Wymiana lusterek nowy model 1T3
- sobek187
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Re: Wymiana lusterek nowy model 1T3
Panowie trzeba kupic dwa sterowniki drzwi( najlepiej z jednego auta a co najwazniejsze napewno z Tourana).NR sterowników podał adamki kilka postów wyzej....miałem do sprzedania w dziale giełda ale nikt nie był zainteresowany a szkoda bo to towar niszowy na rynku...
trzeba tez zamienic piny we wtyczce 32 pinowej oraz 20 pinowej zasilajacej dzrzwi, zamonotowac lusterka i zakodowac i dziala
Minusy w Touranach do 2007
- jesli zostwicie lusterka 6 lub 7 pinowe ze starymi sterownikami regulacja lusterak dziala na opak
- bedzie brak podswietlenia blokady tylnych szyb...powod jest taki ze w starych touranach tylne silniczki chodzily po Canie natomiast po 2007 roku chodza o LIN co oznacza ze przedn silniczek to MASTER a tylny to SLAVE.
Ful opcja to
lusterko lewe 11 pinów-ma wszystko włącznie z fotochromem
lusterko prawe 13 pinów wszystko bez fotochromu no chyba ze kupicie lusterko z angola wtedy bedzie wkład fotochromowy.
trzeba tez zamienic piny we wtyczce 32 pinowej oraz 20 pinowej zasilajacej dzrzwi, zamonotowac lusterka i zakodowac i dziala
Minusy w Touranach do 2007
- jesli zostwicie lusterka 6 lub 7 pinowe ze starymi sterownikami regulacja lusterak dziala na opak
- bedzie brak podswietlenia blokady tylnych szyb...powod jest taki ze w starych touranach tylne silniczki chodzily po Canie natomiast po 2007 roku chodza o LIN co oznacza ze przedn silniczek to MASTER a tylny to SLAVE.
Ful opcja to
lusterko lewe 11 pinów-ma wszystko włącznie z fotochromem
lusterko prawe 13 pinów wszystko bez fotochromu no chyba ze kupicie lusterko z angola wtedy bedzie wkład fotochromowy.
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
- Imię:: Błażej
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Jestem na etapie poszukiwania sterowników do lusterek z nowego Tourana.Lusterka już mam,lewe 11 pin,prawe 13 pin.Teraz szukam sterowników z tymi numerami jak w poście.Jak to z tym jest ,czy te sterowniki i silniki muszą mieć te same numery ,czy najważniejszy jest numer sterownika tak aby wszystko w lusterkach działało?adamki pisze:a no takie:
-lewa strona-silnik-1T0959701AA-moduł-5K0959703a
-prawa strona-silnik-1T0959702S-moduł-5k0959702A
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Sterownik to zdaje się wszędzie po którymś roku jest juz taki sam (numer) ale całość rozpoznawana jest po numerze silnika.
Więc szukasz po numerów silników i jest duża szansa ze sterowniki przy nich sa org.
Dla amatorów czy niedzielnych dłubaczy co wymieniają lusterka nie polecam kupowania samych sterowników bo polegną na przemienianiu kabli i nie będzie do końca wiadomo od czego jest sterownik a podłączenia są rożne niestety.
Więc szukasz po numerów silników i jest duża szansa ze sterowniki przy nich sa org.
Dla amatorów czy niedzielnych dłubaczy co wymieniają lusterka nie polecam kupowania samych sterowników bo polegną na przemienianiu kabli i nie będzie do końca wiadomo od czego jest sterownik a podłączenia są rożne niestety.
-
- Użytkownik
To rozumiem ,że trzeba szukać sterowników z silnikiem,o to chodzi ?spacewalker pisze:Sterownik to zdaje się wszędzie po którymś roku jest juz taki sam (numer) ale całość rozpoznawana jest po numerze silnika.
- spacewalker
- Władca postów
... i od Touranasiemion22 pisze: To rozumiem ,że trzeba szukać sterowników z silnikiem,o to chodzi ?
-
- Użytkownik
... i od Tourana[/quotespacewalker pisze:siemion22 pisze: To rozumiem ,że trzeba szukać sterowników z silnikiem,o to chodzi ?
No to pewnie długie poszukiwania przede mną ,no ale może jakoś się uda,ważne że wiem żeby szukać po numerze silniczka,a jeśli nie znajdę lustereczka pójdą na półeczkę.
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
Sebastian u mnie podświetlanie działa jedyny minus to działanie lusterek na opak lecz już się przyzwyczaiłemsobek187 pisze:- bedzie brak podswietlenia blokady tylnych szyb
- spacewalker
- Władca postów
Tyle ze jak masz z
I jak masz takie co się obniża przy cofaniu ...to co ... podnosi się do góry ?Miki76 pisze:Sebastian u mnie podświetlanie działa jedyny minus to działanie lusterek na opak lecz już się przyzwyczaiłemsobek187 pisze:- bedzie brak podswietlenia blokady tylnych szyb
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
ja nie mam takiej opcji obniżania przy cofaniu chodzi mi o to że jak ustawiam gałką to mam odwrotnie góra to dół i tak samo prawo lewospacewalker pisze:Tyle ze jak masz zI jak masz takie co się obniża przy cofaniu ...to co ... podnosi się do góry ?Miki76 pisze:Sebastian u mnie podświetlanie działa jedyny minus to działanie lusterek na opak lecz już się przyzwyczaiłemsobek187 pisze:- bedzie brak podswietlenia blokady tylnych szyb
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Tez tak miałem. Przecież wystarczy zamienić dwa przewody od lusterka.
- spacewalker
- Władca postów
tak, ale potem prawo / lewo chodzi odwrotnie.dexter23pl pisze:Tez tak miałem. Przecież wystarczy zamienić dwa przewody od lusterka.
Idzie sobie i z tym poradzic, ale tak jak mowilem.... nie dla "niedzielnych dłubaczy"
- adas110780
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9tdi, BKC, 2004
- Imię:: Adam
- Podziękował: 12 razy
Panowie, dzisiaj założyłem lusterka 6-cio pinowe i chodzi na opak, czy wystarczy zamiana przewodów w kostce od przełącznika sterowania lusterkami?dexter23pl pisze:Tez tak miałem. Przecież wystarczy zamienić dwa przewody od lusterka.
Podpowiedzcie coś, przecież u siebie już to robiliście...
-- 10 lut 2015, o 19:32 --
Dzisiaj rozwiązałem problem: wymieniłem przełącznik lusterek na nowszy i zmieniłem miejscami kable we wtyczce, która wchodzi do silniczka lusterka.
- maliniak93
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2004r
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Hej.adas110780 pisze:Panowie, dzisiaj założyłem lusterka 6-cio pinowe i chodzi na opak, czy wystarczy zamiana przewodów w kostce od przełącznika sterowania lusterkami?dexter23pl pisze:Tez tak miałem. Przecież wystarczy zamienić dwa przewody od lusterka.
Podpowiedzcie coś, przecież u siebie już to robiliście...
-- 10 lut 2015, o 19:32 --
Dzisiaj rozwiązałem problem: wymieniłem przełącznik lusterek na nowszy i zmieniłem miejscami kable we wtyczce, która wchodzi do silniczka lusterka.
I jak działa poprawnie?
Dzisiaj założyłem lusterka z 2013r golf do touran 2004 i mam ustawienie lusterka na odwrót.
Proszę o informacje jaki włącznik trzeba kupić i jak przemienić piny
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Moja bestia:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=22986
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=22986
-
- Auto:: 1T1 2.0tdi 2004
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 1 raz
Ja kupiłem ostatnio lusterka od 1T3 lewe na 9 pin a prawe ma 13, oryginalnie miałem na 6 pin oba, założyłem i sterowanie odwrotnie, kierunki dzialaja. Mam pytanie czy ma ktoś schemat jakie kabelki (kolory) są od czego ? I czy ewentualnie idzie skladanie lusterek zrobić na krótko na 12v pod własny przełącznik ? Jeszcze lampki pod lusterkiem czy jest możliwość podpiecia np pod lampkę oświetlenia kabiny ?