Stuki na ciepłym silniku

Awatar użytkownika
hitoshi11
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz

Stuki na ciepłym silniku

Post autor: hitoshi11 »

Witam.
Przejrzałem wpisy na forum i nie znalazłem interesującej mnie przypadłości (zazwyczaj opisywane stuki występują od samego odpalenia albo wręcz ustają na ciepłym silniku), więc zgłaszam się z prośbą o pomoc.
Mam motor 2.0 FSI (czyli benzynka) od jakiegoś czasu (początkowo słabiej teraz mocniej) daje się słychać u mnie metaliczny stuk z okolic silnika ale nie taki szybki cyk cyk cyk jaki wydaje klawiaturka tylko tak jakby był luz tylko na jednym sworzniu tłoka. Sworzeń tłoka raczej to nie jest gdyż stuk ten słychać dopiero jak silnik się zagrzeje na początku w ogóle nie występuje stuk. Jeśli byłby to sworzeń to nawet mimo gęstszego zimnego oleju byłby słyszalny. Podejrzenie padło na wyrobioną jedną krzywkę wałka ale bez rozbierania całkowitego tylko tak przy ściągniętej pokrywie i pomiarze suwmiarką różnica jakaś tam między poszczególnymi krzywkami jest ale czy aż taka znaczna? chyba nie...
Proszę o opinie jeśli ma ktoś uzasadnione podejrzenie bądź sam to już przeszedł.
Drugie pytanie mam (bo mogłoby to być wyrobienie panewki choć nie wiem) ile pi razy okno może kosztować wymiana panewki, albo nie wiem tego sworznia tłoka. Wiem że to obszerne zagadnienie i i może być przy okazji tej panewki jeszcze to i tamto i jeszcze coś... ale chciałbym mieć choć jakiekolwiek rozeznanie czy dysponując np 4tyś mogę podchodzić do tematu. Pozdrawiam i czekam na odp i wyrozumiałość.

Jeszcze istotna sprawa jak dodaje gazu to dźwięk przestaje być słyszalny gdyż szum silnika go zagłusza czyli nie wzrasta wraz z przyspieszeniem. Nie ma przy jeździe żadnego spadku mocy czy też nie włącza się żadna kontrolka engine.

P.S stetoskopen słychać jakby z środkowej części silnika badając od góry po podniesieniu maski (pod autem nie słuchałem)
Przed wymianą oleju i po wymianie nic się nie zmieniło. Olej castrol 5W40
Nigdy nie odpuszczaj jeśli chodzi o kobietę, rodzine i honor....i olej pierdoły
karl
Użytkownik
Auto:: BMN,2.0 tdi,2006
Imię:: Karol
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Re: Stuki na ciepłym silniku

Post autor: karl »

Wydaje mi sie ze stukajaca panewka najbardziej sluszalna przy dodawaniu gazu czyli jak bys przyspieszal to im wyzsze obroty tym bardziej slychac.
Mialem tak w peugocie ale diesel to byl i takie byly objawy fakt na zimnym tylko cykanie a jak sie rozgrzal im ciezej tym glosniej. Tam panewka korbowodowa na ostatnim tloku (najdalej od pompy oleju) dodatkowo na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku kontrolka oleju sie zapalala. Winowajca okazala sie pompa oleju a najbardziej smok oleju bo ktos wczesniej miska zachaczyl o cos.
Awatar użytkownika
hitoshi11
Początkujący

Dzięki za opinie. No właśnie tu mnie martwi jedna rzecz jak sam piszesz im wyższe obroty tym bardziej słychać a u mnie przy 2,5 tyś obr nie słychać tego stuku bo milknie zagłuszony normalną pracą silnika. Oczywiście nie ustaje ten stuk ale ledwo go idzie wyłapać spod dźwięku normalnej pracy silnika. Natomiast na jałowej pracy słychać okropnie te stukanie tak jakby na jednym cylindrze albo nie wiem jednym hydro .. Dziękuje i może ktoś jeszcze ma doświadczenie z tego rodzaju stukiem.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Może tzw szklanka? Poszukaj na yt filmików z twoim silnikiem i wpisz noise albo geraeusche

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
hitoshi11
Początkujący

To niestety nie szklanki ://
ODPOWIEDZ