Auto w leasing - czy warto?

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik
Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
Imię:: Wojtek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Auto w leasing - czy warto?

Post autor: viscum »

W wielkim skrócie:
1) jak nowe/drogie auto, to leasing,
2) jak starsze i masz kapitał, to wygodniej trochę w kredycie i kupić na siebie.

1) nie jest Twoje, na wiele rzeczy nie masz wpływu (ubezpieczenie, naprawy, modyfikacje) i kosztowne jest odsprzedanie po zakończeniu leasingu.

2) wrzucasz w koszty i odliczasz od podstawy opodatkowania: amortyzacje, serwis, remont - cały czas jest Twoje i robisz z nim co chcesz.

Na własnym przypadku - Tourana oficjalnie za 35 tys. kupiłem na siebie z kredytem - kredyt spłaciłem po pół roku. Amortyzujesz go jak chcesz, modyfikujesz jak chcesz, ubezpieczasz gdzie chcesz na ile chcesz, spłacasz kredyt -jak możesz/chcesz. Po zamortyzowaniu możesz go sprzedać za złotówkę.

W przypadku leasingu - wartość samochodu jest sprawdzana, firma musi mieć historię bankową (nikt nowej działalności nie da w leasing samochodu), ubezpieczenie bywa tańsze, ale jak masz swoje wypracowane zniżki to nie obowiązują one, serwis robisz jak Ci firma wskazuje, modyfikacje nie są wskazane/możliwe. Długość leasingu jest określona i nie zawsze da się ją łatwo zmienić, wykup samochodu następuje w określonym momencie przy konkretnej wartości auta, jak chcesz go od razu sprzedać, to nie zawsze się to opłaci (wartość pomniejszają podatki, które musisz odprowadzić).

Jest jeszcze trzeci model, który rozważałem- wypożyczenie długoterminowe. Na wszystko dostajesz fakturę i masz zawsze sprawny samochód, nic cię nie obchodzi.
Osobiście mam samochód "skrojony" pod siebie (modyfikacja silnika, zmienione amortyzatory, hamulce, wybrane modyfikacje wnętrza), dlatego dla mnie optymalny był kredyt.

Daj znać coś więcej o tym czego oczekujesz - łatwiej będzie doradzić.
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

Obrazek
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

SmokWawelski pisze:Witam, zastanawiam się nad wzięciem auta w leasing. Czy warto? Kto oferuje najlepsze warunki? Słyszałem, że leasing to najlepsze wyjście dla osób prowadzących firmę.
W kredycie odliczasz zdaje się część raty kredytu - jedynie amortyzację, i koszty obsługi auta (paliwo, serwis itd). W leasingu całą ratę leasingową odliczasz od podstawy opodatkowania, tu jest właśnie zasadnicza różnica. Czyli leasing pozwala więcej odliczyć, ale niestety ma kilka minusów, o których napisał już kolega viscum. Dlatego trzeba dobrze wszystko skalkulować. To samo dotyczy podmiotów, które nie są płatnikami podatku VAT (ja np nie jestem, a też leasing był korzystny).
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

z tym odliczaniem VAT-u nie jest tak kolorowo dużo się pozmieniało w 2014 r i dopiero troszkę lepiej będzie od lipca 2015 r

http://www.vat.pl/odliczanie-vat-od-pal ... -vat-9925/
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
ODPOWIEDZ