentylator .jak wentylator to taki mam i oddam ci za przysłowiowe piwo....
-
- Użytkownik
Przeprowadziłem test pomiaru temperatury, za drugim zalaczeniem zrobilem pomiar wiec po pierwszym razie juz mial temp.pewna, wiec tak temperatura po chwili doszla do 100stopni! i wtedy piecyk sie wylaczyl.wlaczylo sie schladzanie,temp doszla max do 120, wiec pompka raczej poszla na pewno. teraz pytanie ma ktos sprzedac takowa pompke i jaka bedzie odpowiednia?
- mariusz788004
- Użytkownik
-
- Użytkownik
kol. mariusz788004 jesli bys znalazl numer to prosze o namiar. Będę czekał az sie znajdzie w lepszej cenie, w tym roku zima nie taka mroźna;) jakby ktos mial prosze pisac na PW.
a np. taka nie bedzie pasowac? http://allegro.pl/pompa-pompka-wodna-we ... 65173.html albo taka http://allegro.pl/pompa-pompka-wody-do- ... 25824.html ,mam piecyk Standheizer.
a np. taka nie bedzie pasowac? http://allegro.pl/pompa-pompka-wodna-we ... 65173.html albo taka http://allegro.pl/pompa-pompka-wody-do- ... 25824.html ,mam piecyk Standheizer.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Obydwie takie same i nie będą pasować. Odpowiedz tutaj:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=24&start=45
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=24&start=45
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI 2008 BLS
- Imię:: Krzysiek
Z tym nagarem to standard
jak rozkręciłem swój dogrzewacz to świeca była cała w nagarze i ciągle wywalało błąd brak płomienia po wyczyszczeniu jest ok
Patrząc na ten opis zakupiłem już panel i zamontowałem go zamieniając kable ( u mnie zerowało do 18 stopni ) oraz kupiłem nowy piecyk ogrzewania postojowego ( cena 400 zł ) i jak czas pozwoli zamontuje go i zdam relację
jak rozkręciłem swój dogrzewacz to świeca była cała w nagarze i ciągle wywalało błąd brak płomienia po wyczyszczeniu jest ok
Patrząc na ten opis zakupiłem już panel i zamontowałem go zamieniając kable ( u mnie zerowało do 18 stopni ) oraz kupiłem nowy piecyk ogrzewania postojowego ( cena 400 zł ) i jak czas pozwoli zamontuje go i zdam relację