Głosna praca dmuchawy

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Kordian
Kandydat
Auto:: VW Touran 1.9 tdi 2007
Imię:: Kordian

Głosna praca dmuchawy

Post autor: Kordian »

Witam, szukałem na forum podobnego tematu i nie mogłem znaleść wiec pozwoliłem sobie założyć nowy :)
Problem w moim touranie to głośna praca dmuchawy (wentylatora), objawia się ona przy niskiej temperaturze i słychać ja do momentu 90 c, mam to auto do stycznia tego roku i napoczatku był ten problem ale z przyjściem wiosny problem znikł i powrócił nie dawno. Po zatrzymaniu się i wyłączeniu silnika bardzo często słychać buczenie, dochodzące z silnika. Otwierając maskę, myślałem na początku ze jest to praca wentylatora ale dźwięk dochodzi za silnika a bardziej dmuchawy. Ktoś ma może pomysł co to może być dokładnie, szukam odpowiedzi ponieważ wole zapobiegać niż leczyć. Dodam ze mam 1.9 Tdi 105 2007 r, Climatronic, skrzynia manualna. Drugi problem to tez chyba słabe grzanie kabiny i zastanawiam się czy to wspólny problem.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Re: Głosna praca dmuchawy

Post autor: PIOTREL »

Kolego to nie jest praca dmuchawy. Jest to praca webasto. Konkretnie pompka cieczy i wentylator schładzający komorę dogrzewacza po wyłączeniu silnika. To jest normalne zimą. Dogrzewacz włącza się przy temperaturze poniżej 5 stopni na zewnątrz.
moto-zakup
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię:: Jaś
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: moto-zakup »

PIOTREL masz rację, w przypadku kiedy nie zależałoby to od temperatury polecał bym zmianę filtra pyłkowego ostatnio w A6 C6 widziałem tak zabity filtr że dmuchawa buczała i się odłączała
Ostatnio zmieniony śr gru 03, 2014 00:14 przez moto-zakup, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Kordian pisze:Po zatrzymaniu się i wyłączeniu silnika bardzo często słychać buczenie, dochodzące z silnika. Otwierając maskę, myślałem na początku ze jest to praca wentylatora ale dźwięk dochodzi za silnika
Może tak być jak piszesz, ale ten urywek nie jest do końca precyzyjny i może sugerować także webasto. Wyjaśni nam sytuację informacja od Kordiana czy to jest także po wyłączeniu stacyjki. Bo jeśli tak to jest to dogrzewacz a jeśli jak jest przekręcona stacyjka to może być dmuchawa i brudny filtr powietrza.
rowaj
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 AVQ 2003 Szary
Imię:: Bartosz
Podziękował: 2 razy

Post autor: rowaj »

Ja miałem tak, że nie miałem dociśnięty filtr kabinowy i 'uciekało' tamtędy powietrze. Huczało jak byk, a nie wiało. Ale to cały rok występowało ;-)
Kordian
Kandydat
Auto:: VW Touran 1.9 tdi 2007
Imię:: Kordian

Post autor: Kordian »

Firlt jest wymieniony i prawidłowo zamontowany :) nie dzieje się to od razu po przekręceniu kluczyka a po chwile, jak pojeżdżę dłużej to przestaje chodzić, czasami jak zgasze silnik to chwile jeszcze słychać. Jeżeli nie jest to coś o co powinienem się martwić to ok. Bo grzanie w środku to chyba lekka wada VW ze trochę dłużej się zagrzewają, porównuje z volvo v50 mojego szwagra, a miałem wcześniej golfa IV i tez nagrzewal się dłużej w środku. Dzięki za odpowiedzi i fachowa odpowiedź
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Kordian pisze:nie dzieje się to od razu po przekręceniu kluczyka a po chwile, jak pojeżdżę dłużej to przestaje chodzić, czasami jak zgasze silnik to chwile jeszcze słychać.
To "webasto"
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
rowaj
Przeglądacz

Panowie a macie tak, że stojąc na biegu jałowym, gdy wrzuci się bieg wsteczny, to dmuchawa zaczyna inaczej pracować? Jakby intensywniej? :)
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Kordian pisze:Firlt jest wymieniony i prawidłowo zamontowany :) nie dzieje się to od razu po przekręceniu kluczyka a po chwile, jak pojeżdżę dłużej to przestaje chodzić, czasami jak zgasze silnik to chwile jeszcze słychać. Jeżeli nie jest to coś o co powinienem się martwić to ok. Bo grzanie w środku to chyba lekka wada VW ze trochę dłużej się zagrzewają, porównuje z volvo v50 mojego szwagra, a miałem wcześniej golfa IV i tez nagrzewal się dłużej w środku. Dzięki za odpowiedzi i fachowa odpowiedź
Kordian czyli to co napisałem. Słychać dogrzewacz.
Czy dłużej się nagrzewa? Hmmm nie koniecznie. Może masz pompkę walniętą V55 i dlatego dłużej się nagrzewa. Oczywiście weź także pod uwagę gabaryty i ilość przestrzeni w środku :)
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

rowaj pisze:Panowie a macie tak, że stojąc na biegu jałowym, gdy wrzuci się bieg wsteczny, to dmuchawa zaczyna inaczej pracować? Jakby intensywniej? :)
mamy przechodzi na obieg zamknięty aby zapobiec zaciąganiu spalin
rowaj
Przeglądacz

dzieki :)
ODPOWIEDZ