winetu_vip pisze:Jak chcesz żeby cyfry były białe a reszta czarna to zabieg z foliami jest potrzebny. Ale uważam, co byś nie robił i jakieś kosmiczne folie zakładał to jak dla mnie efekt jest daremny. Zupełnie sie różni od wyświetlacza radia np. RCD310 lub białych zegarów.
Wymieniając same diody i nic nie kombinując z wyświetlaczami uzyskasz białę podświetlenie i czarne cyfry.
Diody w panelu climatronik są takie same jak w zegarach.
Gdzie ty naliczyłeś 27 diód ??? Do wyświetlaczy jest potrzebne 6 szt.
Witam czytałem wasze posty odnośnie zmiany diód i strasznie mocne diody do montowania na pewno będa oślepiać. Studiowałem ten temat na forum passata i najlepsze diody do licznika 20 Mcd bez wymiany rezystora, ja zakupiłem takie diody.I wymieniałem tylko niebieskie 24szt licznik już prawie wcale nie był podświetlony myślałem że są jednak przepalone ale się paliły wymieniłem też w climatroniku 15szt na wyświetlaczu ale zabrakło mi 5 diód
niebieska-7-9-mcd http://allegro.pl/dioda-led-smd-plcc-2- ... 89633.html
są jeszcze takie
czerwona-8-mcd http://allegro.pl/dioda-led-smd-plcc-2- ... 66124.html
biala-220mcd http://allegro.pl/dioda-led-smd-plcc2-b ... 23193.html
Tam gdzie są cienie ciemniej świecą stare diody 2,1,2 ułożone symetrycznie
Niewiem jak w nowszych autach ale w pasku b5 wszystkie przyciski czerwone to dioda czerwona 1 przycisk niebieski oczywiście zdjęcia tego nie przedstawiają tak dobrze jak na żywo.
Robiłem to pierwszy raz demontaż licznika 15min tak samo jak w pierwszym poście białą ramke można zdemontować co jest na liczniku. lutowanie zajeło mi 3 godziny
JBL pisze:Witam czytałem wasze posty odnośnie zmiany diód i strasznie mocne diody do montowania na pewno będa oślepiać. Studiowałem ten temat na forum passata i najlepsze diody do licznika 20 Mcd bez wymiany rezystora, ja zakupiłem takie diody.I wymieniałem tylko niebieskie 24szt licznik już prawie wcale nie był podświetlony myślałem że są jednak przepalone ale się paliły wymieniłem też w climatroniku 15szt na wyświetlaczu ale zabrakło mi 5 diód
niebieska-7-9-mcd
Kolego przerobiłem pare liczników z niebieskiego na niebieski jak również na biały i optymalne diody to takie jak autor tego manuala podał na pierwszej stronie czyli MBT801-s ok 320mcd. Takie są montowane fabrycznie. Osobiście montowałem też z przedziału 700-900mcd i uważam, że nie przeszkadza to w jeździe. Powyżej 1000 mcd owszem święcą już za mocno i męczą wzrok. Pierwsze wrażenie jest takie że świecą za mocno ale różnica będzie zawsze bo stare są po prostu wypalone. Zawsze można delikatnie ściemnić pokrętłem regulacji natężenia .
Hej.
Mogę prosić Was (przerabiających liczniki) o konkretny link gdzie się zaopatrujecie w diody barwy białej jakie należy użyć do zmiany podświetlenia w liczniku ?
Ps. Takie by nie były oślepiające (barwy białej zimnej?) - najlepiej by były zbliżone do tych z Audi.
Dioda pisze:Hej.
Mogę prosić Was (przerabiających liczniki) o konkretny link gdzie się zaopatrujecie w diody barwy białej jakie należy użyć do zmiany podświetlenia w liczniku ?
Ps. Takie by nie były oślepiające (barwy białej zimnej?) - najlepiej by były zbliżone do tych z Audi.
Z góry dzięki.
PozdR.
Chyba się kolego nawet nie przywitałeś, a już byś chciał pomocy?
Tuptus pisze:O jeżu kolczasty...jaka dyskoteka.
To nie będziesz patrzył na drogę tylko na wskazówki
Niestety istnieje takie bardzo realne niebezpieczeństwo, niemniej jednak wygląda zajefajnie
hehehe przeciez gosciu nie zrobil tego moda, zeby patrzec na 'tęczowe' wskazowki w czasie jazdy, tylko po to, aby zmiana barwy przed czyms go ostrzegala